Pokec o knihách
Moderátoři: elizabeth, Zany, Ježek, Katerina
- Ježek
- Král
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 41 times
Re: Pokec o knihách
Ten špiritus Galla Anonyma - pak to najdu, až budu mít víc času
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Viola
- Královna
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 8 times
Ještě k Bílé královně:
Přečetla jsem od Philippy Gregory jak Bílou královnu, tak i Červenou královnua celkem jsem prolítla i Jen jedna bude královnou. Zřejmě na motivy všech tří knih vznikl scénář k seriálu Bílá královna. Problém spočívá hlavně v tom, že scénáristi neřešili skutečnou historii jako spíš vhodný příběh a dostatek dramatických situací. Ty chyby, na které jsem již upozorňovala zde, však pocházejí až z filmového zpracování, P. Gregory je ve svých knihách nemá. Je vidět, že má o té době hodně načteno, některé závěry i vykreslení postav mi přijdou trochu ujeté, na druhou stranu bílá místa musela nějak vyplnit, což se jí celkem daří. Všechny tři knihy jsou psány stejným způsobem - vyprávěním v první osobě ze strany té ženy, o níž kniha je, tj. Bílá královna ze strany Alžběty Woodvillové, Červená královna ze strany Markéty Beaufortové a Jen jedna bude královnou ze strany Anny Nevillové. Autorka se musela vyrovnat s klasickým problémem knih psaných v ich-formě, tedy co udělat s událostmi, jimž není vypravěč přítomen - Gregory to řeší tak, že do vyprávění vkládá v podstatě nezaujatý popis třetí osoby.
Hlavní problém vidím v tom, že až jejich vzájemné spojení (zejména to platí pro první dvě knihy) může osvětlit některé události - například v prvním díle řeší Alžběta, jakou motivaci k pomoci jí i jejím dětem má Markéta v době, kdy se nechal Richard korunovat králem a Alžběta žije v azylu, a až v druhém díle se tyto důvody dozvídáme z Markétiných úst a víme i to, že jí vlastně Alžběta věřit neměla. Jenže čtenář, který nemá zájem číst i další díl, vlastně neví, jak to literárně opravdu bylo. Navíc pro mě kvalita knih měla klesající tendenci - zatímco Bílá královna je zajímavá a napínavá, Markéta se ztrácí ve svých psychovýlevech, které čtenáře mohou začít trochu nudit, a Anna Nevillová už mě vážně nudila.
Pokud bych měla shrnout výše uvedené, zejména první dvě knihy stojí za přečtení, nicméně zpracování je poměrně jednodušší než například u S. K. Penman - nečekejte tedy žádný zázrak.
Přečetla jsem od Philippy Gregory jak Bílou královnu, tak i Červenou královnua celkem jsem prolítla i Jen jedna bude královnou. Zřejmě na motivy všech tří knih vznikl scénář k seriálu Bílá královna. Problém spočívá hlavně v tom, že scénáristi neřešili skutečnou historii jako spíš vhodný příběh a dostatek dramatických situací. Ty chyby, na které jsem již upozorňovala zde, však pocházejí až z filmového zpracování, P. Gregory je ve svých knihách nemá. Je vidět, že má o té době hodně načteno, některé závěry i vykreslení postav mi přijdou trochu ujeté, na druhou stranu bílá místa musela nějak vyplnit, což se jí celkem daří. Všechny tři knihy jsou psány stejným způsobem - vyprávěním v první osobě ze strany té ženy, o níž kniha je, tj. Bílá královna ze strany Alžběty Woodvillové, Červená královna ze strany Markéty Beaufortové a Jen jedna bude královnou ze strany Anny Nevillové. Autorka se musela vyrovnat s klasickým problémem knih psaných v ich-formě, tedy co udělat s událostmi, jimž není vypravěč přítomen - Gregory to řeší tak, že do vyprávění vkládá v podstatě nezaujatý popis třetí osoby.
Hlavní problém vidím v tom, že až jejich vzájemné spojení (zejména to platí pro první dvě knihy) může osvětlit některé události - například v prvním díle řeší Alžběta, jakou motivaci k pomoci jí i jejím dětem má Markéta v době, kdy se nechal Richard korunovat králem a Alžběta žije v azylu, a až v druhém díle se tyto důvody dozvídáme z Markétiných úst a víme i to, že jí vlastně Alžběta věřit neměla. Jenže čtenář, který nemá zájem číst i další díl, vlastně neví, jak to literárně opravdu bylo. Navíc pro mě kvalita knih měla klesající tendenci - zatímco Bílá královna je zajímavá a napínavá, Markéta se ztrácí ve svých psychovýlevech, které čtenáře mohou začít trochu nudit, a Anna Nevillová už mě vážně nudila.
Pokud bych měla shrnout výše uvedené, zejména první dvě knihy stojí za přečtení, nicméně zpracování je poměrně jednodušší než například u S. K. Penman - nečekejte tedy žádný zázrak.
