Páni z Ústí a ze Stráže
Moderátor: elizabeth
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Re: erb èerné rùže
Černou nebo tmavě modrou, ve zlatém poli. Jak již uvedla paní Viola, byl to Vítkův levoboček Sezema z Ústí - ostatní legitimní byli, jak nápadité , Vítek I. - Vítek IV.Przemysl de Nyestieyky píše:Měl někdo z Vítkovců v erbu černou růži?
Volo, multum, statim!
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Děkuju princezny! A ona byla černá totožná s tmavě modrou?Kateøina_z_Landštejna píše:Černou nebo tmavě modrou, ve zlatém poli.Viola píše:Ústečtí - levoboček
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
No tohle teda slyším poprvé... Já vím jenom o černé - jako symbolu nemanželského početí... Modrou měla mít větev ze Stráže (nad Nežárkou). I když teď jsem se taky dočetla, že modrá s černou nějak splývaly , já to mám zafixováno takhle.Przemysl de Nyestieyky píše:A ona byla černá totožná s tmavě modrou?
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Sezema je asi zakladatelem obou rodů - ze Stráže i z Ústí A ta růže je zmiňovaná jako tmavomodrá nebo černá. Pro mne to byla před asi třemi lety také novinka, já ji znala rovněž jen jako černou. Ale je to tak - podobnou kombinaci - ovšem v opačném pořadí (zlatou růži v modrém poli) mají páni z Hradce.Przemysl de Nyestieyky píše:A ona byla černá totožná s tmavě modrou?
Ale myslím, že tady asi neexistuje dogma - vždy se jedná o počátek 13. století a pověst o dělení růží mohla doznat tolika proměn, že kdoví, jak to skutečně bylo. Černá nebo modrá - myslím, že všichni máme představu, o koho šlo, a to je to důležité
Volo, multum, statim!
- Viola
- Královna
Rùže
Právě že já žila strašně dlouho v domnění, že jich je pět - stejně jako Vítkových synů. Jenže pak jsem začala počítat a najednou jich bylo šest . Přitom kolikrát jsem i viděla vedle sebe modrou i černou... Tak nevim
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Jo, a jdu studovat Kaåaudiánovu mapu z r. 1518 (myslím, že se dá najít na netu, manžel ji někde vyhrabošil), tam mají být Sezimové a to v modrém provedení.
Také jsem četla, že vzhledem k tomu, že Sezimové nejsou nijak historicky prokazatelní, je možné, že to byli nějací zemánkové, jejichž majtek uchvátili pánové ze Stráže - což by odpovídalo teorii paní VIoly.
No řekněte - není ta naše historie krásná
Také jsem četla, že vzhledem k tomu, že Sezimové nejsou nijak historicky prokazatelní, je možné, že to byli nějací zemánkové, jejichž majtek uchvátili pánové ze Stráže - což by odpovídalo teorii paní VIoly.
No řekněte - není ta naše historie krásná
Volo, multum, statim!
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Ale ono by to odpovídalo:
z Hradce
z Landštejna a Třeboně
z Krumlova
z Rožmberka
z Ústí a Stráže
4 legitimní Vítkové a jeden (možná) levoboček Sezima - pěk kluků ušatejch vítkovskejch
Ale on klidně vůbec nemusel být levoboček a mohl být ze Stráže rovnou. Jestli to byl nějaký pasivní trouba, tak na něj rodina prostě kašlala, on si tam spokojeně hnil u řeky a bylo mu jedno, jakou růži nosí v erbu.
Ovšem pozor!!!!! ROvněž jsem se dočetla, že páni z Ústí a Stráže se oddělili až od pánů z Hradce. Že původně to byli jen pánové Hradce, Landštejna a Třeboně, Krumlova a z Rožmberka. Protože i ten obraz "Dělení růží" je až někdy z II. pol. 16. století a to už byla většina Vítkovců pokojně vymřelá!
Tak nesmutni, paní Violo, podívej, kolik pověstí je kolem jediné rodové události jediného rodu. A my to asi nerozmotáme - alespoň máme víc materiálu pro bádání
z Hradce
z Landštejna a Třeboně
z Krumlova
z Rožmberka
z Ústí a Stráže
4 legitimní Vítkové a jeden (možná) levoboček Sezima - pěk kluků ušatejch vítkovskejch
Ale on klidně vůbec nemusel být levoboček a mohl být ze Stráže rovnou. Jestli to byl nějaký pasivní trouba, tak na něj rodina prostě kašlala, on si tam spokojeně hnil u řeky a bylo mu jedno, jakou růži nosí v erbu.
Ovšem pozor!!!!! ROvněž jsem se dočetla, že páni z Ústí a Stráže se oddělili až od pánů z Hradce. Že původně to byli jen pánové Hradce, Landštejna a Třeboně, Krumlova a z Rožmberka. Protože i ten obraz "Dělení růží" je až někdy z II. pol. 16. století a to už byla většina Vítkovců pokojně vymřelá!
Tak nesmutni, paní Violo, podívej, kolik pověstí je kolem jediné rodové události jediného rodu. A my to asi nerozmotáme - alespoň máme víc materiálu pro bádání
Volo, multum, statim!
Pani z Usti a Straze
Take jsem se na to dival, a vsude pisi neco jineho.
Jak to tedy je mezi temi dvouma rody?
Diky za info.
Jak to tedy je mezi temi dvouma rody?
Diky za info.
Vitkovci
Vitek z Prcice, mel 5 synu. Tak jak to ze celkem 6 panstvi ?
To Sezema pan ze Sezimova Usti, zalozil i pany ze Straze nebo uz byl davno panem ze Straze?
Nekde se pise ze se odthl od panu z Hradce, to je ale podle obrazu blbost, protoze tam Sezima dostava svoje panstvi a Jindrich take svoje.
Myslim si, ze to nikdo nevi odkud vznikli pani ze Sezimova Usti a Straze.
Jestli to vite, tak mi to prosim vysvetlete. Urcite nejsem jediny, ktereho to mate.
Dik.
Marek
To Sezema pan ze Sezimova Usti, zalozil i pany ze Straze nebo uz byl davno panem ze Straze?
Nekde se pise ze se odthl od panu z Hradce, to je ale podle obrazu blbost, protoze tam Sezima dostava svoje panstvi a Jindrich take svoje.
Myslim si, ze to nikdo nevi odkud vznikli pani ze Sezimova Usti a Straze.
Jestli to vite, tak mi to prosim vysvetlete. Urcite nejsem jediny, ktereho to mate.
Dik.
Marek
Zajimavost
Tohle jsem nasel, na jednom cizim webu.
Tak se asi zda ze puvodne prideleni ruzi bylo 5 synu a 5 panstvi.
A z toho panstvi Hradeckeho se jeden syn odthnul a zalozil pany ze Straze.
Rikam to spravne, jet o vubec pravda ?
1. STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
bezpochyby syn Jindřicha Hradeckého - OSN
He married.
Children by :
iSTRÁŽE, ZE Vilém - 1359
iiSTRÁŽE, ZE Jan "Jindřich" - ABT 1378
iiiSTRÁŽE, ZE Přibyslav "Přibík" - BEF 1358
Tak se asi zda ze puvodne prideleni ruzi bylo 5 synu a 5 panstvi.
A z toho panstvi Hradeckeho se jeden syn odthnul a zalozil pany ze Straze.
Rikam to spravne, jet o vubec pravda ?
1. STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
He married.
Children by :
iSTRÁŽE, ZE Vilém - 1359
iiSTRÁŽE, ZE Jan "Jindřich" - ABT 1378
iiiSTRÁŽE, ZE Přibyslav "Přibík" - BEF 1358
- Viola
- Královna
Ahojky, vítám Tě u nás,
podle mých informací, které však pouze "lovím" z hlavy , jsou doloženi tři synové Vítka z prčice - Jindřich, Vítek st. a Vítek ml., někdy je uváděn ještě jeden Vítek (ale myslím, že není doložen). Problém s pěti, resp. šesti růžemi jsme řešili výše.
Pověst o dělení růží zachycují obrazy na zámcích v Krumlově a v Telči, jde ovšem o vyobrazení mladší a do jisté míry nepřesné.
podle mých informací, které však pouze "lovím" z hlavy , jsou doloženi tři synové Vítka z prčice - Jindřich, Vítek st. a Vítek ml., někdy je uváděn ještě jeden Vítek (ale myslím, že není doložen). Problém s pěti, resp. šesti růžemi jsme řešili výše.
Pověst o dělení růží zachycují obrazy na zámcích v Krumlově a v Telči, jde ovšem o vyobrazení mladší a do jisté míry nepřesné.
Naposledy upravil(a) Viola dne 01 srp 2007 14:26, celkem upraveno 1 x.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Potíže s Vítkovci - páni ze Stráže
Tak dle českého webu genealogie -měl Vítek těch synů 5 , a předpokládá se, že ten poslední Sezima z Ústí byl nemanželský, proto ta pověst o jeho erbu černé růže.
1. Vítek starší ( páni z Krumlova, od něj pochází i Záviš z Falkenštejna)
2. Vítek ml. z Prčice, (od něj pochází páni červené růže- Rožmberkové)
3. Jindřich z Hradce (od něj páni z Hradce ( a ten asi dělá tu neplechu, protože druhý Jindřichův syn Sezema z Kosové hory, měl stejnojmenného syna a ten měl syna Viléma ze Stráže, jehož potomci se pak už nazývají ze Stráže)
4. Vítek z Klokot ( od něj Landštejnové a páni z Lomnice, )
5. Sezema z Ústí
1. Vítek starší ( páni z Krumlova, od něj pochází i Záviš z Falkenštejna)
2. Vítek ml. z Prčice, (od něj pochází páni červené růže- Rožmberkové)
3. Jindřich z Hradce (od něj páni z Hradce ( a ten asi dělá tu neplechu, protože druhý Jindřichův syn Sezema z Kosové hory, měl stejnojmenného syna a ten měl syna Viléma ze Stráže, jehož potomci se pak už nazývají ze Stráže)
4. Vítek z Klokot ( od něj Landštejnové a páni z Lomnice, )
5. Sezema z Ústí
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: Vitkovci
4.Marek píše:Myslim si, ze to nikdo nevi odkud vznikli pani ze Sezimova Usti a Straze
Ahoj Marku, máš pravdu - různé zdroje jsou v tomto případě matoucí , nicméně ty " odbornější" se přiklánějí k rozrodu od pánů z Hradce , na stránkách některých měst v bývalém domíniu Vítkovců najdeš i tu variantu, že "nemanželský " Sezema z Ústí byl zároveň i pánem ze Stráže. Zmatky určitě způsobil i Violou zmiňovaný slavný obraz - Dělení růží, který je tedy nepřesný.
Takže :
1. Vítek starší (z Krumlova - zelená růže na stříbrném poli)
2. Vítek mladší (Rožmberkové - červená růže na stříbrném poli)
3. JIndřich z Hradce (Hradečtí páni - zlatá růže na modrém poli)
4. Vítek z Klokot - Landštejnové - stříbrná růže na červeném poli)
5. Sezima z Ústí - černá (někdo uvádí i tmavě modrá) růže na zlatém poli
Ale to už se pouštím na pole pro mě (a jen tak z hlavy nejisté ) a tak volám - Přemkůůůůůů.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Sezema z Kosove hory
Moje materialy
1.1.HRADCE, Z Jindřich, (son of PRČICE, Z Vítek) died 1237, buried in Velehrad.
He married.
Children by :
I.HRADCE, Z Vítek 1218 - 1259
II.KOSOVÉ HORY, Z Sezema AFT 1218 - ABT 1259
I.HRADCE, Z Ludmila - AFT 1248
II.HRADCE, Z Teodorich (Dětřich)- 10 Oct 1302
III.HRADCE, Z Oldřich I. - AFT 1282
IV.STRÁŽE, ZE Jindřich - ABT 1254
Tady je videt kdo je ze Stráže.
¨
Ale v pokracovani mam zase napsano:
1.STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
He married.
