Zdravím. Sice jsem původně hledal něco úplně jiného, ale tahle diskuse jako by mi spadla z nebe. Potřebuju radu: V Drahanech (to je na Drahanské vrchovině

) chystáme v srpnu akci na téma dobývání hradu Drahaus, dnes nazývaném Starý Plumlov. Zezačátku se zdá všechno v pořádku... Hrad Drahaus je spolehlivě doložen v listinném materiálu ve 14 století jako pustý. Ve vlastivědné literatuře se dá dočíst, že jej založili v druhé polovině 13. století páni z Ceblovic na východním okraji svého dominia (spekuluje se o Bohušovi a Hartmanovi, kteří si poblíž také založili Bohušín - Bousín a Hartmanice - Nivu) Jenže, pak roku 1312 přichází král Jan na Moravu potlačit vzpouru šlechticů a jde po Fridušovi. Petr Žitavský sedá ke kronice a píše, jak král s pomocí najatých horníků pobořil Fridušův přepevný hrad Račice, ten se z toho pokáknul a slíbil, že zničí i druhý pevný hrad Drahaus. No a tady začíná problém... Lidi, jejichž historických znalostí si vážím tvrdí, že v žádném případě nemohlo jít o drahanský hrad, a že se tedy jedná o Helfštýn.
Jenomže: Pokud jsem si zjistil (přiznávám, že jsem nešel nijak do hloubky), tak se o Helfštejnu mluví až ve druhé čtvrtině 14. stol. v té souvislosti, že páni z Drahotuš brečí před králem na téma, že přece nemůže dávat někomu hrad, který byl postaven protiprávně na jejich území. A pokud se hrad jmenuje, mluví se od začátku o Helfštejnu, o nějakém Drahuši nepadne ani slovo. Navíc mi přijde divné, že by si Friduš (mohl by mi někdo ve stručnosti nastínit jeho příbuzenský vztah s Ceblovickými či Drahotušskými?) postavil parkticky na sousedním kopci od Drahotuš hrad a nazval jej Drahaus. To se mi zdá příliš mnoho Drah na jedné cestě. Friduš jistě nebyl tupé hovado bez inteligence a zvolil by si pro nový hrad nápaditější název.
Navíc podle toho, co víme o Drahanském Drahausu, byl (alespoň rozlohou) ještě o něco větší než první fáze hradu Helfštýna.
Tak co vy na to? Který hrad Friduš bořil, když se mu rozklepaly sulckÿ před Janem? U Drahan, nebo u Lipníka?