Ano, přesně, Bety, vzala jsi mi to z klávesnice!...elizabeth píše:...K tomu genealogickemu puvodu, Rozmberkove si cosi takoveho taky vytvorili,mj. spriznenost s italskym rodem Orsini, urcite to zde na strankach mame taky. ...

Moderátor: Katerina
Ano, přesně, Bety, vzala jsi mi to z klávesnice!...elizabeth píše:...K tomu genealogickemu puvodu, Rozmberkove si cosi takoveho taky vytvorili,mj. spriznenost s italskym rodem Orsini, urcite to zde na strankach mame taky. ...
Fridrich Sličný (1289 - 1330) svůj přídomek prý získal až v 16. století.elizabeth píše: Osobne dost dobre nechapu, jak se ruznym Fridrichum a Filipum ( myslim manzela Juany Silene, vnuka Maxmilianova, nikoliv francouzskeho krale IV., co znicil Templare) , mohlo dostat pridomku Slicny. No zrejme tenkrat damy mely jiny vkus nez mam ja...
Co si myslíš o tom že Ladislav se chtěl vypořádat s poděbradem stejně jak se starším Huniadym(huňádym).acoma píše:Našla jsem jeden výborný odkaz na stránky, což mě přivedlo k nápadu umístit sem i tohoto krále. Doufám, že mě za to neukamenujete, jak je Vaším dobrým zvykem.V době smrti mu bylo "sladkých" sedmnáct a byl vnukem Zikmunda Lucemburského. Po Ladislavově smrti nastoupil na trůn Jiří z Poděbrad.
http://www1.lf1.cuni.cz/~hrozs/WWWCases/pohrob1.htm
JM píše:...zplodil chudáka Pohrobka, který kdyby nezemřel tak mlád, byl by třeba dobrým králem. Spekulace! Ale Ladislavovi chci věnovat další příspěvek...RH píše:Byl Albrecht Habsburský opravdu negativní osobou v dějinách českých?...
Przemysl de Nyestieyky píše:...vždy to není úplně čistokrevnej Habsburk - ten Ladislav...
Klídek, vím že je na foru v tomto období trochu dusno a psychicky labilno, ale byl zpoloviny také Lucemburk a třeba u Karla IV. si myslím, že on, ač v linii lucemburské, byl povahy spíš přemyslovské...Jiøí Motyèka píše:A jakej? "Špínokrevnej"?
Przemku, v životě jsem nebyl klidnější, než když jsem psal ten předchozí příspěvek. Emoce dávno opadly.Przemysl de Nyestieyky píše:Klídek, ... ale byl zpoloviny také Lucemburk...
Ale co je s Tebou?Jiøí Motyèka píše:Aby byl tedy "čistokrevnej" z celé části (a nejen "zpoloviny"), máma by taky musela pocházet z Habsburského rodu?...
Já jsem pevně přesvědčen, že toho se Jiří jako příznivec Ladislava Pohrobka obávat nemusel. Proč? Pojďme se na tuto velice zajímavou epizodu související s Ladislavem Pohrobkem podívat v širších souvislostech.KOMOÑ píše:...Odbornící se domnívají ,že Jiřího chtěl dát zabít stejně jako bratra Matyáše Korvína...
No vypadá ,že byl docela schopným panovníkem na svůj věk.Otázkou ale zůstává jak by si poradil s Českou šlechtou.Jiøí Motyèka píše:Já jsem pevně přesvědčen, že toho se Jiří jako příznivec Ladislava Pohrobka obávat nemusel. Proč? Pojďme se na tuto velice zajímavou epizodu související s Ladislavem Pohrobkem podívat v širších souvislostech.KOMOÑ píše:...Odbornící se domnívají ,že Jiřího chtěl dát zabít stejně jako bratra Matyáše Korvína...
To, jak se s pomocí Jiskry z Brandýsa vypořádal se situací v Uhrách po protikrálovském spiknutí by to dokládalo...KOMOÑ píše:...No vypadá ,že byl docela schopným panovníkem na svůj věk...
S pomocí Jiřího z Poděbrad stejně razantně jako se s ní vypořádal samotný Jiří z Poděbrad (opozice Zdeňka ze Šternberka a zelenohorské jednoty). Ale to se dostáváme na tenký led alternativní historie...KOMOÑ píše:...Otázkou ale zůstává jak by si poradil s Českou šlechtou...
Dobrá otázka. Držel ho v zajetí v podstatě jako rukojmí proti uherským magnátům, příznivcům Hunyadovců, kterých zvláště v Dolních Uhrách nebylo zrovna málo...KOMOÑ píše:...proč nedal popravit i Matyáše...
Nepochybně. Byli by i do budoucna nepřátelé na život a na smrt. Na tom by se nic nezměnilo. Svůj charakter Matyáš také předvedl později při svém zápase s Jiřím z Poděbrad, svým tchánem(!)...KOMOÑ píše:...Matyáš by mu to zcela jistě nikdy neodpustil a mladý král stím musel počítat....
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů