Sborník

Jiří Motyčka
Vévoda
Been thanked: 3 times

Re: tak já taky...

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Tekla píše:...OK - bylo by tedy dobre si rict, jak konkretne by tato varianta A - kterou by byla schopna Verna technicky zajistit - vypadala - tzn. pocet stran a pocet vytisku... jak by to bylo s vazbou - Verna mluvila jen o sesivacce.. a na cem a jakym zpusobem by se to tisklo...

Verno, muzes prosim tyhle technicke parametry varianty A upresnit?
Obávám se, že počet stran budeme definitivně znát, až se určí obsah a napíše se to. Verna může řící asi +- max. počet, do nějž by se to mělo vejít.
Ad sešívačka: no, tady bych si představoval aspoň nějaké umělohmotné desky s 1. stranou průhlednou. To by asi byla nejlevnější a nejpřijatelnější varianta. Jinak si to můžeme udělat celé sami... :wink:
Tekla
Vévodkyně

Nový příspěvek od Tekla »

Jiøí Motyèka píše:Obávám se, že počet stran budeme definitivně znát, až se určí obsah a napíše se to. Verna může řící asi +- max. počet, do nějž by se to mělo vejít.
Ad sešívačka: no, tady bych si představoval aspoň nějaké umělohmotné desky s 1. stranou průhlednou. To by asi byla nejlevnější a nejpřijatelnější varianta. Jinak si to můžeme udělat celé sami... :wink:
ano, mela jsem na mysli maximalni pocet stran...

ty myslis takovy ten rychlovazac - kterym se sesivaji prezentace apod? ten nema dobrou trvanlivost - papiry se z toho vytrhavaji...

Ona ta varianta A je minena opravdu jako amaterska - vicemene "na kolene"

Prave proto se tu asi vetsina lidi zatim vyjadrila pro variantu B - tedy profesionalni vazbu a tisk...
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
floriš
Rytíř

Nový příspěvek od floriš »

Jiøí Motyèka píše:...A že si někdy povídám věci, čtouce některé příspěvky :!: ... :wink: ...
A co si teď povídám já, to ani nechtěj slyšet :twisted:
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
Jiří Motyčka
Vévoda

Tekla píše:...ty myslis takovy ten rychlovazac...
Ne, asi jsem se špatně vyjádřil.
Hřbet (lepený?) z textilie, který překryje drátky ze sešívačky, zadní strana z tvrdého bílého papíru a přední strana průhledná...
Nevím, jak se tomu "nadává". To myslím taky moc nestojí...
Verna
Sedlák

Nový příspěvek od Verna »

Omlouvám se za svoje odmlčení, s nadcházejícími svátky se mi tu kupí hrozně práce.

Když jsme se na srazu bavili o sborníčku, tak jsem opravu měla na mysli pár kusů s obsahem max 48 stran, který se sešijou větší sešívačkou - jak říkáte tzv. na koleně... V tu chvíli by záleželo jen na tom, kolik času bychom tomu dali, víc by nás to nestálo.
Rychlovazba do kroužků mě napadla taky, samozřejmě je to další varianta, pak se dají vkládat libovolně listy s barevnými obrázky a tak.
I tuhle sešívačku mám k dispozici, kroužky by se musely koupit.

Pokud máte na mysli něco lepšího, tak to už je o tom zadat tisk i vazbu do nějaké tiskárničky, kde nám to udělají. Tam už je lepší pak zadat větší náklad (cca 100-200 kusů), jinak je to dost drahý... Také případný dotisk je potom složitější...

Co se týká ISBN - v podstatě si dneska může vydat kdo chce, co chce i bez něj. Otázkou je pak případný prodej (berňák má voči všude). A taky pokud chceme, aby to byl oficiální zdroj pro citace (?), tak by asi spolupráce s nějakým nakladatelstvím byla ideální. Už třeba jen proto, že tam mívají bezvadný přehled o cenách a možnostech tiskáren (tudíž by odpadlo docela náročné hledání a poptávání cen atd.).

A ano, co se týká elektronické podoby, jak už bylo řečeno, tak je vždycky k dispozici, neb se dneska nic jiného do tiskárny neposílá :)

Nechci nikoho zrazovat od žádné z variant, když mi dodáte texty a obrázky, tak to vysázím na formát, který se dohodneme :) a pak už se s tím dá udělat cokoliv :)

Předem se omolouvám, ale do 12. května budu částečně hrozně zaměstnaná a částečně na dovolený mimo internet...
kam èert nemùže, nastrèí ženskou...
carpe jugulum :twisted:
floriš
Rytíř

Tekla píše:
Jiøí Motyèka píše:Obávám se, že počet stran budeme definitivně znát, až se určí obsah a napíše se to. Verna může řící asi +- max. počet, do nějž by se to mělo vejít.
ano, mela jsem na mysli maximalni pocet stran...

ty myslis takovy ten rychlovazac - kterym se sesivaji prezentace apod? ten nema dobrou trvanlivost - papiry se z toho vytrhavaji...

Ona ta varianta A je minena opravdu jako amaterska - vicemene "na kolene"

Prave proto se tu asi vetsina lidi zatim vyjadrila pro variantu B - tedy profesionalni vazbu a tisk...
Tak jsem konzultoval akci s Vydavatelstvím -END- a p. vydavatel míní, že by bylo dobré si ujasnit, pro jak velký okruh zájemců by se to mělo vydávat. Navrhuje, aby se udělala pilotní edice cca 20 ks pro místní zájemce a vytipovaným korporacím poslat mailovou nabídku (titulní str. + obsah). Pokud by někdo projevil zájem, dotisklo by se těch pár exemplářů jako kusová záležitost. Otázku knihařského zpracování by řešil až aktuálně podle rozsahu publikace. Kvalitní grafické a kartonážní zpracování garantuje, ISBN kvůli komunikaci s institucemi (archivy, muzea, vědec. knihovny) vyloženě doporučuje.
floriš
Rytíř

Jiøí Motyèka píše:
Tekla píše:...ty myslis takovy ten rychlovazac...
Ne, asi jsem se špatně vyjádřil.
Hřbet (lepený?) z textilie, který překryje drátky ze sešívačky, zadní strana z tvrdého bílého papíru a přední strana průhledná...
Nevím, jak se tomu "nadává". To myslím taky moc nestojí...
Máš na mysli vazbu V3b - bloková brožura lemovaná...tak to bych nedoporučoval. Je to trvanlivé, ale hodně nepraktické.
rakpav
Měšťan

Nový příspěvek od rakpav »

Verna píše: Předem se omolouvám, ale do 12. května budu částečně hrozně zaměstnaná a částečně na dovolený mimo internet...
Už teď se mi stýská :( Sborník můžu podpořit zdarma nakopírováním v běžné čb kvalitě do množství cca 500 listů A4 oboustranně (tedy např 48 listů krát deset výtisků) a klasickým sešitím. To bych si troufl jedenkrát za čtrnáct dní a pak opakovaně. Víc asi ne :-$
Ježek
Král
Has thanked: 174 times
Been thanked: 43 times

amatérská verse A - tzv. "na kolenì"

Nový příspěvek od Ježek »

Jaký smysl má vytisknout 20 kusů (pravda, že to může být z minulých srazů)? Co se tím bude zkoušet, když je jasné, že poté bude "velká verse" s větším nákladem (20 výtisků nestačí ani pro všechny, co budou chtít tady na fóru)? Co se tím chce dokázat?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Tekla
Vévodkyně

prubezna rekapitulace

Pokusim se shrnout stav naseho prubezneho hlasovani...

jestli jsem se v tom dobre zorientovala tak hlasovani zatim vypada takto:

pro variantu A (amaterska) - Jirka Motycka, maser

pro variantu B (profi) - Viola, floris, Katerina, Acoma, Jezek ... a po delsim premysleni i Tekla :)

Ostatni se zatim jasne nevyjadrili (nebo jsem to nejak nepochopila) :twisted: , takze bych je chtela pozadat o vyhranenejsi nazor 8) dekuji....
Tekla
Vévodkyně

Re: amatérská verse A - tzv. "na kolenì"

Ježek píše:Jaký smysl má vytisknout 20 kusů?
Taky mi to pripada prilis malo... za nejmensi mozne mnozstvi bych povazovala cca 100 ks...
ostatní

Náš vyhranìný názor:

Nový příspěvek od ostatní »

Tekla píše:Ostatni se zatim jasne nevyjadrili (nebo jsem to nejak nepochopila) :twisted: , takze bych je chtela pozadat o vyhranenejsi nazor 8) dekuji....
"Není zač"... 8)
Przemysl de Nyestieyky
Vévoda
Has thanked: 1 time

o co tedy jde?

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

Nějak nechápu, o čem je řeč? :?
Skoro to vypadá, jakoby jste ještě nikdy neviděli sborník, zpravodaj, fanzin... Dobrý by bylo nejdřív si uvědomit, co od toho kdo očekává? K čemu by něco takového bylo a pak ostatní otázky se ukáží poněkud mimo. 8)
Já se stavím za vydávání sborníku nebo "zpravodaje." (Zdůrazňuji, že zpravodaje s úvozovkami.)
Ale nerozumím dosavadní debatě, která stojí na místě, jako bychom tančili kolem pohanského ohně.

** Otázkou je, chceme-li sborník monotématický nebo různorodý?
** Pak, budeme jej šířit po členské základně diskusního fora s reklamou na Stránkách pro ostatní zájemce nebo rovnou přes distribuce?
V druhém případě je potřeba zajistit ona distribuční místa.

Až bude vyřešeno toto, lze přistoupit teprve k otázkám, jaká témata kdo sestaví, bude-li tam 5 obrázků nebo 60 a jestli bude formát A4 nebo A5 apod.
To jsou ale věci, které se dají řešit průběžně za běhu a podle potřeby, dokud nebude konečná fáze sborníku dokončena k předání pro tisk.

Každý může dát pro inspiraci vzor své představy sborníku podle nějakého, který již existuje, či existoval.
Pro mě to jsou tiskoviny typu prvorepublikových vlastivědných sborníčků, heraldických ročenek, podstatně ztenčených odborných sborníků (Archeologia historica, Castellologica bohemica apod.), zpravodaj KAS Hláska ad.
Vůbec bych se nesnažil o vzhled komerčních časopisů.
Tekla
Vévodkyně

Re: o co tedy jde?

Przemysl de Nyestieyky píše: Nějak nechápu, o čem je řeč? :?
... nerozumím dosavadní debatě, která stojí na místě, jako bychom tančili kolem pohanského ohně.
tahle debata je myslim dost zasadni... protoze verzi A jsme schopni udelat prakticky okamzite, bez vetsich problemu a namahy z materialu, ktery je k dispozici na strankach... nicmene by slo o takovou "interni" zalezitost...

verze B by pocitala s distribuci ven... byla by reprezentativnejsi, ale tim padem i narocnejsi po vsech strankach (mj. i financni)...

nevim, co je na tom tak nesrozumitelneho? :?

btw. ty osobne jsi tedy pro sirsi distribuci (tedy var. B)? protoze mj. i na tvuj nazor k teto otazce stale cekame! :wink:
floriš
Rytíř

Re: o co tedy jde?

Przemysl de Nyestieyky píše:...Pro mě to jsou tiskoviny typu prvorepublikových vlastivědných sborníčků, heraldických ročenek, podstatně ztenčených odborných sborníků (Archeologia historica, Castellologica bohemica apod.), zpravodaj KAS Hláska ad.
Vůbec bych se nesnažil o vzhled komerčních časopisů.
Tak jak můžeš s podobnými představami vůbec vynést na přetřes otázku A4? Co když se takové koniny někdo chytne?
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Já si dovolím přidat svůj skoro úplně laický názor.

Mně připadá nápad se sborníkem velmi dobrý - je to něco, co je pro interní potřebu jakýmsi pohledem zpátky, na to, co se povedlo i nepovedlo. A pro externí potřebu pak je to signál "Koukejte, jsme a tohle děláme".
Jeden či více výtisků se založí v NK ČR - to také není málo.
Ale hlavní je, že to jednak povzbudí lidi uvnitř, druhak je to hmatatelný důkaz o naší činnosti a pak také to je prostředek, jak přitáhnout pozornost dalších zájemců - jak přispěvatelů, tak čtenářů.

Proto si myslím, že by bylo lepší jej vydat i pro veřejnost. Mohu pomoci s tiskem (máme velmi kvalitní barevnou tiskárnu se sešíváním, případně se mohu domluvit s naší rozmnožovnou, kde mi nějaký počet kusů za mírný obolus svážou - tím by se nám snížily náklady a tedy i případná cena). A mohu pomoci i s distribucí výtisků určených veřejnosti - Bára studuje na fildě a právech, takže tam může několik výtisků věnovat lidem, kteří si to zaslouží :wink:, případně prodat zájemcům o historii. Samozřejmě rádi přispějeme finančně!

Co se rozměru týče - asi bych navrhovala něco jako A5 nebo o něco menší. To se totiž (ryze praktické, marketingové hledisko) vejde do kapsy, kabelky, batůžku, aniž by se to moc poničilo - což bude intošům, kteří asi budou hlavními zákazníky, zcela vyhovovat :D Ono to vypadá jako legrace, ale opravdu to tak funguje...

Takže sborník jo!

Tak, a teď mne bijte :wink:
Naposledy upravil(a) Kateřina_z_Landštejna dne 02 kvě 2008 14:21, celkem upraveno 1 x.
Volo, multum, statim!
rakpav
Měšťan

Nový příspěvek od rakpav »

Vzhledem k tomu, že nebudu ten, kdo sborník tvoří, znovu říkám, že jsem vděčen za cokoli. A jsem připraven něco málo zasponzoroat, či něco zajistit (např množení).
Jiří Motyčka
Vévoda

end

Tak právě jsem domluvil s kompetentní osobou z vydavatelství END. Byl to člověk vstřícný, ochotný a věci znalý, který by nám v tom dokázal pomoci.
Co by to zamenalo? Formát A5 do 48 stran, náklad do 30 výtisků, pochopitelně s možností dotisku. Černobílé obrázky uvnitř, obtékané textem, barevné obr. či fota v příloze (na ně pak odkazy z textu), případně všechny obrázky v příloze... :wink:
Naposledy upravil(a) Jiří Motyčka dne 02 kvě 2008 23:10, celkem upraveno 1 x.
Ježek
Král
Has thanked: 174 times
Been thanked: 43 times

sada bude hned

Nový příspěvek od Ježek »

Jiøí Motyèka píše:Tak právě jsem domluvil s kompetentní osobou z vydavatelství END. Byl to člověk vstřícný, ochotný a věci znalý, který by nám v tom dokázal pomoci.
Nebylo by lepší, kdyby všechnu tuhle komunikaci zařizoval za naši stranu jeden člověk - Tekla, která se k tomu přislíbila? :evil:
V situaci, kdy už tyhle informace tady už byly ... Koneckonců Floriš ho zřejmě zná (tak jsem to pochopil, když tohle doporučoval) a může se zeptat tak nějak "přátelsky"

Nebo mám honem jako admin někoho nahánět mobilem jestli těch svazků opravdu bude 30, že mi to fakt nedá spát a musím to vědět.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Jiří Motyčka
Vévoda

Re: sada bude hned

Ježek píše:...Nebylo by lepší, kdyby všechnu tuhle komunikaci zařizoval za naši stranu jeden člověk - Tekla, která se k tomu přislíbila? :evil: ...
Memusíš být zrovna a hned "very mad", protože já souhlasím a nemám s tím vůbec žádný problém. Ten člověk se myslím dokonce o Tekle i zmiňoval. A já protože jsem slušně vychovaný chlapec, tak když mě někdo osloví, tak si ho pozorně vyslechnu a neřikám mu hned: "Dejte mně pokoj a vobrate se laskavě rounou na jistou Teklu!", víme"... :-l O:)