elizabeth píše:viola píše:jenomže pořád nechápu, jak může většina historiků někoho (a tím nemám na mysli pouze Jana) šmahem od stolu odsoudit... Asi by to chtělo napsat nové, "pravdivé" dějiny
Sice s tebou, Violo, souhlasim, ale dejiny pisou vzdy vitezove. No a jsme my vitezove, abychom psali dejiny? Obcas se stane, ze jina doba prehodnoti nejakou predchozi dobu, jednu vyzdvihne a jinou zatrati ( typicky priklad vyzvednuti husitu a narodniho obrozeni za komunismu, nebo jak se ten zlorad jmenoval). Ale spatna hodnoceni se vetsinou tahnou jako nit celymi dejinami az do dnesni doby. Violo, co je V. R. ve tvem podpisu? Vlastni rukou nebo Viola Regina??
Milá Elizabeth, to bylo rychlý
Naprosto souhlasím s tím, že dějiny píšou vítězové, spíš jsem to myslela tak, že naše dějiny byly ovlivněny mj. národním obrozením, potom komunismem, chápu, že každá doba měla svoje, spíš mě zaráží, že spoustu těch bludů se ještě dneska děti učí na školách. I když samozřejmě existuje literatura, která tato dogmata popírá, pořád si myslím, že to jsou jen výkřiky do tmy... Á propos, husité... Ti mě taky pěkně točí
Mně například nikdo ve škole neřekl, že zničili snad až 90% veškerých gotických památek, jak jsem se doslechla, ale jen to, jací byli úžasní a ubránili se proti křižákům.
P.S. to V.R. znamená to druhé - občas se takhle podepisuju - z legrace, ale nikoho to ještě nenapadlo, smekám