Administrátoři si jistě všimnou.kacuro píše:Tak jsem si udělal čas a našel, co k tomu Radoměrský píše (přesná citace viz výše), je to na s. 50:slavicekvac píše:To období ano, u Boleslava I a Boleslava II spíš ne. Možná Oldřich. řekl bych, že Čechy tohoto období byly dost pevně v říši Ottonů pokud jde o tribut, cla, oběh denárů a vojenskou hotovost. Od společné bitvy Boleslava I a Otty I. proti Maďarům na Lechu. Měna musela být slušně kontrolována a udržována solidní. Ostatně odvozena od solidukacuro píše:On v té své studii právě odhaluje díky těm analýzám konkrétní emise denárů, ale spíše až od 2. poloviny 11. stol. O mincích 10. až 1. poloviny 11. stol. tam píše jen sekundárně bez bližšího rozboru, ten už patrně vznikl před touto studií, ale ještě jsem se nedostal k tomu, to hledat, tak nevím, v jaké míře to proběhlo.
... (píše o karolinské libře a pokračuje) Tuto váhu jednotlivých mincí zjistíme však jen u prvých karlovských denárů. Jinak ve skutečnosti nebyla dodržována. Knížata francké říše, jakmile přistupují k ražení vlastní mince, vybíjejí denáry zlehčené, se stále klesající vahovou tendencí. Toutéž cestou spěl i vývoj v našich zemích. Místo 240 denárů razili u nás z libry o váze 408 g již za Boleslava I. 304 a za Boleslava II. až 347 mincí. ... Počet denárů ražených nad 240 kusů pak za dalších panovníků, přes některé známky snah o mírnou nápravu, stále stoupá, až za knížete Oldřicha dostupuje čísla asi 375. ... Je proto pochopitelné, že za tohoto stavu ztratila karlovská libra do poloviny 11. století svůj význam jako mincovní jednotka. V Evropě byla hledána jednotka nová, která by libru nahradila a přinesla do rozháraných mincovních poměrů nápravu. V textu se pak odkazuje na práci Gustava Skalského, K dějinám mincovnictví (není tu ale uvedeno, kde se ta studie nachází )
asi by bylo dobré tuto část diskuze o mincích přesunout jinam ...
Mě celkem vztah k libře nechává chladným. Stabilita váhy jednotlivých denárů se emise od emise nijak zvlášť nemění. Období Od Boleslava I do Boleslava II to platí. Následovníci byli gauneři, ale i tam nemáme až tolik možností to posoudit, protože mincí je na to kusově málo, emise malé. Břetislava jsem popsal a tvé argumenty o něm jsem nijak zvlášť neakceptoval. Jediný významný vliv je podle mne kolísání při ražbě al marco z velkého střížku. Zkus si přečíst předsmrtnou řeč Boleslava II k synovi ohledně zlehčování mince. Problém zřejmě existoval, ale jeho se netýkal, on minci nelehčil.