Dobrý den,
pátram už dlhšie po farebnom zobrazení alebo aspon popise erbu rodu Szuhay.
viete mi prosím pomôcť?
dakujem
Rod Szuhay
Moderátor: elizabeth
Re: Rod Szuhay
Malo by ísť o uhorský. zrejme maďarský rod z radov nižšej šľachty. Ak chcete vedieť viac, a viete maďarsky pobrúste po linku.jerem píše:Dobrý den, pátram už dlhšie po farebnom zobrazení alebo aspon popise erbu rodu Szuhay. viete mi prosím pomôcť? dakujem
Priamo odkaz na link:
http://www.szuhay.blogspot.com/p/cimer.html
Čiže strieborný grif v modrom poli, v pazúroch drží meč.
Rado sa stalo.
Ďakujem za odpoveď.
Ja by som však potreboval poznať farby celého erbu tak, ako je vyobrazený na tom čiernobielom obrázku.
Ďakujem
Ja by som však potreboval poznať farby celého erbu tak, ako je vyobrazený na tom čiernobielom obrázku.
Ďakujem
Toto som vygooglil. Ono základné farby vieme, grif sa sa vyfarbiť podľa zvyčajných heraldických pravidiel, napr. jazyk je červený. Meč by mal mať farbu kovu. Tiež podobne sa dá vyfarbiť prilba kov, mriežka býva zlatá, koruna tiež "vnútro" snáď červené už si to presne nepamätám, ale malo by to byť v každej heraldickej príručke. Marí sa mi, že ten erb by mohol byť s kompletným blasonom v knihe "1000 magyar címer" (1000 maďarských (uhorských) erbov) z maďarského štátneho archívu. Tú knihu ale mám doma v SR, sám žijem dlhodobo v UK, a domov pôjdem až niekedy v lete.jerem píše:Ďakujem za odpoveď. Ja by som však potreboval poznať farby celého erbu tak, ako je vyobrazený na tom čiernobielom obrázku. Ďakujem
Erby ale nikdy neboli až tak fotograficky presné, v detailoch sa dosť často líšili aj z generácie na generáciu.
Ja to chcem dať namaľovať manželke ako dar, preto potrebujem pre maliara popis....
Viem ako by mal byť farebný klenot avšak neviem farbu baldachínu (ospravedlňujem sa ak som nepoužil správny termín).
Podľa toho čo som našiel sa používali červená a modrá farba (líc) a žltý/zlatý rub
len som si nie istý...
Viem ako by mal byť farebný klenot avšak neviem farbu baldachínu (ospravedlňujem sa ak som nepoužil správny termín).
Podľa toho čo som našiel sa používali červená a modrá farba (líc) a žltý/zlatý rub
len som si nie istý...
Žiaľ. zrejme Vám viac nepomôžem, nemám viac informácií. Možno by sa ešte dalo googliť, je tam aj jedna stránka americkej rodiny Szuhay, možno je ten erb tam, ale mňa tam nechcelo vpustiť. Na fóre ale sú niekde aj odkazy na genealogické weby, len sa bojím, že z Uhorska je tam toho málo.jerem píše:Ja to chcem dať namaľovať manželke ako dar, preto potrebujem pre maliara popis....
len som si nie istý...
No dnes som to zadal na realizaciu. Dakujem pekne za pomoc
EDIT:
Tak takto to nakoniec skončilo. Verím, že som pôvodný blason a pravodlo o fareb a kove príliš neporušil
EDIT:
Tak takto to nakoniec skončilo. Verím, že som pôvodný blason a pravodlo o fareb a kove príliš neporušil
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.