H. L. Agnew: Češi a země Koruny české

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

H. L. Agnew: Češi a země Koruny české

Nový příspěvek od Ježek »

Knihy zahraničních autorů zpravidla postrádají podrobnou znalost domácí literatury, ale nabízejí neotřelý a neocenitelný pohled zvenčí, často kontroversní. To ale není případ knihy Češi a země Koruny české od amerického bohemisty - historika. Na téměř 500 stránkách textu popisuje celé české dějiny napsané podle domácí literatury a se stejnými nebo podobnými pohledy, jaké má české bádání a společnost na svoji historii. Kupříkladu ranný a vrcholný středověk je napsán podle Novotného a Žemličky, novější dějiny se domnívám jsou psány s větší znalostí literatury, ale to já bohužel nedokážu posoudit.
Kniha začíná stěhováním národů, končí vstupem ČR do EU, dbá na akceleraci dějin, čím novější dějiny, tím větší prostor, což autor zvládá, kniha působí plynule a shrnuje nejdůležitější události.

A nyní jen postřehy a jednotlivosti:
- zemský soud měl být vytvořen Přemyslem II., který takto omezoval šlechtu.
- 452 pečetí proti upálení Jana Husa = 1/3 panského stavu
- Jan Lucemburský je líčen spíš jako král cizinec než král diplomat, Karel IV. jako Otec vlasti
- Husitství: „Současníci nemusejí obdivovat husitskou dobu tak jako jejich předci v 19. století, avšak národní obraz husitství jak jej vykreslil např. Spisovatel Alois Jirásek v historickém románu Proti všem, zůstane trvalou součástí novodobého historického povědomí.“
- české dějiny pozdního středověku a novověku líčí podle obrozeneckého mustru, jen značně umírněněji - husitství positivní, baroko = doba temna
- poutavě a kvalitně je vylíčeno celé 19. století, včetně společenského a technického vývoje
- omlouváno (ne zcela jednoznačně) je Benešovo rozhodnutí nebránit republiku
- komunismus je líčen jako doba, kdy si nevládnou Češi sami, aby ve stejných pasážích byl uveden počet členů KSČ (2,3 m. před čistkami)
- jako nejkvalitnější pasáž považuji rozpad Československa - analysovány jsou motivace jednotlivých stran, příčiny a pod.

Celkově se tedy jedná o pěkné shrnutí českých dějin, které nemusí vždy a každého potěšit, ale rozhodně neurazí.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
kuba
Sedlák
Příspěvky: 14
Registrován: 08 srp 2009 15:15

Re: H. L. Agnew: Češi a země Koruny české

Nový příspěvek od kuba »

S recenzí souhlasím.

Jen bych asi dodal, že tento materiál, ačkoliv se prezentoval jako nový a neotřelý pohled na dějiny, je spíše popularizační prací pro zahraniční čtenáře. My, díky tomu, že je kniha přeložená, ji můžeme samozřejmě využít též- jedná se podle mě o naprosto dokonalý formát knihy pro pedagogické účely- nejen jako studijní pomůcka pro učitele, ale i studenti by nalezli v knize zajímavou oporu pro studium českých dějin.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: MagpieRSS a 0 hostů