Peacemaker píše:Aj Slovania a Maďari sú iné národy a takisto mali vlastné kráľovstvá - kniežatstvá
Ten výrok proste o tom,že maďarsky sa rozumelo vo všetkých kútoch Uhorska, dokonca medzi šľachticmi a poddanými mi príde ako priamo vycucnuté z tej maďarskej nacionalistickej ideológie o dokonalom Uhorsku. Ale tam sa okrem takýchto podobných myšlienok nachádza aj iná zverina. Známa tiež okrídlená teória, že Svatopluk daroval svoju ríšu Maďarom za bieleho koňa
Dúfam, že ku takýmto tvrdeniam sa nikdy neznížime.
Inak ešte dávnejšie som raz čítal, že nakoľko Matúš Čák si vytvoril vlastný kráľovský dvor, razil vlastné mince a považoval sa za nezávislého, tak musel riešiť aj súdne spory na svojom panstve. A podľa kroník ich viedol v slovanskej reči a nie v maďarskej. Prečo by to robil, keby si rozumeli všetci v maďarčine? Ono s tým rozumením to bude asi tak, že ja síce po maďarsky neviem, ale keby mi Maďar povie, že derejde, tak viem, čo chce. A tak to asi bolo aj vtedy. Všetci rozumeli nanajvýš tak pár základných slov.
Zrejme sa líši náš pohľad na to, čo je nacionalistický, a čo seriózny zdroj. Porovnávať UK a Uhorsko sa jednoducho nedá , Uk je únia, Uhorsko (bez Chorvátska) jedno kráľovstvo. To o Svätoplukovi je mýt, nič viac a nič menej. Neviem podľa akých kroník Matúč Csák viedol svoj dvor v slovanskom jazyku, ale vcelku na tom, čo tvrdíš môže byť kus pravdy. Na svojom panstve sa snažil údajne zariadiť veci podľa českého vzoru.Samozrejme aj naďalej radím Matúša Csáka iba za silného oligarchu, ktorý nebol samostatným vládcom.
Ja som netvrdil nič o dokonalosti Uhorska, ani o jednotnosti jeho obyvateľstva. Ak sa ale zamyslíš, po stáročia nemohla existovať krajina ako "ementál", museli byť časti, kde jednotlivé etniká tvorili väčšinu. Ten výrok sa pokúsim nájsť. Slovenskí nacionalisti s obľubou skloňujú teórie, ako len bolo Maďarov málo, ako všetko, vrátane jazyka... popreberali od susedov, atď....Obe tvrdenia osobne považujem za nezmysel. Keby Maďarov bolo tak málo, nevytvorili by tak silný (v stredoveku) štát. Samozrejme aj s inými etnikami - ale niekto ich stmeliť musel. Dosť sa rado zabúda aj na pokles obyvateľstva - a hlavne Maďarov počas tureckých vojen, keď poklesli na okolo 40% a aj etnické rozloženie krajiny ako celku sa zmenilo.
P.S.(1) K tomu porozumeniu - za súčasnej konštelácie moci tak v SR ako aj v MR nevidím ani najmenšiu nádej.
P.S.(2) Otázka na ostatných: v 9 st boli etniká, kmene, určite nie národy. Boli už národy v nejakej forme v 15.st ?