Byl tento čin ospravedlnitelný vzhledem k tomu, co mu předcházelo? Byl Jan Parricida vrah, který morálně selhal nebo český hrdina?
viz:

Moderátoři: elizabeth, Katerina, Ježek
...Zní ne. Historik by si to neměl dovolit v žádném případě. Ale žádný se tomu nevyhne, protože své vnitřní sympatie vždy k popisovanému objektu mít musí a tím se bude snažit snést jako glorifikaci jeho velké činy a pro pocit objektivnosti dokreslí ve stínu jeho ctností i negativa.Ježek píše: Otázka je jestli má historik hodnotit historii, co je dobře, co je špatně?
Prohlášení čech za odumřelé léno je protiprávní, proti Zlatým bulám sicilské a ulmské, leč odpovídá to habsburské aroganci a krvežíznivosti. Krále volil zemský sněm naší šlechty, který pod nátlakem zvolil Rudolfa. český král poté měl povinost zajet do říše, kde mu římský král udělil čechy v léno - podle ZBS. Ale tohle je moc složitá otázka, nástupnické právo po vymření Přemyslovců a na ní nejsem odborník. Chtělo by to sehnat někde Zlatou bulu ulmskou, její znění...elizabeth píše:. Jak je to presne historicky s naroky na cesky trun Albrechtovych synu? On se ohanel tim, ze Cechy jsou odumrele risske leno. Ja vim, ze Premysl Otakar II. Cechy a Moravu jako risske leno od Rudolfa pred bitvou na Moravskem poli prijal v leno ( u Vidne). Byl pak tento akt zpochybnen? Tusim, ze ho uplatnili i pri hledani zenicha pro Elisku Premyslovnu ( spolu s pravem na zenske dedictvi trunu od Richarda Corwallskeho) a Jindrich pak udelil Janovi Luc. Cechy v leno. By; teda ten narok Rudolfa, Fridricha, Leopolda... opravdu neopravneny? Co vy si o tom myslite?
No, tohle by asi chtelo samostatnou kapitolu. Me pri cerpani informaci o Zavisovi ( ackoliv to s nim uplne nesouvisi) prekvapilo, ze si Rudolf mohl dovolit vyhlasit vsechna udeleni ( vcetne treba Styrska, Rakouska ... Premyslovi) rimskych kralu od nejakeho roku ( bylo to pred 1250) . Byla jsem z toho dost prekvapena. Takze mi to pripadalo jako, ze si mohl dovolit prestoupit i tu Zlatou bulu sicilskou. Neobracim se jen na Jezka, ale i na vsechny ostatni, kdo se touto otazkou zabyvali. Mohli si dovolit rimsti cisarove "jen tak menit" dulezite listiny vydane svymi predchudci, jak se jim to hodilo a v jak velke mire se to delo?Ježek píše:Prohlášení čech za odumřelé léno je protiprávní, proti Zlatým bulám sicilské a ulmské, leč odpovídá to habsburské aroganci a krvežíznivosti. Krále volil zemský sněm naší šlechty, který pod nátlakem zvolil Rudolfa. český král poté měl povinost zajet do říše, kde mu římský král udělil čechy v léno - podle ZBS. Ale tohle je moc složitá otázka, nástupnické právo po vymření Přemyslovců a na ní nejsem odborník. Chtělo by to sehnat někde Zlatou bulu ulmskou, její znění...elizabeth píše:. Jak je to presne historicky s naroky na cesky trun Albrechtovych synu? On se ohanel tim, ze Cechy jsou odumrele risske leno.
Já tomu teda vůbec nerozumím (proto se hned taky deru k odpovědi), ale mám zato, že jakákoli taková změna musela být odsouhlasena zemským sněmem. Při nové volbě krále taky král většinou potvrzoval privilegia jeho předchůdců... Takže ona taková změna nebyla jen tak.elizabeth píše:Mohli si dovolit rimsti cisarove "jen tak menit" dulezite listiny vydane svymi predchudci, jak se jim to hodilo a v jak velke mire se to delo?
Elizz ve svém novém článku na stránkách http://www.e-stredovek.cz/view.php?naze ... 2007010001 uvedla výše citovanou větu.elizabeth píše:...1. května 1308 byl zabit ( nechci zde spekulovat zda zavražděn) římský král Albrecht svým synovcem Janem...
Ja tim spis narazela na, jak Ty rikas "beletristickou" konstrukci o souboji. Pak by to nebyla vražda, ale zabiti. Predpokladam, ze tem panum tam nikdo "nesvitil" a nikdo presne nevi, jak to tenkrat bylo. Ani tak bych se prilis nechtela prit o tom, zda by ten souboj byl rovnocenny.Przemysl de Nyestieyky píše:Elizz ve svém novém článku na stránkách http://www.e-stredovek.cz/view.php?naze ... 2007010001 uvedla výše citovanou větu.elizabeth píše:...1. května 1308 byl zabit ( nechci zde spekulovat zda zavražděn) římský král Albrecht svým synovcem Janem...
Tato formulace věty mně však provokuje k tomu, abych se zeptal, jak bylo ono pochybování míněno? Skoro se mi to jeví jako slovíčkaření. V tomto případě ani tak nešlo o neůmyslné zabití, jako na připravované vypořádání se s problémem formou cílenou - tedy vraždou... (Nebo jsem to pochopil jinak?)
Musím se přiznat, že Ti ani teď o moc líp nerozumím.elizabeth píše:Ja tim spis narazela na, jak Ty rikas "beletristickou" konstrukci o souboji. Pak by to nebyla vražda, ale zabiti...
Cimz mi chces naznacit, ze pokud nekdo nekoho vyzve k souboji a v nem ho zabije, je to vrazda?Przemysl de Nyestieyky píše:Musím se přiznat, že Ti ani teď o moc líp nerozumím.elizabeth píše:Ja tim spis narazela na, jak Ty rikas "beletristickou" konstrukci o souboji. Pak by to nebyla vražda, ale zabiti...Já chápu termín vražda jako smrt s úmyslem, kdežto zabití jako smrt neúmyslnou nebo maximálně s nepřímou vinou.
Ale to by jsme se tak mohli bavit ve stejné rovině i o vraždě jeho současníka a bratrance - Václava III., kde nikdo nepochybuje o vraždě.
I ve Václavově případě jsou okamžiky jeho tragického zhynutí detailně rekonstruovány a nezlehčuješ to jako "beletristickou konstrukci souboje". Předpokládám, že obraz posledních minut Albrechtova života byl rekonstruován stejným způsobem, striktně podle pramenů a kronik, nikoliv v myslích romanopisců.Anebo si tak stojím na vedení, že nerozumím tomu co chceš říci?
A Ty mi chceš říci, že když vyzvaný o žádném souboji ani netuší a je neozbrojen proti přesile, že je to souboj?elizabeth píše:Cimz mi chces naznacit, ze pokud nekdo nekoho vyzve k souboji a v nem ho zabije, je to vrazda?