TGM

pravěk, starověk, novověk, moderní období

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

mimo

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:Trochu se dostáváme mimo mísu jak tématu tak máho zájmu o RU...
No, já např. s tím (Moravským) "vyrovnáním" nezačal. :wink: A v každém mém příspěvku najdeš aspoň zmínku o TGM...
Georg píše:...Jak by jsi to řešil ty ?...
No, tvé spekulace jsou na mne moc složité a poněkud odtažité. Jak bych to řešil já, kdybych byl, nedej Bože, :!: (Jiřím) Habsburským? Já bych těm Čechům nějaké ty svobody dal, když to byla ta nejprůmyslovější země navíc se vzdělanou inteligecí "mého" soustátí. I tím se neustále oháněl poslanec TGM s tím, že za to by Češi dostat už konečně něco měli.
Ale protože to nezáleželo na mně, "feudála" Frantu Pepka Habsburka asi průmysl nezajímal a musel by překročit svůj vlastní stín, aby usypal Čechům pod stůl drobty národní svrchovanosti, tak z toho bylo naprosto nerovnoprávné postavení Čech v rámci R-U...
Georg píše:...A myslíš,že bychom nemohli být dnes v postavení třeba lužických srbů?
Georgi, tak tohle nebezpečí bylo obrovské. :!: Dodnes jsem všem našim předkům, kteří se o to zasloužili, nevím do kolikátého kolena, vděčný za to, že jsme nedopadli jako Lužičtí Srbové a že díky TGM se s námi nakonec svezli i bratři Slováci...
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Masaryk dnes

Nový příspěvek od Katerina »

Pánové, tato Vaše dikuse je ohromně zajímavá a každou chvilku se chce na něco reagovat, ale Vy jste strašně rychlí a jste pořád napřed. Určitě se k ní ještě vrátím, ale zahrnujete tak široké spektrum otázek, že se na z ní občas TGM vytrácí - a tak mi dovolte malý "odskok" zpět, ke kterému mě motivala spousta článků, TV dokumentů a vůbec mediální vlny, která se kokem jeho výročí rozvlnila, a zdá se, že pomalu utichá, skoro každý politik a každé medium se k TGm vyjádřil/o a ted se jede dál.

Vzhledem k tomu, že z Masaryka jsem si přečetla (kdysi) pouze Ideály Humanitní - nyní již skoro překryty mlhou zapomnění (mého) , spis o Seberaždě jsem nedočetla, a samozřejmě Čapkovy Hovory , napadlo mě se podívat, zda jeho myšlenky politické či politicko- filosofické mají mám co říci ještě dnes, a tak z různých "výcuců" a encyklopedií a článků jsem se na některé z nich podívala.
Nejlepší by samozřejmě pro Vaši diskusi byla Česká otázka, ale tu si musím nejdřív pořádně přečíst :oops:

Masaryk při hledání různých směrů a východisek, které pro politické směřování potřeboval, studoval autory různé - naše i cizí. s některými se více či méně ztotožnoval, od jiných se odvracel.
Zdá se, že autor jemu v těchto věcech velmi blízký byl Havlíček.

Dle Otty je Masarykův spis o Havlíčkovi ne jen výklad jeho názorů, ale i Masarykovo vyznání - formulace politických zásad nejen Havlíčkových, ale i Masarykových. A z těchto myšlenke mě některé opravdu zaujaly - a prosím zkuste si je představit dnes - zasadit do rámce dnešní politické scény a pak by mě zajímal Váš názor.
Můj je ten - i po tolika letech bychom měli poslat naše současné politiky k panu profesorovi Masarykovi do učení - a nejen to - jeho myšlenky jsou aktuální, v jejich stínu se naše dnešní situace jeví tak trochu jako parodie demokracie.
I když uznávám, že leckomu mohou přijít dnes lehce naivní, či již nereálné a nemožné uplatnění . Co myslíte ??