Children by :
I.STRÁŽE, ZE Vilém - 1359
II.STRÁŽE, ZE Jan "Jindřich" - ABT 1378
III.STRÁŽE, ZE Přibyslav "Přibík" - BEF 1358
1.Tak nevim ,kdo byl prvni ze Stráže, jestli
nebo
STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284 ?
2.Dalsi divnost je, ze KOSOVÉ HORY, Z Sezema AFT 1218 - ABT 1259 zemrel ve 1259 roce a zde je dalsi Sezema, ktery zemrel 1284 - STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284. Navic mam napsano, ze Sezema z Kosove Hory nemel deti.
KOSOVÉ HORY, Z Sezema, (son of HRADCE, Z Jindřich) born AFT 1218, died ABT 1259, (age 41y) no kids.
He married.
Children by :
Tady je videt kdo je ze Stráže.
¨
Ale v pokracovani mam zase napsano:
1.STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
He married.
Children by :
1.Tak nevim ,kdo byl prvni ze Stráže, jestli
nebo
STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284 ?
2.Dalsi divnost je, ze KOSOVÉ HORY, Z Sezema AFT 1218 - ABT 1259 zemrel ve 1259 roce a zde je dalsi Sezema, ktery zemrel 1284 - STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284. Navic mam napsano, ze Sezema z Kosove Hory nemel deti.
KOSOVÉ HORY, Z Sezema, (son of HRADCE, Z Jindřich) born AFT 1218, died ABT 1259, (age 41y) no kids.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Viola
- Královna
Re: Sezema z Kosove hory
Nevím, odkud tyto materiály jsou, ale domnívám se, že jsi je stáhl z netu. Nevím, do jaké míry jsi je konzultoval s jinými knihami a prameny, bohužel na netu je mnoho omylů a nepravd (i když na druhou stranu i dost pravdivých informací), takže je nelze brát jako stoprocentní. Navíc, a to je častý problém české šlechty vůbec, díky určité oblibě jednoho jména v rodě dochází k situacím, kdy v jednu dobu žije několik členů stejného jména, z čehož vznikají zmatky.Anonym píše:Moje materialy
Obávám se, že nikdo z nás se touto větví Vítkovců nezabývá natolik, aby mohl fundovaněji odpovědět. Budeme ale samozřejmě rádi, když se zaregistruješ, budeš publikovat svoje výzkumy a naopak někdo z nás se do problému "položí" a obohatíme se navzájem.
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
Jen jsem prolétala kolem a nakoukla
Možná to tu už někdo uváděl, ale tuhle jsem zrovna četla, že ten údajný levoboček Sezema snad ani neexistoval a že pověst o něm mají na svědomí Lomničtí, kteří Ústí zakoupili. A že znak nebyl zlatá růže v černém, ale modrém poli.
Já mám pocit, že jsme o tom nedávno někde mluvili - zkusím se podívat, jestli nemám někde nějakou poznámku
Možná to tu už někdo uváděl, ale tuhle jsem zrovna četla, že ten údajný levoboček Sezema snad ani neexistoval a že pověst o něm mají na svědomí Lomničtí, kteří Ústí zakoupili. A že znak nebyl zlatá růže v černém, ale modrém poli.
Já mám pocit, že jsme o tom nedávno někde mluvili - zkusím se podívat, jestli nemám někde nějakou poznámku
Volo, multum, statim!
pani ze Stáže
Ahoj,
Podle me to bylo takhle.
Children by :
1.1.1. HRADCE, Z Vítek, (son of HRADCE, Z Jindřich) born 1218, died 1259, (age 41y).
Children by :
1.1.1.IV STRÁŽE, ZE Jindřich - ABT 1254
Children by :
STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
1.1.1.IV.1 STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
bezpochyby syn Jindřicha Hradeckého
Children by :
Podle me to bylo takhle.
Children by :
1.1.1. HRADCE, Z Vítek, (son of HRADCE, Z Jindřich) born 1218, died 1259, (age 41y).
Children by :
1.1.1.IV STRÁŽE, ZE Jindřich - ABT 1254
Children by :
STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
1.1.1.IV.1 STRÁŽE, ZE Sezema, died AFT 1284.
bezpochyby syn Jindřicha Hradeckého
Children by :
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek