Já z jejího snímku taky nevím, o kterém místě je řeč. Ale ona tak usuzuje navíc ještě podle uspořádání pozemků a katastrální mapu jsem zatím ani nesháněl, abych si to ověřil.Zany píše:..navíc tam při pohledu na leteckou mapu nic moc kruhového nevidím.
Měl to snad být ale kruhový ohraničený prostor s průměrem 100 m. (V našem případě to je stejně poměrně druhotný fakt).
Toto jsem bohužel ještě ani neviděl. Ale tyto úsudky vycházejí z prostého sousledu dat, nebo se Půta z Turgova uvádí majitelem jak Bradlce, tak Železnice a oba predikáty přičleňuje ke svému jménu.Zany píše:..v monografii Bradlce od J. Úlovce a T. Tomíčka (CB8) stojí, že obě panství spojil pravděpodobně Půta z Turgova.
Ale beztak se jedná o pouhou hypotézu, nebo Půta k majetku údajně přišel r. 1356 a posledním majetelem před ním byl u Bradlce Markvart z Jíkve (1325) a u Železnice Ratibor z Železnice (1318).
Tedy u obou panství nevíme, co se 30 let před ním dělo - a to je poměrně dlouhá doba.
Ale zas záleží, v jaké podobě hrad existoval. Ten nálezový horizont je nutno brát s nadhledem, ale ve smlouvách nebyly udávány třeba strážní hrádky... mohl by to být případ tohoto?Zany píše:Pokud by měl hrad existovat ještě v 16. století, jak naznačuje Ulrychová, pochybuji, že by o něm chyběla zmínka při dělení majetku synů Jiřího z Valdštejna Jana a Albrechta r. 1533, kdy jsou u Železnice uváděny „tvrz, dvůr poplužní s poplužím, městečko tudíž, domy, krčmy a dvory kmetcí s platem“ (DZV 6, fol. E8v).
Jenže hrad Železný-Železnice byl sídelním hradem, jeho ruiny by se ve středověku tyčily jistě ještě vysoko, by by byl opuštěn a pokud by se tak stalo někdy v průběhu 15. století > zákonitě by byl v 16. století oficiálně označen jako "zámek pustý."
Což se tedy nestalo a proto si myslím, že se jeho zánik udál už někdy ve století 14.tém, nehledě na strohé informace jičínské archeoložky a dokonce si myslím, že posledním majitelem, užívajícím hrad byl právě Půta, pokud by už on nezačal výstavbu tvrze... ale to jsou teze postavené na křehkém ledě.
Romantická představa hradu Železného z pol. 19.stol. od J.Rameše (kliknutím na obrázek lze zvětšit).
Mohly i nemusely. Velice těžko se k něčemu přiklonit, protože písemné zmínky jsou skoupé a archeologické zatím v počátcích.Zany píše:..mohly se na něm klidně podepsat bojové akce spojené se zásahem královské hotovosti proti majetku vzpurných pánů r. 1417, kdy byl mimo jiné obležen a dobyt Bradlec. Stejně tak mohl hrad utrpět za husitských válek.
Co mi ale nebylo příliš jasné, ...proč Vaňkovi z Jenštejna nebyl konfiskován majetek za odboj r. 1417? Přišel vlastně jen o hrad...
Železnické panství mu zůstalo i nadále. Z něho ale není známo, že by došlo k nějaké ztrátě... je to snad důkazem, že v Železnici už žádný hrad nestál a stejně tak ještě žádná tvrz?
Souhlasím. Ale není mi jasné, co by podněcovalo potřebu stavět sídlo ještě před rokem 1500??Zany píše:Pokud tedy někdy v průběhu 15. století došlo k potřebě zřídit v Železnici panské sídlo, mohlo dojít k v takové situaci poměrně častému rozhodnutí neobnovovat starý snad zpustlý hrad a postavit nové sídlo přímo v městečku.
Bradlec náležel rytířům z Mečkova, kteří si Bradlce považovali a sídlili na něm. Domnívám se však, že v té době již byla Železnice dočasně odtržena k panství starohradskému a tam vidím snahu zakládat novou tvrz vůbec jako pošetilou, nebo se většinou jednalo o majitele vzdálené (jinde sídlící) a často o vládu poručnickou, kde to je zcela vyloučeno.
Jinou věcí by byla stavba prosté úřednické tvrze...