1. Nikdy nezaměňovati vzdálený cíl s prostředky a nepřestávati na slovech; odtud výpady proti vlastenčení.

2. Neoddávati se chytráctví, které nás ve světě připravuje o důvěru a neimponuje. (tak ta je má oblíbená)

3. Nikdy nepoložiti princip moci nad princip práva; uznávati veřejnost za podmínku poctivé politiky; zakládati svobodu na mravnosti. (tahle tedy také)

4.Revoluce jest hříchem proti svobodě svou tajností i svou násilností; i revoluce obranná smí užívati jen mravně dovolených prostředků; sama o sobě nestačí k dosažení a udržení svobody; na cíli vše záleží: nutno rozlišovati revoluci bourající a budující. Proti revolučnímu radikalismu se tu staví vzdělanost: národ vzdělaný a ušlechtilý nelze žádnou mocí tohoto světa udržeti v poddanství; pravý rozdíl států netkví v ústavní formě, nýbrž v duchu.

5.Vůdčích idejí jest ovšem v celém člověčenstvu počet ohromně skrovný a skromný rozmanitost tkví v jejich konkretním vyslovení a vytvoření. I humanita se ovšem může státi „kulatým slovem”, proto musíme studovati konkretní programy svých buditelů národních i politických.

6. Politická mravnost podléhá týmž zásadám jako mravnost osobní. !!!

Promiňte délku příspěvku, ale pro mě bylo nutné ho doplnit vysvětlujícím komentářem. [/i]
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Re: Masaryk dnes

Nový příspěvek od Ježek »

Katerina píše: Zdá se, že autor jemu v těchto věcech velmi blízký byl Havlíček.
Masaryk vycházel ve svých postojů nikoli z slavjanofyla (rusofyla) Kollára (zavoláš-li Slovan, a se ti ozve: člověk), ale právě z Havlíčka, který situaci na Rusi znal a měl důvod být proti panslavismu (de iure osvobození Ruskem, de facto porobení Ruskem). I na počátku války většina české společnosti by ráda na trůně samostatného království viděla nějakého člena carské rodiny. Zde byl TGM také proti proudu. Orientace na labilní západní spojence přinesla ovšem své plody, komunism u nás byl zhruba o 2 desetiletí později. Politika rozumná a poctivá - to je závazek umírněného Havlíčka Borovského. I v tomhle TGM vychází z epigramisty.
Když se president nově vzniklého státu v sychravých a pošmourných dnech přes Brixen domů, byly to jedny z nejlepších dnů XX. století.
Katerina píše:zasadit do rámce dnešní politické scény a pak by mě zajímal Váš názor.
I když uznávám, že leckomu mohou přijít dnes lehce naivní, či již nereálné a nemožné uplatnění . Co myslíte ??

Jeho myšlenky jsou nadčasové, proto z nich lze vycházet a proto ho označuji jako svého duchovního otce. On ale svým životem ukázal, že pravda vítězí. Věčný rebel, který ve jménu pravdy, odmítl pohodlnou lež, odmítl předsudky a zakládání národa na lži, čímž šel proti všem. Budoucnost mu dala za pravdu a na těchto zásadách a základech postavil, drobnou každodenní prací (taky jeho filosofie) monumentální dílo (ovšem také v jistých okolnostech labilní). I dnes by vypadal jako politický hazardér, buřič a smolař, který lpí na nesmyslných ideálech. Jenže otřes systému, on by svůj kurs neopouštěl, stále by dbal na stejné ideály, by mu (jeho pílí) vynesla zadostiučinění a pevnou posici.
Katerina píše:4.Revoluce jest hříchem proti svobodě svou tajností i svou násilností; i revoluce obranná smí užívati jen mravně dovolených prostředků;
Vysvětluje slovo pokrok, zlepšování stavu po-kroku. Tady se obrátím na Čapka - Proč nejsem komunistou. Revoluce zavrhuje šmahem celý systém, který a je jakkoli zkažení, řadu positiv má. Oba tito Češi, kteří měli dostat nobelovu cenu (mír a literatura) vyznávali velmi podobnou životní filosofii.
S tím souvisí jiná věta (souvětí). Odpírat zlu za každých okolností, vytrvale, ale ne radikálně. Nepolevovat v boji.

