Hřivnáčové z Heraltic
Moderátor: elizabeth
Hřivnáčové z Heraltic
Zajímá mě Anna z rodu Hřivnáčů z Heraltic, která si vzala za manžela Čeňka Papáka z Mošnova(von Moschenaw), který podepsal v roce 1415 - VIII. stížný list proti upálení Mistra Jana Husa. Objevila jsem, že jejich jména jsou uvedena v rodokmenu Zajícu z Valdeka a nevím proč.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: Hřivnáčové z Heraltic
Já je tam zatím nenašla - ale to nemusí být na závadu - možné to klidně je - z Buziců - později bylo docela dost větví nižší šlechty - na jedné straně příbuzný s Lichtemburky , Minstrberky, Dohny , Berky z Dubé - a na druhé straně nižší šlechta - zemané apod.Alina píše:Zajímá mě Anna z rodu Hřivnáčů z Heraltic, která si vzala za manžela Čeňka Papáka z Mošnova(von Moschenaw), který podepsal v roce 1415 - VIII. stížný list proti upálení Mistra Jana Husa. Objevila jsem, že jejich jména jsou uvedena v rodokmenu Zajícu z Valdeka a nevím proč.
Takže teoreticky to možné je, ale onu dámu jsem zatím nenašla
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Řeším hlavně to, jestli je možno zahrnout rod Hřivnáčů z Herultic a Hněvošic do rodu Zajíců z Valdeka nebo z Hazmburka. Z rodokmenu nerozliším Jana Zajíce z Valdeka nebo z Hazmburka.
Chce to další bádání.
Není mi jasné proč pro Zajíce byl důležitý Čeněk Papák von Moschenaw (z Mošnova) a jeho manželka Anna z rodu Hřivnáčů. Nezjistila jsem ještě, kde se Čeněk Papák narodil a kdy byl pasován na rytíře. A kdo byli jeho rodiče.
Chce to další bádání.
Není mi jasné proč pro Zajíce byl důležitý Čeněk Papák von Moschenaw (z Mošnova) a jeho manželka Anna z rodu Hřivnáčů. Nezjistila jsem ještě, kde se Čeněk Papák narodil a kdy byl pasován na rytíře. A kdo byli jeho rodiče.
Dobré odpoledne, vložila jsem na blog sňatek Magdalény z Herultic a Hněvošic s Janem Zajícem z Valdeka a z Bošovic. Neměli děti. Jan Zajíc z Valdeka zemřel v roce 1461a Magdaléna v roce 1476. Ale ani z tohoto bádání nevyplynulo jestli je rod Hřivnáčových z Herultic a Hněvošic součástí velkého rodu Buziců, kam patří i rod Zajíc Valdek nebo nejsou.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: Hřivnáčové z Heraltic a Valdekové
Tak jsem se znovu zaměřila na ty Valdeky a zkusila udělat takový výřez z rodokmenu – tedy sledovat pouze “Valdeckou” větev – a hledat Jana zemřelého kolem roku 1461 :
At nehledáme od Adama- začla jsem až panem Zbislavem, otcem pro nás asi nejzajímavějšího Valdeka – Viléma:
He married VARTEMBERKA, Z Bohuslava.
VARTEMBERKA, Z Bohuslava, (daughter of ŠARFENŠTEJNA, ZE Markvart III. and LICHTENSTADT, VON
Lidmila) died 1282.
Children by VARTEMBERKA, Z Bohuslava:
iZAJÍC Z VALDEKA Zbyněk
iiZAJÍC Z VALDEKA Vilém - 9 Oct 1319
1.3.1.2. ZAJÍC Z VALDEKA Vilém, (son of TŘEBOUNĚ, Z Zbislav and VARTEMBERKA, Z Bohuslava) died 9 Oct
1319 in k.a.,Dachau, buried in u sv.Dobrotivé.
podle Palackého syn Oldřicha Z. +1281 - viz GHL 3/78
rodičové podle Sedláčka - viz GHL 3/78
He married LOCHOVIC, Z Eliška.
Zato “náš” Vilém měl těch synků požehnaně – ostatně rozepsal se o tom I Dalimil.
Children by LOCHOVIC, Z Eliška:
iZAJÍC Z VALDEKA Zbyněk
iiZAJÍC Z VALDEKA Vilém
iiiZAJÍC Z VALDEKA Oldřich pražský děkan - 1326
ivZAJÍC Z VALDEKA Oldřich - AFT 1331
vZAJÍC Z VALDEKA Zbyněk
viZAJÍC Z VALDEKA Vilém
Children by :
iMEDEK Z VALDEKA Oldřich - ABT 1399
iMEDEK Z VALDEKA Zdeněk - ABT 1430
iiMEDEK Z VALDEKA Havel - BEF 1410
iiiMEDEK Z VALDEKA Vilém - AFT 1390
iMEDEK Z VALDEKA Jan - BEF 1469
Tak to mi přijde jako jediný Valdek jménem Jan , který by I časově padal v úvahu. A dokonce nepokračuje dál tato linie, což by odpovídalo tvému údaji- že neměli s Magdalenou děti.
Bohužel – žena neuvedena.
iiMEDEK Z VALDEKA Zdeněk
JInak bych z toho celého usoudila - že I když si Jan z Valdeka vzal za ženu Magdalenu z Herultic a Hněvotic - nepovažovala bych tento rod za součást rozrodu Buziců - ostatně neměli ani děti.
V ranějším středověku se ovšem příbuznost na základě sňatku uznávala a započítávala - nevím ovšem - zda toto platilo i v této době- přece jen - vysoká šlechta se začala separovat a hlídat si svůj "klub".
Jinak vše nasvědčuje tomu, že šlo skutečně o moravskou větev - a o té se myslím Otta zmiňuje, že postupně "upadala" v zemanstvo a nižší šlechtu.
Ale pomohl by nějaký obdorník na genealogii - pánové ???
At nehledáme od Adama- začla jsem až panem Zbislavem, otcem pro nás asi nejzajímavějšího Valdeka – Viléma:
He married VARTEMBERKA, Z Bohuslava.
VARTEMBERKA, Z Bohuslava, (daughter of ŠARFENŠTEJNA, ZE Markvart III. and LICHTENSTADT, VON
Lidmila) died 1282.
Children by VARTEMBERKA, Z Bohuslava:
iZAJÍC Z VALDEKA Zbyněk
iiZAJÍC Z VALDEKA Vilém - 9 Oct 1319
1.3.1.2. ZAJÍC Z VALDEKA Vilém, (son of TŘEBOUNĚ, Z Zbislav and VARTEMBERKA, Z Bohuslava) died 9 Oct
1319 in k.a.,Dachau, buried in u sv.Dobrotivé.
podle Palackého syn Oldřicha Z. +1281 - viz GHL 3/78
rodičové podle Sedláčka - viz GHL 3/78
He married LOCHOVIC, Z Eliška.
Zato “náš” Vilém měl těch synků požehnaně – ostatně rozepsal se o tom I Dalimil.
Children by LOCHOVIC, Z Eliška:
iZAJÍC Z VALDEKA Zbyněk
iiZAJÍC Z VALDEKA Vilém
iiiZAJÍC Z VALDEKA Oldřich pražský děkan - 1326
ivZAJÍC Z VALDEKA Oldřich - AFT 1331
vZAJÍC Z VALDEKA Zbyněk
viZAJÍC Z VALDEKA Vilém
Children by :
iMEDEK Z VALDEKA Oldřich - ABT 1399
iMEDEK Z VALDEKA Zdeněk - ABT 1430
iiMEDEK Z VALDEKA Havel - BEF 1410
iiiMEDEK Z VALDEKA Vilém - AFT 1390
iMEDEK Z VALDEKA Jan - BEF 1469
Tak to mi přijde jako jediný Valdek jménem Jan , který by I časově padal v úvahu. A dokonce nepokračuje dál tato linie, což by odpovídalo tvému údaji- že neměli s Magdalenou děti.
Bohužel – žena neuvedena.
iiMEDEK Z VALDEKA Zdeněk
JInak bych z toho celého usoudila - že I když si Jan z Valdeka vzal za ženu Magdalenu z Herultic a Hněvotic - nepovažovala bych tento rod za součást rozrodu Buziců - ostatně neměli ani děti.
V ranějším středověku se ovšem příbuznost na základě sňatku uznávala a započítávala - nevím ovšem - zda toto platilo i v této době- přece jen - vysoká šlechta se začala separovat a hlídat si svůj "klub".
Jinak vše nasvědčuje tomu, že šlo skutečně o moravskou větev - a o té se myslím Otta zmiňuje, že postupně "upadala" v zemanstvo a nižší šlechtu.
Ale pomohl by nějaký obdorník na genealogii - pánové ???
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Díky za podrobné vysvětlení. Je to velmi zajímavé. Taky jsem jiného Jana Zajíce z Valdeka nenašla.
http://heraldikus.wz.cz/ramy.htmV odkazu je erb Hřivnáčů z Heraltic. Jsou uváděni jako Hřivnáčové z Hněvošic a Heraltic. Zajímá mě každá zmínka o tomto rodu, který přišel na Moravu z Čech.
Musí se kliknout na RODOVÝ a pak pod písmenem H je zobrazen erb Hřivnáčů.
Musí se kliknout na RODOVÝ a pak pod písmenem H je zobrazen erb Hřivnáčů.
Hřivnáčové z Hněvošic a Heraltic (podle pana doktora Adolfa Turka z Herultic) a jejich vztah ke Slezské Ostravě a k Polsku. Moc jsme toho ještě neobjevila.
Zajímá mne také jejich život ve Štítině u Opavy a ve Vítkově - hrad Vikštejn. Rodová vazba na rod Zajíců z Hazmburka a rod Jiřího z Poděbrad - sňatkem.
Zajímá mne také jejich život ve Štítině u Opavy a ve Vítkově - hrad Vikštejn. Rodová vazba na rod Zajíců z Hazmburka a rod Jiřího z Poděbrad - sňatkem.