Středověké umění, renesance a baroko
- Jiří Motyčka
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Renesanèní oltáøe
Protože, jak se zdá, renesance nikoho zatím nezaujala, přidám další renesanční výtvory, totiž oltáře. Právě renesanční oltáře jsou ze tří po sobě jdoucích uměleckých stylů ty nejvzácnější. Proto jsem nucen se opět navrátit do kostela sv. Jakuba v Levoči http://www.chramsvjakuba.sk/cz.html , kde jsou dokonce dva:
svatých Janů .................................................................................................................a.........sv. Anny
..............
svatých Janů .................................................................................................................a.........sv. Anny
..............
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Soutìž ve zveøejnìní renesanèních kostelù
A protože ještě vzácnější než renesanční oltáře, jsou renesanční kostely a protože oplývají zvláštním půvabem renesanční architektury, tak odlišným od gotiky i baroka, vypisuji soutěž na jejich zveřejnění tady na tomto fóru a hned uvádím podmínky, pravidla soutěže a ceny:Jiøí Motyèka píše:Protože, jak se zdá, renesance nikoho zatím nezaujala, ...renesanční oltáře jsou ze tří po sobě jdoucích uměleckých stylů ty nejvzácnější...
1. cena - veřejná pochvala a poděkování před celým fórem
2. cena - poděkování a pochvala prostřednictvím e-mailu
3. cena - poděkování a pochvala prostřednictvím SZ
Protože, jak vidíte, ceny jsou velice hodnotné, zajímají mě pouze kostely, které byly jako renesanční postaveny a jako renesanční zůstaly do dnešních dob. Tzn., že do soutěže nemohou být zařazeny např. zbarokizované renesanční nebo neorenesanční sakrální stavby, etc. Doba trvání soutěže je neomezená a výsledky budou průběžně vyhodnocovány. Autor se soutěže zúčastnit může, ale nemá pochopitelně nárok na cenu.
Tak se snažte, držím palce a budu se těšit...
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
neo-rene-sance i pro baroque
Asi to nemá nic společnýho s renesancí, ale pod starojickým hradem přímo ve Starém Jičíně je kostel sv. Václava: http://www.greenways.infomorava.cz/fotk ... n=58348551
Má zajímavé zakončení střechy, pro kostely netypické, jakoby snad chtěl připomenout něco z hradní slávy a imitovat hradní cimbuří nebo měšanskou renesanční atiku.
(A pochvalu chci aspoň za snahu zúčastnění se soutěže. Stačí mi jako pochvala poškrabkání za uchem.)
Má zajímavé zakončení střechy, pro kostely netypické, jakoby snad chtěl připomenout něco z hradní slávy a imitovat hradní cimbuří nebo měšanskou renesanční atiku.
(A pochvalu chci aspoň za snahu zúčastnění se soutěže. Stačí mi jako pochvala poškrabkání za uchem.)
Naposledy upravil(a) Przemysl de Nyestieyky dne 27 úno 2007 13:33, celkem upraveno 1 x.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Dílèí výsledky
No přece od vyhlašovatele soutěže. Pokud by to nestačilo, vyhlašovatel by byl nucen zdvořile a pokorně požádat Jeho Nejjasnější Císařské Veličenstvo, pokud zase nebude někde na říšském sněmu...Viola píše:...Od koho??
No a nyní dílčí výsledky:
Vedení se ujímá urozená paní Viola a na druhém místě (věž kostela je renesanční) slovutný pán Przemysl de Nyestieyky seděním na Vysokém n. J. ...
Vyhlašovatel ze srdce děkuje zatím dvěma účastníkům soutěže a přeje jim i dalším potenciálním účastníkům do dalšího klání mnoho úspěchů...
Nejedná se v žádném případě o církevní soutěž, protože je to soutěž o krásách renesanční architektury a o vzácně se vyskytujících sakrálních stavbách vystavěných v tomto slohu (na rozdíl od profánních, těch je spousta.)Przemysl de Nyestieyky píše:...Nebo se nejedná o církevní soutěž?...
Naposledy upravil(a) Jiří Motyčka dne 27 úno 2007 17:34, celkem upraveno 1 x.
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Omluva
Přijměte moji hlubokou omluvu, panno Violo. Pro mě budiž polehčující okolností to, že toto z Tvých údajů, které máš uvedeny v profilu, nemohu při nejlepší vůli vyčíst...Viola píše:Díky, milý pane Jiří za ocenění. Jen jedna drobnost - nikoliv paní, ale panna Viola ...
A už musím dál přestat psát, abych se do toho jaksi nezamotal, protože tady na fóru jsi kněžnou. Takže to pan "král" celý jaksi zbabral...
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Renesanèní stavby
Asi je to přímo moje povinnost - bydlím už několik let v malé vesnici u Města Velvary. Ve Velvarech máme hned 2 renesanční stavby:
1. Kostel sv. Jiří
vybudovaný 1613- 1616 Vlachem (!) jménem Santini Malvazione. Byl to zřejmě typický Ital, nebot ho radní museli potrestat za výstup s nabitou zbraní v obecním domě. Ve Velvarech je i pohřben - u hřbitovního chrámu. Ten kostel je pro Velvary typický, podle jeho věže se dají poznat.
2. Pražská brána - postavena v roce 1580 Bartolomějem Vlachem za purkmistra Jiřího Mydláře. Asi bych měla za domácí úkol zjistit zda to nebyl příbuzný.
Bohužel jsem NESCHOPNÁ vám sem fotky vložit, tak alespoň link
http://www.velvary.cz/pamatky_soubory/pbrana.jpg
http://www.velvary.cz/hist_foto/v3.jpg - starý pohled na Velvary s kostelem
http://www.velvary.cz/pamatky_soubory/svjir1.jpg
A teď zajímavost mimo "renesanční protokol" - na náměstí máme sice gotický , kostel Sv. Kateřiny (!) , prvně zmiňovaný 1337, kde v prostoru pod věží zřejmě bývala soukromá kaple, a to někdy od 70. let 14. století, kdy zdejší - velvarský - farář Mathias Rupert byl dvorním kaplanem samotného císaře Karla IV.
(a pak, že se ve Velvarech nic nedělo. Smutné je, že se tam toho moc neděje dneska).
K.
1. Kostel sv. Jiří
vybudovaný 1613- 1616 Vlachem (!) jménem Santini Malvazione. Byl to zřejmě typický Ital, nebot ho radní museli potrestat za výstup s nabitou zbraní v obecním domě. Ve Velvarech je i pohřben - u hřbitovního chrámu. Ten kostel je pro Velvary typický, podle jeho věže se dají poznat.
2. Pražská brána - postavena v roce 1580 Bartolomějem Vlachem za purkmistra Jiřího Mydláře. Asi bych měla za domácí úkol zjistit zda to nebyl příbuzný.
Bohužel jsem NESCHOPNÁ vám sem fotky vložit, tak alespoň link
http://www.velvary.cz/pamatky_soubory/pbrana.jpg
http://www.velvary.cz/hist_foto/v3.jpg - starý pohled na Velvary s kostelem
http://www.velvary.cz/pamatky_soubory/svjir1.jpg
A teď zajímavost mimo "renesanční protokol" - na náměstí máme sice gotický , kostel Sv. Kateřiny (!) , prvně zmiňovaný 1337, kde v prostoru pod věží zřejmě bývala soukromá kaple, a to někdy od 70. let 14. století, kdy zdejší - velvarský - farář Mathias Rupert byl dvorním kaplanem samotného císaře Karla IV.
(a pak, že se ve Velvarech nic nedělo. Smutné je, že se tam toho moc neděje dneska).
K.
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Re: Renesanèní stavby
Ano o obou vím, přiznám se bez mučení z internetu. Katko, nebyla by lepší fotka toho kostela, třeba tvoje vlastní, když už můžeme ukládat obrázky do "galerie" tohoto fóra a pak je vystavit na fóru. Předem děkuju...Katerina píše:Asi je to přímo moje povinnost - bydlím už několik let v malé vesnici u Města Velvary. Ve Velvarech máme hned 2 renesanční stavby:
1. Kostel sv. Jiří 2. Pražská brána - postavena v roce 1580 Bartolomějem Vlachem za ...
Postoupila jsi na druhé místo.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
To nebylo do soutěže, ale jakési "místní vlastenectví" ...když tak jedu každý den domů z Prahy a orientuju se podle Řípu a velvarské věžičky ...Jiøí Motyèka píše:Ano o obou vím, přiznám se bez mučení z internetu. Katko, nebyla by lepší fotka toho kostela, třeba tvoje vlastní, když už můžeme ukládat obrázky do "galerie" tohoto fóra a pak je vystavit na fóru. Předem děkuju...Katerina píše:Asi je to přímo moje povinnost - bydlím už několik let v malé vesnici u Města Velvary. Ve Velvarech máme hned 2 renesanční stavby:
1. Kostel sv. Jiří 2. Pražská brána - postavena v roce 1580 Bartolomějem Vlachem za ...
Postoupila jsi na druhé místo.
Fotky samozřejmě zkusím, ale nejhezčí je pohled na kostel na pdozim, zeď kolem je totiž krásně zarostlá barevným (asi) psím vínem .
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
No, to je pěkný! První se přihlásím s typickou renezancí a všichni kdo příjdou po mě, mě předběhnou, a ještě s něčím, co vůbec nemá nic společnýho s renezancí, kromě toho, že to tam vzniklo.Jiøí Motyèka píše:Postoupila jsi na druhé místo.
No jo, to je ta pozitivní deskriminace, kdy maj mít ženský poloviční zastoupení v parlamentu, protekčně vyhrávaj církevně-vědomostní soutěže...
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Ty fakt pláčeš, Przemeczku?...
O tvém pořadí rozhodlo toto: "...Podélná neorientovaná jednolodní stavba s přestavěnou renesanční hranolovou věží, …Stavba podle převažujících dobových zvyklostí kombinovala gotický sloh s renesančním tvaroslovím … Presbytář náleží k pozdější barokní etapě provedené na počátku 18. stol. novým majitelem Antonínem z Dannhausenu. Rozsáhlá úprava interiéru (klenby, patrová tribuna, nová okna atd.) byla ukončena pravděpodobně r. 1721. Dílčí zásahy jsou ze 2. pol. 19. stol. (1853)..." Především zadavatel soutěže musí ctít pravidla soutěže. Četls je pozorně, pokud vůbec? (A "Violin" kostel je původní a ještě jako bonus přidala varhany )Przemysl de Nyestieyky píše:No, to je pěkný! První se přihlásím s typickou renezancí ...Jiøí Motyèka píše:Postoupila jsi na druhé místo.
To není o církevních vědomostech. Čteš vůbec toto téma?Przemysl de Nyestieyky píše:...protekčně vyhrávaj církevně-vědomostní soutěže...
Tak už se nezlob, co by naši sportovci dali za bronz na MS...Jiøí Motyèka píše:Nejedná se v žádném případě o církevní soutěž, protože je to soutěž o krásách renesanční architektury a o vzácně se vyskytujících sakrálních stavbách vystavěných v tomto slohu (na rozdíl od profánních, těch je spousta.)Przemysl de Nyestieyky píše:...Nebo se nejedná o církevní soutěž?...
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Ještě co by na to řekli, kdyby je předjela další ženská a oni se nakonec dostali do brambor....Jiøí Motyèka píše:Tak už se nezlob, co by naši sportovci dali za bronz na MS...
A to já se jich v jiných tématech zastávám, že čarodějnický procesy byly nespravedlivý, že já bych jich upálil jen něco málo přes polovinu původního stavu...
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Nepředbíhejme...Przemysl de Nyestieyky píše:...kdyby je předjela další ženská a oni se nakonec dostali do brambor....
Já se jich taky zastávám, ale ne tady v té soutěži, ta je dána pravidly a vyhlašovatel soutěže je nestranný arbitr...Przemysl de Nyestieyky píše:...A to já se jich v jiných tématech zastávám, ...
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Přemečku, drahý, s těma čarodejnicema jsi to nemyslel vážně, viď? To by nás, ženy, totiž moc mrzelo...
No ale abych neodbíhala úplně od tématu, krásná renesanční architektura se dá najít v Krakově, který v 16. století přímo kvetl. A narozdíl od českých renesančních budov jich tam většina zůstala zachována v původní podobě, nebo hlavní město bylo roku 1596 přeneseno do Varšavy, kterou pěkně vypálili Švédi a to, co zbylo, bylo přestavěno...
Pár foteček:
Wawel (že vypadá trochu jako Opočno?)
A Wawel ještě jednou...
No ale abych neodbíhala úplně od tématu, krásná renesanční architektura se dá najít v Krakově, který v 16. století přímo kvetl. A narozdíl od českých renesančních budov jich tam většina zůstala zachována v původní podobě, nebo hlavní město bylo roku 1596 přeneseno do Varšavy, kterou pěkně vypálili Švédi a to, co zbylo, bylo přestavěno...
Pár foteček:
Wawel (že vypadá trochu jako Opočno?)
A Wawel ještě jednou...
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Wável
Včera jsem na Wawel a Krakov koukal, ale že bych to moh zapojit do soutěže, mě nanapadlo... Kostely mi moc renesanční nepřijdou.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Pøipomínka pravidel
Ano. Opět připomínám, soutěž se týká pouze ČR, pouze sakrálních staveb a neni to, a to bych chtěl obzvláště zdůraznit, "církevně-vědomostní soutěž". Všechny jiné příspěvky pochopitelně nebudou vyřazeny, pouze se nezúčastní soutěže.Viola píše:To bylo mimo soutěž...
Takže přispívejte vesele dál, přátelé, protože toto téma není jen o vyhlášené soutěži, ale taky třeba o románském slohu a románském umění, že?...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 895 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ježek
-
- 0 Odpovědi