je to nesmírně inspirativní osobnost. Životem, názory.
Razil heslo, neřečnit o vlasti, ale pro vlast něco dělat, drobnou každodenní práci (opět ta vytrvalost)

Nehledá absolutní pravdu, v duchu noetiky ví, že neexistuje. Jednak to je jasný postup proti totalitě (v každé době), jednak to může být i memento pro nás tady na fóru k respektu k názoru (i diametrálně odlišnému).

Masarykova filosofie je nadčasová a budu nejspíš řikat, že na ní se snažím stavět toto fórum - bude to pravda - i zde se dá uplatnit lidský tolerantní, poctivý a vstřícný přístup, který on tolik chtěl v politice. V duchu té samé filosofie, ale svůj názor nemám právo nikomu vnucovat.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Masaryk v. husitsví

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Rozepsali jste se obšírně o TGM, píšete o jeho názorech na různé oblasti společenského a politického života, o jeho vztahu k fenoménům, které ovlivňovaly historii ale i jeho současnost.

No a mně nezbývá, jestli dovolíte, do této mozaiky přispět také jednou málo známou událostí z 20. let minulého století, která charakterizuje velice výstižně jeho vztah k husitství. Pochopitelně ji sem už nebudu opisovat, ale posloužím pro ty, které by to zajímalo odkazem na jiný server.
O jeho vztahu k Husovi, české reformaci, Jednotě bratrské a J. Á. Komenskému snad netřeba psát, bylo by to nošením dříví do lesa.

Na závěr tohoto mého příspěvku plného odkazů přidám ještě jeden, poslední. Týká se velice zajímavého a dle mého názoru vyváženého hodnocení osobnosti TGM historikem Jiřím Kovtunem, který vyšel 14. 9. t.r. v LN, jejichž stálým spolupracovníkem byl svého času i TGM. Tak tady je...
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Trochu se vrátím k mému tematu.Ty mé konstrukce myslím,nebyly tak odtažité,dal jsem si dohromady konkrétní audálosti a přemýšlel o jiných řešeních.Ale vrátím se k tomu co mne především zajímá,tzn.národnostní politika za 1.R.V americe se vlastně vytvořilo malé RU Československo.Dva vůdčí národy a další 4 národnostní menšiny .Vytvořili jsme skutečně lepší stát?Včera jsem projížděl slovenské webové stránky noviny, diskusní fora,názory historiků v současné době,kdy už myslím emoce odpadly.Přesto je celkem jednoznačný-nebyli na tom nijak lépeCo vyčítají TGM.Považují ho za Slováka,sám se tak označil v Hovorech a ze slovenských politiků té doby Tiso,Hodža je jasná jadnička.Ale vyčítají mu to,že dohody z Ameriky nenaplnil se zdůvodněním,že nešlo o právní akt.Dle nich podlehl tlaku českých nacionalistů.Dále to,že soustředil moc po vzoru mocnáře a,odvolával a jmenoval vlády jak na běžícím páse a přitom ani jednou!nejmenoval min.předsedou slováka.A také jeho přestup z křesanské víry,včetně postoji k husitům,kteří se tam asi moc dobře nezapsali.A co vytýkají Čechům?Tak prý jsme je donárodňovali a stali se nástupci Uhrů,.Vůbec nás vnímali jako silně nacionalistický národ-různé konflikty ze strany tam působících čechů,a ani jsme z pozic státních zaměstnanců neustoupili,ačkoliv již byla připravena nová generace slovenské inteligence,by uznávají,že zásluhou čechů.Ačkoliv uznávají,že Slovenský štá tnebyl to správné,ukázal ,že po akci češi peši do Prahy si dovedli spravovat stát sami.Asi největší problém vidí,že nerozvinutá slovenská ekonomika padla v konkurenci s vyspělou českou,což vedlo k velkým problémům v době hosp.krize a velkému exodu do Ameriky.Naše vztahy za první republiky okomentovaly vloni při příležitosti 28.října jako "promarněnou příležitost.A ještě jedno nám nezapomenou.To že jsme jim tam zatáhli komunismus,protože na Slovensku komunisty v neblahém roce nevolili.
Na závěr.Češi jsou dnes na Slovensku národostní menšinou.Jak se cítí v této pozici?Cituji ze článku našeho krajanského spolku
Před zánikem Československa nebyli Češi žijící na Slovensku nikdy v postavení menšiny, česká komunita nikdy nebyla organizována, neexistovaly bariéry, které by ji dělily od většinového národa ani od rodné země. Za svou vlast pokládali celou Československou republiku, tedy i území na východ od řeky Moravy.
Podle názorů odborníků bývá přechod z pozice příslušníků státotvorného, resp. hegemonního národa do pozice národnostní menšiny vždycky složitý a psychicky náročný, zvláště je-li násoben traumatem ztráty vlasti, rozbitím nebo narušením rodinných svazků, existenčními problémy apod.
Život národnostní menšiny poskytuje nadto obvykle i dost příležitostí ke stížnostem, protože zvýšená citlivost příslušníků menšinového národa mívá tendenci vidět úmyslné křivdy i tam, kde se nedějíNaproti tomu neztrácí na platnosti teze, že pokud politici nemluví pravdu a politické strany upírají občanům jejich základní práva, jakým je např. právo svobodného pohybu anebo právo na vlast, potom už pouhé vyslovení pravdy a odmítnutí manipulace se stává politikou
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Katerina
Královna
Příspěvky: 1773
Registrován: 29 led 2007 16:32
Bydliště: Velvary
Been thanked: 1 time

