Pivo, pivovarnictví ve středověku
- Ježek
- Král
- Příspěvky: 4265
- Registrován: 01 lis 2005 19:01
- Bydliště: Železné Hory/Praha
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Pivo, pivovarnictví ve středověku
Češi jsou světoznámí svoji konsumací zlatavého moku. Bylo tomu tak i ve středověku? Změnil se od té doby postup výroby?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Poddaný
- Příspěvky: 6
- Registrován: 25 lis 2007 21:50
- Bydliště: Plzeň... Respektive Plasy...
Zlatý chléb národa našeho... ;)
Na první otázku odpověď neznám...
Co se týče té druhé - ano změnil...
...žel, většině lidí to jaksi uniklo, což dokládá přetrvávající občasný výskyt receptů obsahujících pivo coby surovinu...
Jde o to, že dnes se zde pije především pivo chmelové, výrazné hořké chuti...
...během posledních ani ne 200 let se zažilo natolik, že si pod pojmem "pivo" představujeme právě ono...
...ve středověku patrně chmelové pivo ani neznali...
...popíjeli hlavně pivo pšeničné, které se dnes u nás již téměř nevaří - resp. pouze v malých várkách a je většinou špatně dostupné, takže je reprezentováno maximálně tak drahým Hoegaartenem z dovozu...
...což je mi líto, protože jinak bych si docela rád otestoval tu spoustu pivních receptů...
Co se týče té druhé - ano změnil...
...žel, většině lidí to jaksi uniklo, což dokládá přetrvávající občasný výskyt receptů obsahujících pivo coby surovinu...
Jde o to, že dnes se zde pije především pivo chmelové, výrazné hořké chuti...
...během posledních ani ne 200 let se zažilo natolik, že si pod pojmem "pivo" představujeme právě ono...
...ve středověku patrně chmelové pivo ani neznali...
...popíjeli hlavně pivo pšeničné, které se dnes u nás již téměř nevaří - resp. pouze v malých várkách a je většinou špatně dostupné, takže je reprezentováno maximálně tak drahým Hoegaartenem z dovozu...
...což je mi líto, protože jinak bych si docela rád otestoval tu spoustu pivních receptů...
-
- Panoš
- Příspěvky: 79
- Registrován: 10 led 2008 21:03
Pokud vím, tak horké pivo se nejlépe pije tehdy, když je zima. I pivo i víno se vždy pilo jako nápoje, to znamená, že ohřátá forma nápoje není žádný problém. Ohřáté nápoje se vždy kořenily a dochucovaly - samozřejmě hřebíčkem, skořicí, kardamomem, doslazuje se medem. Lze pít i z pozlacených kalichů, pak je to ale svatokrádežnictví. Obvykle se to dělalo, když se vymlátil kostel. Kdo ví, co je hypocras? Mám recept ...
Nevím jak horké ale teplé pivo se dá pít i dnes běžně v hospodách.Starší lidé co pracovali v pohostinstvi si pamatují právě "pivo s bohouškem".Ale může se to jmenovat jinak.Co kraj to jiný mrav(co hospoda to jiný... )Bertoldus, frater Templi píše:Pokud vím, tak horké pivo se nejlépe pije tehdy, když je zima. I pivo i víno se vždy pilo jako nápoje, to znamená, že ohřátá forma nápoje není žádný problém. Ohřáté nápoje se vždy kořenily a dochucovaly - samozřejmě hřebíčkem, skořicí, kardamomem, doslazuje se medem. Lze pít i z pozlacených kalichů, pak je to ale svatokrádežnictví. Obvykle se to dělalo, když se vymlátil kostel. Kdo ví, co je hypocras? Mám recept ...
Bez piva to není ono.
-
- Panoš
- Příspěvky: 79
- Registrován: 10 led 2008 21:03
V polsku mají silná a podivná piva.Dávají si do toho malinovou šávu a chutná to fakt dobře.Kocovina příšerná.Skutečnost je taková ,že v Polsku se pivo nějak zvláš nechladí...Bertoldus, frater Templi píše:Ne, pivo s ohříváčkem není teplé pivo či ohřáté pivo. Myslím, že tradičně se to snad vaří někde v Polsku, musí se kořenit a myslím, že o tom píše Sienkiewict v Křižácích., tam jak se Zbyšek z Bohdance setkává se dvorem nějaké té mazovské kněžny.
Ostatně ani v Praze to moc neumí jak sem si všimnul.
Bez piva to není ono.
-
- Panoš
- Příspěvky: 79
- Registrován: 10 led 2008 21:03
To sou!Ja znam polovinu znich.Zywiec mi teda chutnal nejvíc.Ale sou až zbytečně drahá.Ja v Pl. už nebyl 3 roky tak nevím jak se to teď krystalizuje.Bertoldus, frater Templi píše:Ale v Polsku jsou teď skvělá piva, Lech, Tyskie, starý dobrý Zywiec, Okocim, dole Tatra, a vůbec. Skončilo u EB, to bylo elblonžské a říkalo se tomu Jebe, což Poláky dost vzrušovalo. Co na to Jur?
Další zvláštnost!Pivo se tam běžně pije s brčkem
Bez piva to není ono.
- Viola
- Královna
- Příspěvky: 2724
- Registrován: 02 led 2007 15:55
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
On to pivo má Sienkiewicz i později v "Trilogii", někde jsem četla, že jde o jakýsi svařák z piva...Bertoldus, frater Templi píše:Ne, pivo s ohříváčkem není teplé pivo či ohřáté pivo. Myslím, že tradičně se to snad vaří někde v Polsku, musí se kořenit a myslím, že o tom píše Sienkiewict v Křižácích., tam jak se Zbyšek z Bohdance setkává se dvorem nějaké té mazovské kněžny.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Příspěvky: 1091
- Registrován: 09 čer 2006 15:05
- Bydliště: in Alta civitate
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
To je teda debata... :))) (
Ano, to jsou nejznámější piva - ke koupi v každém krámě, supermarketuBertoldus, frater Templi píše:...skvělá piva, Lech, Tyskie, starý dobrý Zywiec, Okocim, dole Tatra..
No, ale že by šlo o záležitost posledních ani ne 200 let, to se mi moc nezdá.Comodor_Falkon píše:...ve středověku patrně chmelové pivo ani neznali...
A co takhle 16. století?
To bylo období rozvoje a prudkého rozmachu pivovarnictví. Už tehdy se do piva chmel přidával a na každém panství byla chmelnice. V tomto věku pomalu dozníval středověk... a že by chvíli předtím neznali chmelové pivo?
Otázkou spíše může být poměr chmelové složky...
Re: To je teda debata... :))) (
Neviděl bych to tak skepticky - už v 16. století existují v Německu sbírky historek o Enšpiglovi, který údajně zemřel r. 1350, a mezi jeho žerty patří povaření psa Chmela v domě sládkově namísto chmelu při přípravě nové várky...Przemysl de Nyestieyky píše:No, ale že by šlo o záležitost posledních ani ne 200 let, to se mi moc nezdá.Comodor_Falkon píše:...ve středověku patrně chmelové pivo ani neznali...
A co takhle 16. století?
To bylo období rozvoje a prudkého rozmachu pivovarnictví. Už tehdy se do piva chmel přidával a na každém panství byla chmelnice. V tomto věku pomalu dozníval středověk... a že by chvíli předtím neznali chmelové pivo?
Otázkou spíše může být poměr chmelové složky...
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
Protože Vám chci připravit pravé nefalšované středověké pivo studuji teorii a začínám tím,že pivo lidé znají od dob,kdy vyráběli chleba.Příprava i ve středověku a jeho výčep byl doménou žen!Teprve vznikem pivovarů se to stalo chlapskou náročnou #-o prací.
