Erbem Bavorů ze Strakonic byla modrá střela s červeným střelištěm
na zlatém štítě. Klenotem byla křídla ve zlaté barvě.
Moderátor: elizabeth
Můžu ti naskenovat Haladu .Pøibík z Poøešína píše:Pratele potreboval bych pomoci s materialem ze dvou knih : Erbovnik od Myslivecka a Lexikon ceske slechty od Halady, potreboval bych jestli by byl nekdo tak laskav a ofotil mi pasaz o panech z Vitejovic a z Poresina. Tyto knihy jsou celkem nakladne na finance a kupovat je jen kvuli temto par strankam nema pro mne smysl diky vsem
Greywolf píše:Vzhleden k tomu, že u výše uvedeného odkazu není uveden zdroj, nepovažuji ho za faktografický, ale spíše jako návod po čem se dívat a ne kde se dívat. Zajímavé ale je ...Viola píše: A co jejich vedlejší větve, např. Benedové z Nečtin?
Děkuji za info a doufám, že se diskuse rozeběhne.
... Benedové z Nečtin téhož erbu, ale ve vladyckém stavu
... Pravděpodobnou pobočnou větví Bavorů ze Strakonic byli také vladykové z Vítějovic
... Další asi pobočnou větví Bavorů ze Strakonic, byli vladykové z Chlumu
... Další větví Bavorů, kteří měli s nimi asi společného předka, byli páni z Újezda
Ahoj,Petr z Malče píše:Bohužel miroslav Svoboda v knize Páni ze Strakonic se vedlejším větvím úplně vyhnul.Proto bych rád věděl,co píše Simona Kotlárová.Tuhle knížku totiž nemám.
K odpovědi na výše položenou otázku bych se taky přimlouvala, neboť jsem si knihu samozřejmě zakoupila, ale pro momentální zaneprázdnění ji ještě ani neotevřela...Viola píše:Ahoj,Petr z Malče píše:Bohužel miroslav Svoboda v knize Páni ze Strakonic se vedlejším větvím úplně vyhnul.Proto bych rád věděl,co píše Simona Kotlárová.Tuhle knížku totiž nemám.
vítáme Tě tady a já bych se chtěla zeptat, jak hodnotíš knihu pana Svobody celkově.
Fakt? Já pořád čekám, až bude v knihovně, páč se mi ji nechtělo kupovat.elizabeth píše:K odpovědi na výše položenou otázku bych se taky přimlouvala, neboť jsem si knihu samozřejmě zakoupila, ale pro momentální zaneprázdnění ji ještě ani neotevřela...
Viola píše:Ahoj,Petr z Malče píše:Bohužel miroslav Svoboda v knize Páni ze Strakonic se vedlejším větvím úplně vyhnul.Proto bych rád věděl,co píše Simona Kotlárová.Tuhle knížku totiž nemám.
vítáme Tě tady a já bych se chtěla zeptat, jak hodnotíš knihu pana Svobody celkově.
Díky za recenzi, mě zajímá v podstatě jen hlavní větev.Petr z Malče píše: Řekl bych,že hlavní větev je zpracovaná dobře.Kniha je poměrně přehledná,ale bohužel,to co mě zajímá nejvíc v ní chybí.Jedinou zachycenou vedlejší větví jsou páni z Blatné.Ostatní pan Svoboda považuje za rodiny služebných manů,které erb pouze převzaly od svých pánů.A této teorii se mi opravdu věřit nechce.Z celé řady edice NLN je tahle kniha zatím nejslabší(tedy pokud vynechám díl 7 který mě neoslovil spíše pro dobu kterou se zabývá).
Ahoj,Germord píše:...pak knihu S. Kotlárové nemá smysl ani otvírat, neboť se v ní hovoří o dokumentech, které neexistují....
No, to si moc nedovedu představit, že by taková listina existovala...Germord píše:Král Otakar II. údajně veřejně uznal svého nelegitimního syna Mikuláše I. Opavského v roce 1260. Na listině měl svědčit Bavor II. Ovšem odkaz na listinu chybí (str. 45), protože neexistuje.
Napsal jse slabá z hlediska zpracování vedlejších linií rodu.Já je považuji za potomky Vernéře ze Srdova.Zpracování hlavní větve jsem hodnotil zcela kladně.Co se týče potomků Vernéře ze Srdova,pak za ně považuji pány z Pořešína,z Újezda,Štěkně a Drahonic.Pány z Kžemže a z Chlumu bych řadil k potomkům Albery ze Stropnice a Beneše z Chlumu.Tohoto Beneše bychom mohli považovat za synovce Bavora I ze Strakonic.Nebyl by však synem Bavorovy sestry,ale jménem neznámého bratra.Germord píše:Jestliže kniha od M. Svobody Vám připadá slabá,nemyslím si to, i když má své mouchy ....