Georgovi

Nový příspěvek od Katerina »

Ale vždyt jsem slíbila, že se k tomu vrátím, je to hodně těžké a široké téma. Skoro by stálo za zvážení, zda ho od TGM neoddělit a nedat mu vlastní téma.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

TGM v. Slovensko

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:…vyčítají mu to,že dohody z Ameriky nenaplnil se zdůvodněním,že nešlo o právní akt.Dle nich podlehl tlaku českých nacionalistů.Dále to,že soustředil moc po vzoru mocnáře a,odvolával a jmenoval vlády jak na běžícím páse a přitom ani jednou!nejmenoval min.předsedou slováka… Tak prý jsme je donárodňovali a stali se nástupci Uhrů…
Dejme tomu. Ale ruku na srdce, Georgi, ptám se znovu a poněkolikáté. Myslíš si, že by jim jako národnostní „menšině“ bylo s Maďary lépe? Teprve jako součást demokratického Československa se mohl naplno rozvinout slovenský nacionalizmus a klerikalizmus. Maďaři ti by se s nimi nepárali vůbec, podobně jako Němci s námi...
Georg píše:…A také jeho přestup z křesanské víry,včetně postoji k husitům,kteří se tam asi moc dobře nezapsali…
A pro Boha, kam že to ten Masaryk „z křesanské víry“ podle tebe teda přestoupil? K islámu, buddhizmu, nebo se z něho najednou z ničeho nic stal ateista? :roll: To mi teda musíš vysvětlit...
O tom, jak se na Slovensku, resp. v Horních Uhrách zapsali husiti a potažmo bratříci je na velice dlouho debatu, ale spíše na jiném serveru. Nebo i tady, ale v jiném tématu i kapitole. Ale já ji otvírat nebudu...
Georg píše:….Ačkoliv uznávají,že Slovenský štát tnebyl to správné,ukázal ,že po akci češi peši do Prahy si dovedli spravovat stát sami…
Tak Slovenský štát bych v těchto souvislostech, pokud vůbec v nějakých, nezmiňoval ani v náznaku. To bych se asi opravdu musel nahněvat...
Georg píše:…A ještě jedno nám nezapomenou.To že jsme jim tam zatáhli komunismus,protože na Slovensku komunisty v neblahém roce nevolili…
Jasně. Ale co by si jako představovali? Že by je Stalin poté, co ukrad‘ Zakarpatskou Ukrajinu, nechal jako „demokratický“ ostrůvek v rámci ČSR uprostřed rudého, komunistického moře?... :? Rychlý sled událostí v této inkriminované době dávno nebyl řízen z Hradu ale z Kremlu...
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Nový příspěvek od Viola »

Georg píše:Včera jsem projížděl slovenské webové stránky noviny, diskusní fora,názory historiků v současné době,kdy už myslím emoce odpadly.Přesto je celkem jednoznačný-nebyli na tom nijak lépe...
Mám s tím dost zkušeností ještě ze školy, kdy jedním z témat k jedné zkoušce bylo i postavení menšin za 1. republiky, potom SŠ, zákon o federaci a podobné vtipy a dozvěděla jsem se z různých zdrojů, že emoce opravdu neopadly, spíš myslím, že si v sobě pěstují určitou křivdu - těžko říct do jaké míry oprávněnou, každopádně si nemyslím, že by nějaké ohlasy masy anonymních lidí odrážely skutečnost. Faktem je, že Slovákům byla slíbena určitá národnostní práva, která zejména za 1. republiky nebyla dodržena. To, že se situace v 50. letech a poté během normalizace se situace rapidně změnila, už většina nevidí. Taky jsem se setkala s názorem, že za těch 70 let českého "útlaku" jsme my, Češi, vybrali slovenské podzemní bohatství (nějaké rudy či co) a použili si ho tady, zatímco na Slovensku po tom zbyla jen měsíční krajina... Doteď jsem nepochopila, o co mohlo jít, tenhle názor se traduje v jedné velké rodině, která jinak s Čechy nemá vůbec žádný problém.

Obávám se, že možná kromě několika historiků zabývajících se 1. republikou a osobou TGM si drtivá většina občanů přes ten časový odstup není schopna uvědomit, jak by se situace SLovenska vyvíjela, kdyby nebylo iniciativy TGM...

A ještě jeden postřeh na závěr - můj děda je narozený na Slovensku, v Čechách žije už cca 60 let. Když před rokem v rozhlase probíhala debata o tom, co Slovensku přinesl vznik Československa, reagoval na to jednoznačným "do konce života by měli Slováci děkovat Čechům za to, že je Slovensko a ne pouze Horní Uhry". Bohužel většina slovensky mluvících volajících byla opačného názoru - viz výše.

Ony se tam děly křivdy na obě strany, jako v takovém dlouhém "manželství". Jenže jediné možné řešení je na to zapomenout a začít s čistým štítem, bohužel podle mých zkušeností se to hned tak nestane...
jur
Pán
Příspěvky: 233
Registrován: 18 kvě 2007 09:49
Bydliště: Polonia

Re: TGM v. Slovensko

Nový příspěvek od jur »

ad : Georg
To že jsme jim tam zatáhli komunismus,protože na Slovensku komunisty v neblahém roce nevolili.
Jiøí Motyèka píše:... by je Stalin poté, co ukrad‘ Zakarpatskou Ukrajinu, nechal jako „demokratický“ ostrůvek v rámci ČSR uprostřed rudého, komunistického moře?... :? Rychlý sled událostí v této inkriminované době dávno nebyl řízen z Hradu ale z Kremlu...
Vysledky voleb 1946 - podle totalita.cz :
Ceske zeme - KSC 40,17% 1. misto
Slovensko - KSS 38,37% 2. misto
K vitezstvi komunismu v Ceskoslovensku prilozili ruku ve velke mire sami Cesi a Slovaci, Slovaci nemaji Cechum co vycitat.
V sousednim Rakousku v prvnich volbach po valce komuniste ziskali pouze par procent, a Soveti z Rakouska odesli. Zajimave, jestli by se Stalin nespokojil s finlandizaci Ceskoslovenska, kdyby vysledky voleb 1946 u vas byly podobne, jako v Rakousku?
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: TGM v. Slovensko

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

jur píše:... V sousednim Rakousku v prvnich volbach po valce komuniste ziskali pouze par procent, a Soveti z Rakouska odesli. Zajimave, jestli by se Stalin nespokojil s finlandizaci Ceskoslovenska, kdyby vysledky voleb 1946 u vas byly podobne, jako v Rakousku?
Tady musíme jít až na konferenci do Jalty v lednu 1945, kde Stalin stvrdil spojencům svým podpisem, že v zemích okupovaných Sovětským svazem budou nastoleny demokratické režimy na základě svobodných voleb. Roosevelt s Churchillem mu to sežrali i s navijákem, protože podle Stalina a jeho příruček je právě diktatura proletariátu, jinými slovy diktatura komunistické strany tou nejvyšší formou demokracie. A na základě této teze pak řídil z Kremlu vznik komunistických diktatur v zemích, které Stalin považoval za sféru svého vlivu. A do ní Rakousko nepatřilo...
Ale to se stále více od tématu TGM odchylujeme, i když...
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Nevybíral jsem Violo anonymní názory na československé vztahy,ale ze statí a článků celostátních periodik a sl. historiků z nynější doby.A nemohu souhlasit ani s teoriemi,jak by jim bylo pod maďary a pod.Po zkušenostech s RU očekávali slováci/ale i třeba čeští němci kteří se mnohdy stotožňovali s ideály českého obrozenectví/,že dosáhnou plňě vrovnoprávného postavení.Skutečnost však u nich přinesla rozčarování a já hledal proč...
K tomu křesansví-Mea culpa :oops: :oops: .Tradiční slovenský ortodoxní katolicismus jistě neměl pochopení pro inklinaci k reformním církvím a husitství.Zvláště když se TGm hlásil k slovenskému původu a vychován byl jako katolík.Ale to je věc slovenského názoru.Otázkou pro mne je jeho inklinace k unitářství,by byl zřejmě ovlivněn manželkou.Také obklopení se svobodnými zednáři Benešem i některými prvními ministry je zajímavé.Ale to je na jinou diskuzi.
A za Slovenský štát se Jiří nemůžeš zlobit na mne :D
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Nový příspěvek od Viola »

Georg píše:Nevybíral jsem Violo anonymní názory na československé vztahy,ale ze statí a článků celostátních periodik a sl. historiků z nynější doby.
Aha, tak to jsem špatně pochopila - z toho diskusního fóra... Já jenom chtěla prezentovat své zkušenosti, kdy ani jeden z mých známých neřekl něco ve smyslu, že byli zklamáni národnostní politikou za 1. republiky, na druhou stranu se udělala spousta dobrých věcí - rapidní zvýšení životní úrovně, rozvoj průmyslu, výstavba infrastruktury... Musíme si uvědomit, že hospodářská a sociální situace v Čechách, na Slovensku a na Z. Ukrajině byla v době vzniku ČSR úplně rozdílná - a to, že při rozdělení bylo v zásadě srovnatelná, prostě chtě nechtě je v důsledku českého vlivu na Slovensku. To je ale bohužel věc, na niž se v těch národnostních sporech dost zapomíná...
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Masatryk, Sl. štát