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Poslední Vondruška
Během víkendu jsem u rodičů přečetla Vondruškův poslední román Ďáblův sluha a jsem nucena konstatovat, že se to z hlediska historického mírně zlepšilo (nebo já mírně zapomínám), teda až na Jindřicha z Rožmberka v Prusku s PO II., nechápu, když autor v předchozích knihách měl správně Voka a taky, že Markvart z Hrádku byl švagr Ojíře z Lomnice (a Svin) a Vítka ze Skalice. Dobře se to i četlo, literárně teda samozřejmě žádnej skvost, ale atmosféra dobrá a svůj účel (oddechnout si a pobavit se) četba rozhodně splnila.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
Mě by zajímalo, kde berete čas na čtení beletrie, byť historické? Na takový luxus já nemám absolutně čas, dopřávám si ho jen o dovolené v létě, kdy jednu dvě beletrické knihy přečtu ... Nestíhám číst ani odborné knihy a časopisy, mám u postele dva vysoké komínky toho, co chci nebo potřebuji přečíst a místo toho, aby to ubývalo, tak to spíše naopak přibývá
- elizabeth
- Vévodkyně
Já se dívala, že má od ní vyjít něco o Václavovi I. Hned jsem si to zařadila do chci si koupit.Zany píše:Podle zákulisních informací píše Ludmila Vaňková román z období prvních Přemyslovců (tuším snad Břetislav, ale nechci kecat)
U mě je to tak, že nemám rodinu, nechodím do školy, "jen" do práce (to občas taky zabere všechen čas) a když se nevěnuji latině (a ty mě poslední dobou málo zásobuješ překlady a Ježek ještě méně) nebo oblíbeným filmíkům, tak čtu.kacuro píše:Mě by zajímalo, kde berete čas na čtení beletrie, byť historické? Na takový luxus já nemám absolutně čas, dopřávám si ho jen o dovolené v létě, kdy jednu dvě beletrické knihy přečtu ... Nestíhám číst ani odborné knihy a časopisy, mám u postele dva vysoké komínky toho, co chci nebo potřebuji přečíst a místo toho, aby to ubývalo, tak to spíše naopak přibývá
Už se také těším, až letos se školou skončím a budu se konečně věnovat tomu, čemu chci. Je to trochu paradoxní, než jsem se dal na studia, tak jsem přečetl spoustu knih, protože mě to bavilo. Pak jsem začal studovat a byl jsem nucen číst mnoho knih, které mi nebyly blízké jak historickým obdobím, tak i tématikou. V tomto ohledu mi přijde, že jsem spíše zakrněl, protože u nás na škole je 80% hlavních i výběrových předmětů zaměřeno na 19. a 20. století. A ještě více jsem zakrněl v hlavním oboru mého zájmu - středověké numismatice, které jsem se během těch pěti let mohl věnovat ještě méně
- Zany
- Vévoda
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Mám to podobně jako Betty, žádná škola, žádná rodina, takže si můžu číst, co mě napadne. Už jsem i uvažoval o tom, že bych se na stará kolena pustil do nějaké školy, ale odrazuje mne právě to o čem píšeš - že bych se při studiu nějakého vhodného oboru (historie, dějiny umění nebo tak něco) musel zabývat i obdobími a tématy, která mě vůbec nezajímají
- Ježek
- Král
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 41 times
Co ten kurs, jaks řikal?Zany píše:Mám to podobně jako Betty, žádná škola, žádná rodina, takže si můžu číst, co mě napadne. Už jsem i uvažoval o tom, že bych se na stará kolena pustil do nějaké školy, ale odrazuje mne právě to o čem píšeš - že bych se při studiu nějakého vhodného oboru (historie, dějiny umění nebo tak něco) musel zabývat i obdobími a tématy, která mě vůbec nezajímají
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Viola
- Královna
Má to být pokračování Dítěte z Apulie:elizabeth píše:Já se dívala, že má od ní vyjít něco o Václavovi I. Hned jsem si to zařadila do chci si koupit.Zany píše:Podle zákulisních informací píše Ludmila Vaňková román z období prvních Přemyslovců (tuším snad Břetislav, ale nechci kecat)
http://www.sulc-svarc.cz/C125742E0057C2 ... 2300305AAE" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
vyšel Václav I. - jmenuje se to Zapomenutý král - a včera v noci jsem to dočetla, jinak momentálně čas na čtení nemám.Viola píše:Má to být pokračování Dítěte z Apulie:elizabeth píše:Já se dívala, že má od ní vyjít něco o Václavovi I. Hned jsem si to zařadila do chci si koupit.Zany píše:Podle zákulisních informací píše Ludmila Vaňková román z období prvních Přemyslovců (tuším snad Břetislav, ale nechci kecat)
http://www.sulc-svarc.cz/C125742E0057C2 ... 2300305AAE" onclick="window.open(this.href);return false;
Ráno jsem pak odfrčela do Bratislavy- takže na D1 kolem Křižanova jsem si vzpomněla na Sibyllu .
Je taky pravda , že jsem už dost přeskakovala, ale to není u Vaňkové prvně ... třeba linie bratra Juliana, co šel hledat Maďary k Volze jsem pak ani nesledovala.
O Anežce tam toho zas až tolik není .. víc Konstancie I trochu Kunhuta, a samozřejmě Vaclav.. tradičně kvalitní po stránce historické.
Kdyby to nepsala dávno před tím, než vyšel Sborník ... je tam spousta věcí, kde jsme se na Václavovi a některých věcech - viz list papeži o Anežce pěkně shodly ....
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- Viola
- Královna
Musím teda říct, že Zapomenutý král je pro mě zklamáním. Čtu to už asi týden, a kdyby to nebyla Vaňková, už bych to dávno vzdala. Jsem tak na straně 120 a je to děsná nuda; místo několika pěkných příběhů a (ano) politiky fakticky sledujeme jenom rodokmeny, na některých stranách se objeví třeba i deset jmen. O té době něco vím, ale i tak mi dělá strašné problémy se tím čtivem prolouskat a pochopit, kdo je kdo (rodokmeny na konci knihy opravdu chybějí), až dospěju k tomu, že pro děj vlastně tak 90 % jmen není vůbec podstatných. Pořád čekám, až se začne něco dít a kniha chytí spád, a doufám, že se to fakt stane, ale začínám být skeptická...
- elizabeth
- Vévodkyně
Zapomenutý král
Mně už to nějakou chvilku leží v knihovně, ale není na čtení zatím čas. A dle vašich komentářů, ani nevím, zda od toho mám něco očekávat, když to není ani moje oblíbená doba, ani tam nebudu mít žádného svého hrdinu, i když ten archetyp muže statečného a čestného (a v životě by k tomu ještě moh' být krásnej, chytrej a hrát na kytaru... ), že se tomu nedá věřit, se obvykle v těchto typech románu dá nalézt.
- Viola
- Královna
Re: Zapomenutý král
No, hele, já vlastně ani nevím, jsem tak na straně 150 a nějaká výrazná mužská postava, která by byla hlavním hrdinou milostného příběhu, tam zatím není. Možná něco vypadne ze Smila z Lichtemburka, možná od jeho taťky Jindřicha, ale nevím.elizabeth píše:...ani tam nebudu mít žádného svého hrdinu, i když ten archetyp muže statečného a čestného (a v životě by k tomu ještě moh' být krásnej, chytrej a hrát na kytaru... ), že se tomu nedá věřit, se obvykle v těchto typech románu dá nalézt.
- elizabeth
- Vévodkyně
Soudce Ti
Začala jsem číst van Gulikovu sérii o soudci Ti. Až na to, že jsem to začala číst od konce (téměř, budu mít přečtené dva poslední díly - Pavilón se smuteční vrbou a Vražda v Kantonu a kromě nich jsem už přečetla Strašidelný klášter, Záhadu čínského bludiště a Tykev a náhrdelník, ty jsou cca z prostředka). Teď jsem si objednala knihy, kterou to všechno začalo, což neznamená první příběh geniálního soudce, ale příběhy, který van Gulik pouze přeložil z originálu napsaného v 18. století. Četl příběhy i někdo další a jak s tím byl spokojen?
-
- Vévoda
- Been thanked: 2 times
Re: Soudce Ti
Ti je originální a skoro to nejsou detektivky, ale život. Skoro to ani nepatří do tohoto žánru. Vyčnívá vysoko.elizabeth píše:Začala jsem číst van Gulikovu sérii o soudci Ti. Až na to, že jsem to začala číst od konce (téměř, budu mít přečtené dva poslední díly - Pavilón se smuteční vrbou a Vražda v Kantonu a kromě nich jsem už přečetla Strašidelný klášter, Záhadu čínského bludiště a Tykev a náhrdelník, ty jsou cca z prostředka). Teď jsem si objednala knihy, kterou to všechno začalo, což neznamená první příběh geniálního soudce, ale příběhy, který van Gulik pouze přeložil z originálu napsaného v 18. století. Četl příběhy i někdo další a jak s tím byl spokojen?
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: Soudce Ti
Já , přečetla jsem je snad všechny , ale pak mne to najendou zničehož nic přestalo bavit, spíš se mi nějak zprotivila ta doba .. a už se mi nehctělo o ní číst .elizabeth píše:Začala jsem číst van Gulikovu sérii o soudci Ti. Až na to, že jsem to začala číst od konce (téměř, budu mít přečtené dva poslední díly - Pavilón se smuteční vrbou a Vražda v Kantonu a kromě nich jsem už přečetla Strašidelný klášter, Záhadu čínského bludiště a Tykev a náhrdelník, ty jsou cca z prostředka). Teď jsem si objednala knihy, kterou to všechno začalo, což neznamená první příběh geniálního soudce, ale příběhy, který van Gulik pouze přeložil z originálu napsaného v 18. století. Četl příběhy i někdo další a jak s tím byl spokojen?
Já ted ale mám nové objevy , chcete vědět jaké ???
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.