Patrně nejznámější atentát na Vůdce. Po druhé světové válce se o tomto atentátu a i o jiných projevech odporu samotných Němců proti Hitlerovi nemluvilo. Prostě se to vítězům se to nehodilo do krámu. To, co dnes víme o okolnostech tohoto atentátu, jsou jen výpovědi známých plukovníka Stauffenberga, zaznamenané až po mnoha letech po uskutečnění tohoto atentátu. Dokumenty, které k tomuto plánu měli stoupenci, byly samozřejmě zničeny jako nebezpečný usvědčující důkaz a stoupenci Hitlera také nechtěli, aby se nějaká dokumentace k tomuto selhání jeho blízkých spolupracovníků dochovala. Nějaké informace, ale můžou být v tajných archívech v Rusku či někde v Americe.
Uskutečnil se 20. července 1944. Hlavní postavou tohoto spiknutí byl plukovník Claus von Stauffenberg. Pocházel ze šlechtické rodiny. Z původního stoupence Hitlera se stal jeho nepřítel. Byl velmi schopný organizátor a během své vojenské kariéry se dostal i k nám do Čech. Přesněji do Sudet.
Myslím, že řada z Vás viděla dost nedávno natočenou inscenaci s Tomem Cruisem. Ač je to film, velmi hezky vystihuje náladu samotné armády pod vedením Vůdce. Kdyby si někdo chtěl přečíst něco ne úplně odbornou, avšak dobře napsanou knihu, tak doporučuji-Operace Valkýra od Jesúse Hernándeze.
Určitě se tu najde hodně odborníků, kteří v tomto tématu budou přece jen víc doma než já, ale říkala jsem si, že by tu toto téma také mělo být. Takže mě klidně poučte .
Operace Valkýra
Moderátor: Ježek
- Kunhuta Haličská
- Panoš
- Ingolf
- Vévoda
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 41 times
Re: Operace Valkýra
Tam se nehodí zmiňovat více věcí a fakt německého odboje je to nejmenší. Od atentátu se distancoval jakýsi Reinhard Gehlen, ač byl spiklenci osloven (já mám v hlavě, že po výbuchu bomby odmítl vysílat rozhlase zprávu spiklenců o převzetí moci, ael možná si ho pletu s někým jiným). Za to dostal od Hitlera povýšení. Díky vysoké pozici měl dost znalostí o vojenských a jiných schopnostech Sovětského svazu, takže se stal objektem zájmu západních velmocí. více tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Reinhard_GehlenKunhuta Haličská píše:Patrně nejznámější atentát na Vůdce. Po druhé světové válce se o tomto atentátu a i o jiných projevech odporu samotných Němců proti Hitlerovi nemluvilo. Prostě se to vítězům se to nehodilo do krámu.
Teď už píšu jen z hlavy - Jako takový se stal šéfem tajné služby německé spolkové republiky a jako takový mj. řídil útěky bývalých vysokých nacistů do ciziny (do arabských zemí, Skorzenyho útěk do Španělska nebo exily přes Vatikán do Latinské Ameriky). Myslím, že i on měl prsty v založení nebo sám založil postnacistickou stranu Sozialistische Reichspartei, která po zákazech a změnách názvů, ale nikoli po úplné likvidaci, funguje dodnes pod názvem NPD, což je krajně nacionalistická strana s napojením na nacistické podzemí.
- Kunhuta Haličská
- Panoš
To je velice zajímavé, slyším to poprvé. To je velice zajímavý faktor atentátu, to že to odmítli odvysílat. Asi toho ještě nevím tolik, kolik jsem si myslela. A je to alarmující, že taková strana může dnes ještě existovat.Ingolf píše: Od atentátu se distancoval jakýsi Reinhard Gehlen, ač byl spiklenci osloven (já mám v hlavě, že po výbuchu bomby odmítl vysílat rozhlase zprávu spiklenců o převzetí moci, ael možná si ho pletu s někým jiným). Za to dostal od Hitlera povýšení. Díky vysoké pozici měl dost znalostí o vojenských a jiných schopnostech Sovětského svazu, takže se stal objektem zájmu západních velmocí. více tady http://cs.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Gehlen" onclick="window.open(this.href);return false;
Teď už píšu jen z hlavy - Jako takový se stal šéfem tajné služby německé spolkové republiky a jako takový mj. řídil útěky bývalých vysokých nacistů do ciziny (do arabských zemí, Skorzenyho útěk do Španělska nebo exily přes Vatikán do Latinské Ameriky). Myslím, že i on měl prsty v založení nebo sám založil postnacistickou stranu Sozialistische Reichspartei, která po zákazech a změnách názvů, ale nikoli po úplné likvidaci, funguje dodnes pod názvem NPD, což je krajně nacionalistická strana s napojením na nacistické podzemí.
Moc děkuji za obohacení
Pro, rege!!!
Poodskakovali mnohí. O plánovanom atentáte zrejme sa zrejme vedelo medzi vyšším velením Wermachtu pomerne rozšírene. Medzi inými bol oslovený aj generál von Manstein, ktorý však účasť odmietol (hoci Hitlera nemal v láske) videl totiž rozpor medzi osobnou prísahou dôstojníka führerovi.Rommel na druhej strane, zrejme nie.
Pre záujemcov sa možno oplatí kúpiť film "Valkýra" na DVD (tu v UK ho už vo výpredajoch hádzali po ľuďoch za 3gps). Je tam ako príloha pekný dokument, rozhovory s pamätníkmi, preživšími konšpirátormi, potomkami, historikmi.
Pre záujemcov sa možno oplatí kúpiť film "Valkýra" na DVD (tu v UK ho už vo výpredajoch hádzali po ľuďoch za 3gps). Je tam ako príloha pekný dokument, rozhovory s pamätníkmi, preživšími konšpirátormi, potomkami, historikmi.