No a jinde za píšou, že vyhořel jen ten nedokončený kláštení kostel .. a ted si vyberte .Katerina píše:No, tak nevím - podle tohodle - info z e-regionu byl i Týnec zničen husity![]()
citace:
KlášterJisté je, že stavbě chrámu předcházela výstavba kláštera klarisek. Založili ho opět pánové ze Žerotína na konci 13. století coby třetí františkánský klášter v Čechách a žily v něm klarisky z kláštera Anežky Přemyslovny v Praze. Sto let po vzniku klášter vyhořel a během husitských válek byl zničen, vždy ho ale pánové ze Žerotína znovu obnovili. Stavbu chrámu se jim už dokončit nepodařilo. V roce 1782 klášter zrušil císař Josef II.
A ještě jedna citace - Toto jsem hledala !!!!!!!! Tu encyklopedii jsem už jednou využila, myslím, že je dost profesionální , se spoustou odkazů na prameny :
říká toto :
konvent klarisek u P. Marie
dejší konvent snad založil kolem roku 1280 Plichta ze Žerotína. V roce 1382 klášter vyhořel a řád přistoupil k nové výstavbě, především kostela. Za husitských válek (1410) byla stavba kostela přerušena a následně byl klášter poškozen (1419). V roce 1420 se sem přestěhovaly klarisky z pražského Anežského kláštera. V roce 1548 (podle letopočtu nad vstupním portálem) vznikla na místě starší klauzury nová budova. Další škody utrpěl klášter za třicetileté války a v roce 1783 byl definitivně zrušen.
Ivka (P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha, 1998), 11.6. 2007
Takže ted je nutno se dopídit té knihy a najít ty citace, naposledy jsem ji viděla v Luxoru, snad tam ještě bude a najdu ty odkazy.
Ale pro jistotu opět zdůrazňuji , pokud tam budou odkazy na prameny potvrzující přestěhování klarisek, je to jen potvrzení, že se čát klariek skutečně přestěhovala, nic víc.