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:...K tomu křesansví-Mea culpa :oops: :oops: .Tradiční slovenský ortodoxní katolicismus jistě neměl pochopení pro inklinaci k reformním církvím a husitství.Zvláště když se TGm hlásil k slovenskému původu a vychován byl jako katolík...
Protože smysl českých dějin TGM viděl spíše v souladu s Palackým než s Pekařem, tak je naprosto pochopitelný jeho vztah k Husovi, husitsví, reformaci české a protestantizmu (viz výše můj příspěvek). Jeho důvody konverze od římského katolictví k evangelické konfesi byly však daleko hlubší. Marginálními důvody byly jistě i ty naznačené v tomto příspěvku...
Georg píše:...A za Slovenský štát se Jiří nemůžeš zlobit na mne :D
Bez obav, Georgi. :D :lol: :D Za to se na tebe pochopitelně zlobit nemohu, a to ani v náznaku. "Pouze" mi vadí, když někdo připomíná Slovenský štát v souvislosti s tím, že si Slováci poprvé sáhli na samostatnost. Jo, ale za jakou cenu... :evil:
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Nový příspěvek od Viola »

Když byl v roce schválen zákon o státních svátcích, kam byl mezi památné dny zařazen i 6. červenec (jistě z popudu TGM), papežský nuncius na protest opustil ČSR a diplomatické styky s Vatikánem byly na 2 roky přerušeny.
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

TGM v. katolíci

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Viola píše:Když byl v roce schválen zákon o státních svátcích, kam byl mezi památné dny zařazen i 6. červenec (jistě z popudu TGM), papežský nuncius na protest opustil ČSR a diplomatické styky s Vatikánem byly na 2 roky přerušeny.
Pokud by tebe i jiné zajímaly podrobnosti těchto událostí, v nichž hraje náš první prezident hlavní roli, můžeš se podívat :arrow: sem a pokračování ještě tady ... :wink:
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

O myšlenkách názorech apod. TGM bylo napsáno hodně.Mne by docela zajímalo jaký vliv na toto mělo obklopení se lidmi,kteří byli svobodnými zednáři a zda byl on také svobodným zednářem.Pro ilustraci uvádím slovo velikého mistra české lože My, zednáři České republiky
Po obnovení demokratické české státnosti
a po obnovení naší činnosti dne 17. Listopadu 1990
se znovu hlásíme k myšlenkovému a mravnímu odkazu
J. A. Komenského, T. G. Masaryka
a našich slavných zednářských předků
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Masaryk v zednáøské lóži...

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Georg píše:...zda byl on také svobodným zednářem...
Nebyl. Ale k jejich ideálům se veřejně hlásil. Ale Beneš byl členem, tuším jedné z pražských lóží...

BTW. O Komenském si snad, pro Boha, nikdo nemyslí a ani nemyslel, že byl u svobodných zednářů. To by je totiž musel na Moravě nejprve založit... :lol: Neustálé spojování zednářství s Komenským mě docela zlobí, při vší úctě k zednářům. Je to totiž takový uměle vytvořený ideový roub...
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Mne právě zarazilo,že informace o jeho členství byla na stránkách čes.rozhlasu,věnovaných dějinám.Jinak lze nalézt i další odkazy.Problém je,že zednář nesmí říci o bratru zda jím je,pokud on to sám nezveřejní.Jinak úloha zednářů na tvoření první rep. je ohromně zajímavá.Po Komenském je pojmenována lože, i když sami zednáři přiznávají,že lze pouze navázat na jeho myšlenkový odkaz.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
acoma
Královna
Příspěvky: 1043
Registrován: 19 srp 2006 00:38

Otec TGM

Nový příspěvek od acoma »

Kdyžtak mě ukamenujte, jsem desne lina to cele tema cist, narazila jsem v Tydnu na teorii o moznem Masarykove habsburskem otci. Vite nekdo neco blizsiho???
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1125
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: Otec TGM

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

acoma píše:...na teorii o moznem Masarykove habsburskem otci...
:roll: ... a jeho matka byla ruská carevna...
Dávám já zase k dispozici svoji teorii, kterou bořím mýtus o Masarykovi... :lol:

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů