xvladimir píše:
http://www.bylotojinak.cz/rodokmen-nejs ... dBnFF5lP74" onclick="window.open(this.href);return false;
Tady je rodokmen dle pana Cinerta ,trochu se ztotožnuji s tím co píše o sv. Vaclavovi i když vše neberu .Jestli byl zabit ?, Myslím si ,že spíše odsunut na jiný uděl aby vladl Boleslav dravější a možná s větší podporou .
Někdy na to kouknu, ale jenom po zběžném prvním pohledu pár věcí, co mě zaujaly.
1) Kde pan Cinert přišel na to, že věk dospělosti byl 19 let? Nejstarší kodifikace věkové hranice dospělosti se dochovala v tzv. Tovačovské knize, která rozlišuje vyšší šlechtu (16 let u mužů), nižší šlechtu (17 let u mužů) a poddané a měšťany (18 let u mužů), s tím, že ženy dosahovaly dospělosti vždy o 2 roky dříve. Žádné starší prameny, pokud mi něco neušlo, výslovně nic neuvádí (ale můžu se plést, nejsem vševěd). Naopak ze všech dochovaných zmínek vyplývá, že ve starších dobách hranice dospělosti byla ještě nižší, tak kolem 15 let. Proč neuvede zdroj této informace?
2) Možná mi to někde uniklo, ale jaký uvádí důvod pro to, že Václav nebyl vlastním bratrem Boleslava, ale jeho nevlastním? Jak na to přišel? A proč by tuhle informaci Kosmas překrucoval? Jen aby se mu to hodilo do legendy? Vždyť v jeho době muselo mezi lidmi stále ještě existovat povědomí o tom, že Václav a Boleslav byli nebo nebyli bratři. Kdyby si tohle Kosmas vymyslel, tak by takovou lež přece nemohli všichni naráz hodit za hlavu. A co jiné prameny nezávislé na Kosmovi, dokonce starší? Ty by to taky překroutily?
3) Vlčkův antropologický výzkum je podle mého názoru podceňován. Jeho knihu jsem nedávno získal a teprve je ve "frontě na přečtení", takže zatím nemůžu soudit, ale byl bych v závěrech hodně opatrný, protože nevíme přesně, který Přemyslovec je pohřben ve kterém hrobě a jsou to jen čiré spekulace.
4) Zabrousil jsem i jinam na některé jeho články, třeba o Doudlebech. Kde přišel na slovo Tülpe, že znamená v němčině ťulpas? Takové slovo ať jsem hledal jak hledal, nikde jsem nenašel. Chtělo by to zdroj. Jediné podobné je Tölpel a to opravdu znamená hlupák, ale nějakou podobnost s Doudleby v tom nevidím. Nějakou souvislost významu slova skrze ruské slovo dulěp/dulěbko ve významu "hlupák" je také nesprávný, neboť jde o nadávku, která vstoupila do nářečí obyvatel v okolí města Orel, do jejichž regionu se přistěhovali lidé pocházející z ukrajinské Volyně, čili původního Doudlebska. A že by si samotný kmen dal název "Hlupáci?" To by bylo hodně výstřední
Jinak třeba přikládá příliš velký význam Masúdího názvům, když víme, že arabské názvy jsou šílené patvary, mnohem horší než latinské zápisy. Třeba k názvu Námdžín si svévolně přidává počáteční Z a hledá tam Znojmany, když víme, že arabština písmeno Z ani nemá. Lingvistiku by asi měl přenechat lingvistům... To jen jako taková perlička mimo přemyslovský rodokmen, která ale ve výsledku dodává všemu punc hledání senzace tam kde žádná není.
5) Co mě také zarazilo, že nemá k jednotlivým článkům povolené diskuse. Dokonce si zrušil i jakousi sekci ohlasy. To pak svádí k domněnce, že ani diskutovat nechce.
Jako něco zajímavého by se tam určitě našlo, třeba taky si myslím, že svatý Václav měl nějaké potomky, jestli byl Zbraslav totožný se Slavníkem, k tomu zatím nemám co říct. Také je pravda, že určitá tvrzení u kronikářů je nutné brát s rezervou, ale už se mnohokrát potvrdilo, že Kosmas měl v lecčems pravdu.