První zpráva o výrobě piva u nás se váže k Břevnovskému klášteru. Uvádí se, že v roce 993, kdy byl vysvěcen druhým českým biskupem Vojtěchem, vyráběli tamní benediktini pivo a víno. A již z obavy z nadměrného požívání alkoholických nápojů služebníky Páně, či ze strachu o "ovečky" patřící do diecéze, pravděpodobněji však vzhledem k nedostatku obilovin pro běžnou výživu, zakázal Vojtěch vaření piva pod trestem exkomunikace. Až po dvou stoletích byl zákaz vaření piva zrušen po rozhodnutí papeže Innocence IV., který vyprosil pro své "bohabojné a pivo milující poddané Čechy" král VáclavI. Pravděpodobně nejstarším dokladem o pěstování chmele na dnešním území našeho státu je nadační listina knížete Břetislava I.., kterou byl kapitule sv. Václava ve Staré Boleslavi udělen desátek z chmele z dvorů v Žatci, Staré a Mladé Boleslavi. První historickým dokladem souvisícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu. V této listině ,která se zachovala ve třech přepisech z 12. století, se kromě mnoha darů, jako jsou nemovitosti a platy, kanovníkům vyšehradské kapituly přiděluje desátek chmele pro vaření piva. Vaření piva v té době nebylo pochopitelně pouze výsadou kněží. Provozovali je i obyvatelé v pražském podhradí. Dokladem je listina knížete Soběslava z roku 1130, kterou tento syn krále Vratislava II. dále rozšířil majetek kapituly.Z jejího obsahu vyplývá, že od pivovarníků v podhradí má být vybírán desátek, původně desátý díl chmele, který pivovarníci odváděli nejdříve v naturáliích, později v penězích kanovníkům kapitoly. Povinnost plateb církvi byla zrušena v Čechách až roku1848 O veliké oblibě piva u našich předků, která mnohdy vedla k nadměrnému holdování tomuto nápoji a k opilství, svědčí některé zákony vydané v roce 1039 knížetem Břetislavem I. Jsou v nich vymezeny tresty pro krčmáře, kteří přechovávají opilce, jako například rozbití veškerého hospodského nádobí, oholení hlavy, pranýřování na veřejném místě, a ustanoveno uvržení opilců do žaláře a pokutování.
Tak a já jdu přehodit ječmen a nasekat led,konečně mrzne!A pokud vím tak nařízení Břetislava nikdo nezrušil,tak ne aby jste se zpili! [-X
První zpráva o výrobě piva u nás se váže k Břevnovskému klášteru. Uvádí se, že v roce 993, kdy byl vysvěcen druhým českým biskupem Vojtěchem, vyráběli tamní benediktini pivo a víno. A již z obavy z nadměrného požívání alkoholických nápojů služebníky Páně, či ze strachu o "ovečky" patřící do diecéze, pravděpodobněji však vzhledem k nedostatku obilovin pro běžnou výživu, zakázal Vojtěch vaření piva pod trestem exkomunikace. Až po dvou stoletích byl zákaz vaření piva zrušen po rozhodnutí papeže Innocence IV., který vyprosil pro své "bohabojné a pivo milující poddané Čechy" král VáclavI. Pravděpodobně nejstarším dokladem o pěstování chmele na dnešním území našeho státu je nadační listina knížete Břetislava I.., kterou byl kapitule sv. Václava ve Staré Boleslavi udělen desátek z chmele z dvorů v Žatci, Staré a Mladé Boleslavi. První historickým dokladem souvisícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu. V této listině ,která se zachovala ve třech přepisech z 12. století, se kromě mnoha darů, jako jsou nemovitosti a platy, kanovníkům vyšehradské kapituly přiděluje desátek chmele pro vaření piva. Vaření piva v té době nebylo pochopitelně pouze výsadou kněží. Provozovali je i obyvatelé v pražském podhradí. Dokladem je listina knížete Soběslava z roku 1130, kterou tento syn krále Vratislava II. dále rozšířil majetek kapituly.Z jejího obsahu vyplývá, že od pivovarníků v podhradí má být vybírán desátek, původně desátý díl chmele, který pivovarníci odváděli nejdříve v naturáliích, později v penězích kanovníkům kapitoly. Povinnost plateb církvi byla zrušena v Čechách až roku1848 O veliké oblibě piva u našich předků, která mnohdy vedla k nadměrnému holdování tomuto nápoji a k opilství, svědčí některé zákony vydané v roce 1039 knížetem Břetislavem I. Jsou v nich vymezeny tresty pro krčmáře, kteří přechovávají opilce, jako například rozbití veškerého hospodského nádobí, oholení hlavy, pranýřování na veřejném místě, a ustanoveno uvržení opilců do žaláře a pokutování.
Tak a já jdu přehodit ječmen a nasekat led,konečně mrzne!A pokud vím tak nařízení Břetislava nikdo nezrušil,tak ne aby jste se zpili! [-X
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
- Ježek
- Král
- Příspěvky: 4265
- Registrován: 01 lis 2005 19:01
- Bydliště: Železné Hory/Praha
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Re: Pivo, pivovarnictví ve středověku
Monotematické číslo časopisu Studia historica Brunensia věnovaná pivu https://digilib.phil.muni.cz/cs/node/79183
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12 Odpovědi
- 5256 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Simplex
-
- 1 Odpovědi
- 12204 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od slavicekvac
-
- 70 Odpovědi
- 8818 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Wladislaus
-
- 13 Odpovědi
- 1718 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ježek
-
- 11 Odpovědi
- 7981 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ježek
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů