Ano ty řehtačky se používaly místo zvonů, co nezvonily, (protože "odletěly" do Říma) - mimochodem tenhle hezký obrat má ve své jedné písničce i Karel Kryl .. , a zvony odletěly za větrem do Říma, už jsme tu osaměli, z kříže se nesnímá, .. myslím, že je to z písně Poslední Moravan o bitvě na Bílé hoře.
Jalovec, on je to keř spíš užitečný, bobulky jalovčičky používám při vaření,m hlavně na zvěřinu, někdy i do zelňačky-- a okrasný a hezky voní, taky se z něj dělá alkohol .. ale asi bude i léčivý, z hlavy to nevím, mohu se podívat do svých "moudrých " knih- jen ale nevím, proč ho hoši polévají ??????????
Holky se polévají, aby příští rok neuschly, myslím..
Jen s tím bičováním od Římanů za zvěstování - to slyším tedy prvě a nějak se mi to nezdá .
celý život žiji v domnění, že tohle "mlácení" je starý pohanský zvyk, související s tím, že vlastně mrskající, chtěl mrskané dobře .. mrskáním se mělo vyhnat zlé a probudit dobré, včetně plodnosti, a s tím i souvisela nějak červená barva vajec, kdysi jsem se tím zabývala, ale to už je tak strašně dávno, že jsem to už zase zapomněla, bohužel.
Já zas nemám ráda, když se k nám nahrnou bodří koledníci, třeba již i posílení, a holt si myslí, že nás musí vymrskat.
Docela legrační jsou ovšem "naši" kluci - můj syn - kdysi a ted sestry malý - nikdy nedokázali nás matky tou pomlázkou uhodit

Zas mi to blbne, nevidím co píšu- zkusím zmazat ty koláčky .