Ano, psal jsem, že mě zajímá jakákoli teorie, ať už zní sebevíc bláznivěji. A pokud je smysluplně a přesvědčivě podložená, pak opravdu nemám problém přehodnotit nebo úplně změnit můj pohled na zkoumanou záležitost. Předpokládal jsem z vašich slov, že když se tomu věnujete už delší dobu, tak to máte podložené:
jozef píše: ↑06 led 2024 00:06
moje tvrdenie je podložené, predovšetkým konkrétnymi indíciami, ktorých je ale veľmi veľa
zápise autora, či autorov slovného spojenia ".......de pago Senonago.......", si „každý“, alebo „ktokoľvek“, môže myslieť čo chce a naozaj a v skutočnosti si to aj myslí, no ja som Vám napísal to, čo o tomto slovnom spojení, vyplýva z bádania historikov, archivárov, jazykovedcov atď., ktorí sa na jeho identifikácii podieľali a práve im v konklúzii, jednoznačne vyšlo, že takéto toponymum, v danom čase, vo Franskej ríši neexistovalo.
Môžete si to overiť v naozaj fundovaných štúdiách.
Napsal jsem vám, ať mi dáte odkaz na ty studie, kde jednoznačně vyšlo, že toto toponymum neexistovalo. Odpověděl jste vyhýbavě:
odkazy na štúdie Vám momentálne, už aj nesľubujem, musím si k tomu nájsť aj ja čas a poviem Vám, na margo tohto hľadania, že súčastné vyhľadávače na internetových sieťach, sú už tak skorumpované, že Vám oproti obdobiam, kedy som sa o túto tému zaujímal, cca 10 rokov späť, neponúknu zhola nič
Napsal jsem vám, ať mi napíšete jména autorů nebo názvy prací, nebo aspoň nějaké citace. Tuhle prosbu jste už naprosto ignoroval.
Navrhnul jsem vám některé argumenty, které by mohly vaši teorii podpořit, ale místo toho jsem se dozvěděl, že samotná vaše domněnka je důkazem a žádné další dokazování v podobě analogických příkladů nepotřebuje:
Samotné "zdovojenie" tej istej informácie, ja nepovažujem za " důkaz o zamlčení nějaké skutečnosti" k pôvode Sama autorom, ale ho považujem za úplne jasnú indíciu ( ako jednu z viacerých ) toho, že toponymum "de pago Senonago", pod týmto názvom neexistovalo a k tomu, aby som to mohol tvrdiť, už vonkoncom nepotrebujem vôbec žiadne " důkazy, v podobě dalších příkladů z jiných franských pramenů ", a navyše, je toto aj metodicky nielen nesprávne, ale aj nemožné takto preukazovať, keďže tu sa jedná o úplne individuálny prístup, autora záznamu, k osobe Sama, ktorý sa preto nedá analogickým príkladom odvodenia z iných prameňov nijako potvrdiť a teda dokazovať.
Vždyť jste ani nevěděl, že pago Sennonago se vyskytuje v pramenech 2x. Každému může něco uniknout, ale tohle bylo strašně jednoduché a rychle dohledatelné podle rejstříku. Předpokládám, že když chci tvrdit, že daný termín neexistoval, budu mít za těch 10 let, co jste se tomu začal věnovat, nastudované franské prameny a budu mít jistotu, že jinde opravdu není, nebo budu mít jako důkaz připravený rozbor, že daný opis je dejme tomu ze 14. století, tudíž ho nelze brát jako důkaz a tak podobně.
Místo toho jste začal rozvíjet teorie a domněnky o významu slova paygo jako „nížina, údolí“ a zejména „platba“. Na dotaz, kde je alespoň jediný odkaz na tento význam u slov pagus, paganus, pagensis, pais, pays, jste už neodpověděl a úplně ho ignoroval. Pak jste představil rovnici pāgus→pāgānus→pāgēnsis → paygo ↔ païs → paÿs, kam jste slova PAGANUS a PAYGO zařadil naprosto svévolně, jen podle toho, jak se vám to hodí, aniž byste to nějak doložil. Lingvisté zkoumající vývoj slov pracují tak, že hledají, co tento vývoj ovlivnilo, nářečí, výslovnost, provedou fonetický rozbor, co já vím co všechno, je toho hodně, zkrátka hledají důkazy, nestačí jím říct, že to tak možná mohlo být, hotovo tečka.
To je všechno, co jsme rozebírali, takže se vracím k tomu, co jste psal na začátku:
moje tvrdenie je podložené, predovšetkým konkrétnymi indíciami, ktorých je ale veľmi veľa
Nechci vás nijak dehonestovat, nebo se nedejbože něčemu vysmívat, ale…. kde je těch „velmi vela“ konkrétních indícií? Jak souvisí nepodložené domněnky o významu slova PAYGO nebo jeho zařazení do etymologie francouzského PAYS s vaším tvrzením že PAGO SENONAGO neexistovalo a Fredegar jím zakrývá skutečný Sámův původ?
A proč nechcete odpověďět na otázku, co bylo důvodem pro Fredegarovo údajné zakrytí Sámova skutečného původu?
napriek tomu, už sa niektoré indície, ktoré sme stihli doteraz prebrať, začínajú nielen ukazovať ale aj preukazovať, ako smerurujúce v súlade s ňou
Myslím, že bude nejlepší, když to necháme na případných čtenářích této diskuse, aby sami zhodnotili, co je průkazné a co kam směřuje.