Ježek píše:
Šlechtic se může narodit úplným hlupákem (a vzhledem k sňatkům mezi příbuznými ...) a nebude nikdy roven nejmoudřejšímu člověku v té zemi, ovšem poddanému. Neroven mu bude ne díky svým schopnostem, ale díky nerovnosti zavedené monarchistickou společností. Ukazovat jako chybu republikánského zřízení, že existují rovní a rovnější a přehlížet mnohem větší nerovnosti u monarchie mi spíš přijde "hloupé duchem".
Máš samozrejme pravdu, ale v šľachtických rodoch si vždy viac uvedomovali potrebu vzdelania a ovládania jazykov. Väčšinou k tomu mali aj prostriedky. Bolo by dobré si to uvedomiť. Pre človeka narodeného v nižších pomeroch bola možnosť získať vzdelanie obmedzená, ale ako sa blížime k súčastnosti, tieto obmedzenia postupne opadávajú. Je fakt, že môj profesor histórie na gymnáziu hovorieval, že, keby nie I.ČSR, neštudoval by.(Hovorieval aj, že na 1-ku vie históriu Boh, na 2-ku možno on, a na 3 a viac my, študenti....
)
Po vzniku komunistických režimov v SE sa veľká časť potomkov šľachty uchýlila na západ. Myslím, že iba menšia časť z nich mala to šťastie, že mala majetky aj tam. Väčšinou museli začínať od začiatku, a z honosného mena sa najesť nedá. Väčšina sa však ukázala ako v dobrom svetle - ako schopný a šikovní ľudia, zväčša v prostredí západnej inteligencie.
Aby som to zhrnul. Ľudia sú rovní - a ich schopnosti rozhodne nezávia od toho, v akej rodine uzrú svetlo sveta. Ich vzdelanie a výchova už rozdielna väčšinou je. Tiež je pôvod irevelantný k postojom k revolúciám, demokracii či trendom.
Zoberme si známych rockerov: Michael Rutheford gitarista Genesis, lord, Chris de Burgh,pôvodne -folk rockový spevák z Írska (potomok normanských rytierov de Burgh, jeho otec bol diplomatom), Michael des Barrés rocker a herec ( meno des Barrés je veľmi exponované v období kruciád) a veľa hudobníkov z prelomu 60/70s rocku s menej zvučnými menami ale podobným pôvodom (J.Page,P.Gabriel, T.Banks,Pink Floyd, kapelky Canterburskej scény). Títo ale hrali spolu s ľuďmi, ktorí nič podobné, ako nejaký hogo-fogo pôvod nemali : John Bonham,Deep Purple- všetci, Black Sabbath-všetci, a skoro celá nasledujúca generácia rockerov z konca 70s a 80s.
Ďalšou vecou je,porekadlo "vrana k vrane". Proste ľudia sú radi v spoločnosti spriaznených duší. To je opäť vec, ktorá vždy búrala všetky kastovné, národnostné, či iné bariéry. Najlepším kamarátom grófa môže byť - jeho kočiš. ( Stalo sa mi ešte doma, že ma vyhľadal jeden pán, a chcel vedieť, kde by mohol nájsť stopy po armálese jeho predkov. Koncom 19.st bol jeho prastarý otec kočišom miestneho grófa, a ten mu "vybavil" zemianstvo....)
Na záver- republikánska demokracia má krajšie ideologické základy ale je z konštitučnou monarchiou vo všetkom porovnateľná. To, že sa monarchie zdajú byť "lepšie" oproti našim "novým" demokraciám je možno práve v tom, že sú to staršie a už zaužité demokracie, kým v našich podmienkach si veľa vecí iba..hm... "hľadá svoje miesto". (Je dosť otazné, či si ho nájde...
)