Sborník

Ježek
Král
Has thanked: 184 times
Been thanked: 48 times

Nový příspěvek od Ježek »

Tak koukam, že zas vyirtuální nedorozumnění - pokud se ten pán na Tebe obrátil sám (nechápu, ale proč) - tak mi to vyznělo. Promiň. Pokud ne, tak za svojí sadou si stojím. Není třeba se na nic přeptávat, stačí si věřit navzájem.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Jiří Motyčka
Vévoda
Been thanked: 3 times

kdo byl první

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Ježek píše:Tak koukam, že zas vyirtuální nedorozumnění - pokud se ten pán na Tebe obrátil sám...
...jak jinak. :!: :roll: Myslím, že je to docela patrné z mého předchozího příspěvku.
A budu rád, když tím prostředníkem bude Tekla, já na to nemám ani dost času. Sem rád, že vobčas napíšu ňákej příspěvek a mohu reagovat aspoň na ty, které mě zvedají ze židle... :wink:
floriš
Rytíř

Re: kdo byl první

Nový příspěvek od floriš »

Jiøí Motyèka píše:
Ježek píše:Tak koukam, že zas vyirtuální nedorozumnění - pokud se ten pán na Tebe obrátil sám...
...jak jinak. :!: :roll: Myslím, že je to docela patrné z mého předchozího příspěvku.
A budu rád, když tím prostředníkem bude Tekla, já na to nemám ani dost času. Sem rád, že vobčas napíšu ňákej příspěvek a mohu reagovat aspoň na ty, které mě zvedají ze židle... :wink:
Jo jo, milujte se a množte se - perte se a žerte se :twisted:
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
Tekla
Vévodkyně

Re: sada bude hned

Nový příspěvek od Tekla »

Ježek píše:
Nebylo by lepší, kdyby všechnu tuhle komunikaci zařizoval za naši stranu jeden člověk - Tekla, která se k tomu přislíbila? :evil:

V situaci, kdy už tyhle informace tady už byly ... Koneckonců Floriš ho zřejmě zná
nebujte, Tekla to zaridi... :wink:

jj, Floris ho zrejme tak trochu zna, takze nam bude urcite v tomto ohledu velmi rad napomocen, ze? :twisted:

Takze to vypada, ze vzhledem k tomu, ze vetsina z lidi, kteri se vyjadrili, jsou pro "verejnou" variantu sborniku, meli bychom s touto "profi" verzi pocitat a tomu prizpusobit dalsi rozhodovani...

Asi by bylo vhodne mluvit ted o obsahu sborniku, cili tematu a vecech s tim souvisejicich...

sama za sebe bych k tomu chtela rict - myslim, ze bychom meli vybrat tema dostatecne reprezentativni, ktere budeme umet zpracovat tak, abychom prisli s necim novym, zajimavym, co bude mit informacni hodnotu a cim se nebudeme bat predstavit "verejnosti"... tedy i te odborne...

nejake konkretni napady tu uz padly...
Ježek píše:
Rozsah nebo-li téma: Pokud zvolíme místo, třeba Levý Hradec, tak se většina referátů váže přímo k místu, v průběhu věků víceméně (pravěk, RS, husitství, baroko), pokud se zvolí třeba nějaký konkrétně časové téma - šlechta třeba ve vrcholném středověku, ten sborník se může rozbíhat do různých oblastí - různé rody, konrkétní události, ale třeba i dál jako třeba odívání šlechty, její oblečení, třeba laická víra, šlechtici jako opati klášterů a td.
Viola píše:No já bych byla spíše pro to místo, páč to je myslím v našich silách určitě spíš než to druhé - v takovém případě bychom se nevyhnuli praktickému životu ve středověku, o kterém většina z nás ví šumák.
Katerina píše: V těch tématech pak ale budete muset hodně přemýšlet - pokud bychom třeba šli, jak už někdo navrhoval cestou témat Šlechta apod. .. abychom nedělali něco už vytvořeného ..napadla mě totiž Betty a její Záviš a k němu dát ty Vítkovce .. (museli bychom být hodně šikovní, aby z toho pak nebyla kniha o Vítkovcích ..
Ježek píše:Já bych se nebál tomu dát širší rozhled, jak jsem řikal, třeba vojenství v té době (pokud bychom se domluvili s někým, kdo tomu rozumí - to myslím, není nereálné).
Určit nějaké téma - a pak se snažit. Třeba se zdaří výlet na Moravské pole (pokusím se to dohodnout - vzít to toho 9. razem), nebo ten sborník směřovat k václavskému srazu a jeho tématu.
Nemyslím, že je příliš nutné shrnovat minulé srazy, pokud ano, tak maximálně ten poslední. Vzal bych to od znova.
Przemysl de Nyestieyky píše: Já se stavím za vydávání sborníku nebo "zpravodaje." (Zdůrazňuji, že zpravodaje s úvozovkami.)

** Otázkou je, chceme-li sborník monotématický nebo různorodý?

Každý může dát pro inspiraci vzor své představy sborníku podle nějakého, který již existuje, či existoval.
Pro mě to jsou tiskoviny typu prvorepublikových vlastivědných sborníčků, heraldických ročenek, podstatně ztenčených odborných sborníků (Archeologia historica, Castellologica bohemica apod.), zpravodaj KAS Hláska ad.
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
floriš
Rytíř

jeden èlovìk

Tekla píše:
Ježek píše:...V situaci, kdy už tyhle informace tady už byly ... Koneckonců Floriš ho zřejmě zná
...jj, Floris ho zrejme tak trochu zna, takze nam bude urcite v tomto ohledu velmi rad napomocen, ze? :twisted: ...
Já znám kdekoho - třeba presidenta Jaguar-clubu Rakouska. Když mi pokřtil dceru, lemtali jsme u něj v barokním zámečku ve sklepě všechno možné víno a završili jsme to Menšíkovou meruňkovicí pitou z koflíků Napoleonova servisu... :lol:
Viola
Královna
Has thanked: 29 times
Been thanked: 8 times

Nový příspěvek od Viola »

Trochu nám to usnulo, ale protože Ježura je jistě pln elánu, mohli bychom opět rozběhnout debatu o Sborníku. No jestli má být téma Moravské pole (?), možná by stálo zato to začít dávat dohromady, ne? :wink:
rakpav
Měšťan

Nový příspěvek od rakpav »

O prázdninách hodlám vykonati pou k obci Durenkrut a osobně se na předpokládané místo boje podívat. přidal bych některé postřehy a aktuální foto...
Ježek
Král

Viola píše:Trochu nám to usnulo, ale protože Ježura je jistě pln elánu, mohli bychom opět rozběhnout debatu o Sborníku. No jestli má být téma Moravské pole (?), možná by stálo zato to začít dávat dohromady, ne? :wink:
rakpav píše:O prázdninách hodlám vykonati pou k obci Durenkrut a osobně se na předpokládané místo boje podívat. přidal bych některé postřehy a aktuální foto...
Tak to by mohlo přímo souviset s tímto nápadem/řešením: http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtop ... 3848#23848

Mě by Marchfeld nevadil, spísal bych tam něco o odboji Přemysla (potřeba to CDB III. a IV.) to se toho ještě celkem týká ...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Viola
Královna

Takže... protože koukám, že nám tu diskuse pěkně spinká, je potřeba ji pořádně rozvířit :twisted: . Bylo by třeba, aby se každý vyjádřil k tématu, jehož by se náš první sborník měl týkat. Padlo zde u Moravské pole - mně osobně to přijde jako fajn téma, k němuž by se dala napsat spousta článků i z různých oblastí. Nicméně je to jen můj názor, proto je třeba, aby ti, kdo mají jiné nápady, je sem přihodili. Pokud totiž chceme, aby se sborník týkal nějaké události, k níž se vztahuje letošní výročí, nebylo by asi úplně vhodné, aby sborník vyšel až příští rok. Takže máme co dělat :D .
Ježek
Král

Když nikdo nevznesl významných námitek, uzavřel bych (se svolením Tekly - hlavní organisátorky) téma sborníku - Moravské pole.

Nyní je třeba pracovat na obsahu, čili, kdo bude ochoten přispět svojí troškou (článkem) do mlýna, bude s otevřenými náručemi vřele vítán.

Je třeba vytvořit seznam autorů článků, vytvořit "redakční radu" (kde budou i lidé zapojení do tvorby fysické podoby sborníku) a zřejmě na základě toho se sejít a domluvit řadu věcí operativně někde v hospodě, nebo je to příliš složitá a zdlouhavá problematika na řešení "on-line".

Dotazy, náměty, připomínky?

Já si připravím příspěvek k Povstání kralevice Přemysla ...
Viola
Královna

Výborně, souhlasím!
Já bych přihodila (konečně) Anežku Palcéřík jako matku Mikuláše Opavského.
Tekla
Vévodkyně

moravske pole

Nový příspěvek od Tekla »

Ja sice asi zadnym textikem do sborniku neprispeju, ale jsem pripravena ho zastitit "redakcne"... tzn. editace, korektury, obrazky apod.

Mozna by bylo vhodne nadhodit, co vsechno je mozne k tematu zpracovat...
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
floriš
Rytíř

každý svou høivnou...

Dobrovolně se hlásím, že to zlomím a dám tomu tiskový xicht. \:D/
elizabeth
Vévodkyně
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Odboj Vítkovcù a dalších rodù proti Pøemyslu Otakarovi II.

Nový příspěvek od elizabeth »

No a já bych mohla "přihodit" povstání šlechty v letech 1276 -1277, samozřejmě s ohledem na to, co mu předcházelo v Rakousku a ve Štýrsku.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
elizabeth
Vévodkyně

Re: každý svou høivnou...

floriš píše:Dobrovolně se hlásím, že to zlomím a dám tomu tiskový xicht. \:D/
No, my s Tebou v tom počítáme... :lol:
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Příspěvek "landštejnské LH frakce" :lol: jsem konzultovala se Smilem a Rudou a připravíme něco z oblasti hmotné kultury té doby. Vzhledem k tématickému zaměření to bude o 1) zbroji, 2) oděvu a kuchyni a s odbočkou k prapočátkům optických pomůcek.
Volo, multum, statim!
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Re: Odboj Vítkovcù a dalších rodù proti Pøemyslu Otakarovi I

elizabeth píše:No a já bych mohla "přihodit" povstání šlechty v letech 1276 -1277, samozřejmě s ohledem na to, co mu předcházelo v Rakousku a ve Štýrsku.
Nojo, to bychom se měli jako Landštejni pochlapit a dát k lepšímu něco o tom, jak jsme se nejdřív paktovali s Korutancem a pak nakonec přeci jen podpořili PO II :-k #-o
Volo, multum, statim!
elizabeth
Vévodkyně

Optické pomùcky

Kateøina_z_Landštejna píše:... s odbočkou k prapočátkům optických pomůcek.
Tak na to se speciálně těším :!:
Ježek
Král

Re: moravske pole

Tekla píše:Mozna by bylo vhodne nadhodit, co vsechno je mozne k tematu zpracovat...
Předně je třeba říct, že z mého pohledu není nejlepším řešením, aby každý něco napsal a netýkalo se to příliš zadaného tématu. Odstrašujícím příkladem je žemličkův sborník Od knížat ke králům, kde periodisace není obor studia Žemličky (řekněme 1000 - 1300, ale snad od prvního knížete na našem území (Marobud?) po posledního Habsburka. Takhle bych to nerad viděl, aby se každý za každou cenu nutil a nebo byl nucen (mnou) do napsání článku.
Jinak bych se ale příliš nespecifikoval jen na rok 1278 (jak je vidět z mého příspěvku, spíše na osobu Přemysla a snad i jeho syna Václava - v politických dějinách. Ale nerad bych, aby to bylo jen o velkých dějinách (a nejen českých). Čili dále vývoj šlechty, vývoj měst, vývoj hradů a vůbec společnosti (zde se rozšiřuje časové rozpětí - těžko napsat článek města v r. 1278). V neposlední řadě bych tam rád viděl i příspěvky týkající se běžného života různých složek obyvatelstva - třeba jak jel šlechtic do bitvy a co nosil doma, jak nestolovala chudina (zde se časové rozpětí opět rozšiřuje).
Osudové srpnové odpoledne by bylo (podle mého názoru) jen špičkou ledovce, nebo jinak řečeno, svorníkem celé práce, která by představovala veřejnosti středoevropský prostor 2. poloviny 13. století ...
Pak je třeba promyslet možná nějaké členění na kapitoly ...
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Re: moravske pole

Ježek píše:
Tekla píše:Mozna by bylo vhodne nadhodit, co vsechno je mozne k tematu zpracovat...
Předně je třeba říct, že z mého pohledu není nejlepším řešením, aby každý něco napsal a netýkalo se to příliš zadaného tématu. Odstrašujícím příkladem je žemličkův sborník Od knížat ke králům, kde periodisace není obor studia Žemličky (řekněme 1000 - 1300, ale snad od prvního knížete na našem území (Marobud?) po posledního Habsburka. Takhle bych to nerad viděl, aby se každý za každou cenu nutil a nebo byl nucen (mnou) do napsání článku.
Jinak bych se ale příliš nespecifikoval jen na rok 1278 (jak je vidět z mého příspěvku, spíše na osobu Přemysla a snad i jeho syna Václava - v politických dějinách. Ale nerad bych, aby to bylo jen o velkých dějinách (a nejen českých). Čili dále vývoj šlechty, vývoj měst, vývoj hradů a vůbec společnosti (zde se rozšiřuje časové rozpětí - těžko napsat článek města v r. 1278). V neposlední řadě bych tam rád viděl i příspěvky týkající se běžného života různých složek obyvatelstva - třeba jak jel šlechtic do bitvy a co nosil doma, jak nestolovala chudina (zde se časové rozpětí opět rozšiřuje).
Osudové srpnové odpoledne by bylo (podle mého názoru) jen špičkou ledovce, nebo jinak řečeno, svorníkem celé práce, která by představovala veřejnosti středoevropský prostor 2. poloviny 13. století ...
Pak je třeba promyslet možná nějaké členění na kapitoly ...
SUPER :palec:
Za tuhle konkrétnější strukturu sborníku opravdu dík, protože o to lépe se budou připravovat příspěvky.
A jestli se to povede správně "vylevelovat", tak to bude pěkně dramatické čtení.

Jestli mohu takovou úvahu, jak to pěkně dramaticky vygradovat - dávám ji samozřejmě v plen:

1. "level"
a) Běžný život 2. poloviny 13. století - probíhá stále ještě kolonisace, vznikají města (například Kostelec nad Labem - 1272, že... :mrgreen:), kláštery, vsi, lidé se ještě dost přesujují, urbanisace, do toho nějaké ty mezirodové střety a počínající šlechtické povstání

b) co nosili, jedli, čím se bavili na hradě i v podhradí

2. "level"
a) Situace se komplikuje - šlechtické povstání, spor Přemysla s Habsburky, akci následuje protiakce. S přibývajícím srážkami a právními kroky se komplikuje i situace v království, kde Rudolf Habsburský podporuje odbojnou šlechtu. Trpí tím města, kláštery, do toho několik morových ran, sucho, mokro, dvě špatné zimy a následující hlad. Což vede doslova k vylidnění některých panství

b) jak v té komplikované době žili obyčejní lidé, co jedli, kde se ukrývali, čím se mohli bránit, případně dopad krize na kláštery a následky toho

3. "level"
a) Otevřený vojenský střet Habsburků a Kumánů s Přemyslem Otakarem II a důsledky porážky PO II.

b) Zbroje té doby - prostí zbrojní i šlechta, erby doložených účastníků, stany, výzbroj koní

4. level (?) - jen k úvaze, sborník může končit bitvou. Ale napadlo mne tak trošku třeba naznačit, o čem by případně mohl být další sborník
a) Krátký nástin období po MP - vliv na společnost

b) Krátký nástin vlivu na hmotnou kulturu
Volo, multum, statim!