Přiznám se, že to nevím, ale pokusím se to zjistit. Ty náhrobky na té kresbě mi tak trochu připomínají náhrobky z klášterního kostela, tak možná je tam autorova fantazie pouze přemístila. Jak něco zjistím, dám samozřejmě vědět.Viola píše:Alžbětko, Ty to asi budeš vědět - jak máš u článku Kříž krásného Záviše ten obrázek (perokresbu?) kapitulní síně ve Vyšáku, podle fotek ty náhrobky patrné na té kresbě už v síni nejsou. Nevíš o tom něco? Jestli tam byly, ale už tam nejsou, nebo šlo při kreslení jen o fantazii autora?
Záviš z Falkenštejna
Moderátor: elizabeth
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Re: Záviš z Falkenštejna
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
- elizabeth
- Vévodkyně
Tak nejšikovnější ze všech, Acoma, mi rukopis našla... viz tady Tisíceré díky. Jen já tam nejsem schopna najít tu výše řečenou listinu... Byl by někdo šikovnější při hledání a čtení?elizabeth píše:Záhadu listiny k předání vesnic Stadilce (Stádlec) a Křída za jiné vesnice mezi Závišem a Jindřichem z R. máme asi vyřešenu viz toto:
"2. června 1287, Praha Král Václav II. potvrzuje směnu vesnic Stádlec a Křída za jiné vesnice mezi Závišem z Falkenštejna a Jindřichem I. z Rožmberka. Listina se nedochovala v originále. Regesta, II, č. 2803; Marientálský kodex č. 5. 25." Archivní časopis, Svazek 47, 1997, s. 80-81
No a Marientálský kodex je prý proslulý rožmberský kopiář a je uložen v Národní knihovně v Praze (rukopis Národní knihovny číslo XIV E 13). Dokázal by mi někdo tam tu listinu vyhledat, popř. nafotit? Přes naši knihovnu tentokrát kopie asi objednat nepůjde, když nevím, co vlastně chci. Poté, když bych věděla více, by to snad šlo.
Jak jsem se dívala o pár příspěvků před citovaným, tak s tím Pohledem jsem, jak to vypadá, měla pravdu... No a jinak, já vím, že furt otravuju, no ale co už...
- elizabeth
- Vévodkyně
Pátrání po Závišově náhrobku
"Antonín Cechner, jenž je jedním z autorů mnohasvazkového díla "Soupis památek historických a uměleckých v království českém od pravěku do počátku XIX. století", ve 42. díle tohoto Soupisu památek, věnovaném Kaplicku, píše: „Blíže levé strany jest v dlažbě žulová deska, zdobená třemi pětilistými růžemi, pod níž dle tradice prý pochováno jest tělo Záviše z Falkenštejna“. Hlava uložena dle téhož pramene do levé zdi. Náhrobní nápis Závišova hrobu četl ještě Bohuslav Balbín."
Inteligentně si odcituju kus vlastního článku, to snad mohu, protože na něj budu reagovat. Při naší návštěvě vystaveného Závišova kříže a dalších (zejména teda letos mimořádně otevřené kapitulní síně, kde jsem se mohla úplně a zcela nerušeně "vyřádit"), jsem se zeptala na onen náhrobek, jehož nápis četl ten Balbín... No, dívali se na mě jako na blázna, v čemž měli nepochybně pravdu. Jasné však bylo, že o žádném náhrobku nikdo nic nevěděl, teda bratři cisterciáci byli ukryti v klausuře kláštera asi, aby unikli tomu všemu šílenství (i když to proti takovému Krumlovu byla hotová oáza klidu) a průvodkyně a ostatní nevěděly nic ani o pomníku na Hluboké. Až bude zase všechno v normálním stavu, napíšu nebo se jinak přeptám ještě samotných bratří, zatím se to jeví asi tak, že Balbín kecal...
Inteligentně si odcituju kus vlastního článku, to snad mohu, protože na něj budu reagovat. Při naší návštěvě vystaveného Závišova kříže a dalších (zejména teda letos mimořádně otevřené kapitulní síně, kde jsem se mohla úplně a zcela nerušeně "vyřádit"), jsem se zeptala na onen náhrobek, jehož nápis četl ten Balbín... No, dívali se na mě jako na blázna, v čemž měli nepochybně pravdu. Jasné však bylo, že o žádném náhrobku nikdo nic nevěděl, teda bratři cisterciáci byli ukryti v klausuře kláštera asi, aby unikli tomu všemu šílenství (i když to proti takovému Krumlovu byla hotová oáza klidu) a průvodkyně a ostatní nevěděly nic ani o pomníku na Hluboké. Až bude zase všechno v normálním stavu, napíšu nebo se jinak přeptám ještě samotných bratří, zatím se to jeví asi tak, že Balbín kecal...
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Re: Pátrání po Závišově náhrobku
Teda taky jsem se chtěla zeptat na ten váš výlet a tak vůbec , ale není možné, že byl ten náhrobek zničen?elizabeth píše:"Antonín Cechner, jenž je jedním z autorů mnohasvazkového díla "Soupis památek historických a uměleckých v království českém od pravěku do počátku XIX. století", ve 42. díle tohoto Soupisu památek, věnovaném Kaplicku, píše: „Blíže levé strany jest v dlažbě žulová deska, zdobená třemi pětilistými růžemi, pod níž dle tradice prý pochováno jest tělo Záviše z Falkenštejna“. Hlava uložena dle téhož pramene do levé zdi. Náhrobní nápis Závišova hrobu četl ještě Bohuslav Balbín."
- elizabeth
- Vévodkyně
Výlet byl úplně super, jen měl být delší. Co se týče toho náhrobku, nevěděly (ty ženský) vůbec nic. Možná ani kdo byl Balbín... (Balvín je pro změnu basketbalista). Proto si myslím, že bude lepší se zeptat ještě jednou, až budou bratři cisterciáci zase normálně fungovat a nepolezou jim lidi do původně uzavřené části kláštera...Viola píše:Teda taky jsem se chtěla zeptat na ten váš výlet a tak vůbec , ale není možné, že byl ten náhrobek zničen?elizabeth píše:"Antonín Cechner, jenž je jedním z autorů mnohasvazkového díla "Soupis památek historických a uměleckých v království českém od pravěku do počátku XIX. století", ve 42. díle tohoto Soupisu památek, věnovaném Kaplicku, píše: „Blíže levé strany jest v dlažbě žulová deska, zdobená třemi pětilistými růžemi, pod níž dle tradice prý pochováno jest tělo Záviše z Falkenštejna“. Hlava uložena dle téhož pramene do levé zdi. Náhrobní nápis Závišova hrobu četl ještě Bohuslav Balbín."
- Viola
- Královna
Tam provázely nějaké paní, a ne mniši?elizabeth píše:Výlet byl úplně super, jen měl být delší. Co se týče toho náhrobku, nevěděly (ty ženský) vůbec nic. Možná ani kdo byl Balbín... (Balvín je pro změnu basketbalista). Proto si myslím, že bude lepší se zeptat ještě jednou, až budou bratři cisterciáci zase normálně fungovat a nepolezou jim lidi do původně uzavřené části kláštera...
Třeba jim zkus napsat.
- elizabeth
- Vévodkyně
Oni asi bratři cisterciáci provázejí jen mimo hlavní sezónu. Jj napíšu, jak píšu již v prvním příspěvku k tomuto...Viola píše:Tam provázely nějaké paní, a ne mniši?elizabeth píše:Výlet byl úplně super, jen měl být delší. Co se týče toho náhrobku, nevěděly (ty ženský) vůbec nic. Možná ani kdo byl Balbín... (Balvín je pro změnu basketbalista). Proto si myslím, že bude lepší se zeptat ještě jednou, až budou bratři cisterciáci zase normálně fungovat a nepolezou jim lidi do původně uzavřené části kláštera...
Třeba jim zkus napsat.
Trošku mimo mísu ale nikoli mimo téma, na krumlovském zámku mi Ingolf s Katkou nafotili obraz Záviše v Bílé věži (mimochodem krásné rysy - Záviše, nikoli obrazu, je z 19. století a mírně připomíná Krista na hoře Olivetské). Až to zítra kolega upraví, tak to pak vysdílím...
- elizabeth
- Vévodkyně
Tak tady to je, při kolegově úpravě jsem pak dostala několik doporučení, jak to fotit příště, abych mohla dát obraz celý, nejen jeho výřez...elizabeth píše:...
Trošku mimo mísu ale nikoli mimo téma, na krumlovském zámku mi Ingolf s Katkou nafotili obraz Záviše v Bílé věži (mimochodem krásné rysy - Záviše, nikoli obrazu, je z 19. století a mírně připomíná Krista na hoře Olivetské). Až to zítra kolega upraví, tak to pak vysdílím...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Viola píše:Tam provázely nějaké paní, a ne mniši?elizabeth píše:Výlet byl úplně super, jen měl být delší. Co se týče toho náhrobku, nevěděly (ty ženský) vůbec nic. Možná ani kdo byl Balbín... (Balvín je pro změnu basketbalista). Proto si myslím, že bude lepší se zeptat ještě jednou, až budou bratři cisterciáci zase normálně fungovat a nepolezou jim lidi do původně uzavřené části kláštera...
Třeba jim zkus napsat.
kopie odpoědi z roku 2008 - Vážená paní,
o zmíněném náhrobku Záviše z Falkenštejna není nic bližšího známo.Ostatní náhrobky opatů se nyní nacházejí v kostele.
V úctě P.Justin ,převor kláštera
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Ještě na netu čtu, že v roce 1880 se v rámci stavebních úprav došlo k předláždění kapitulní síně a většiny kostelní lodi.acoma píše:Viola píše:Tam provázely nějaké paní, a ne mniši?elizabeth píše:Výlet byl úplně super, jen měl být delší. Co se týče toho náhrobku, nevěděly (ty ženský) vůbec nic. Možná ani kdo byl Balbín... (Balvín je pro změnu basketbalista). Proto si myslím, že bude lepší se zeptat ještě jednou, až budou bratři cisterciáci zase normálně fungovat a nepolezou jim lidi do původně uzavřené části kláštera...
Třeba jim zkus napsat.
kopie odpvoědi z roku 2008 - Vážená paní,
o zmíněném náhrobku Záviše z Falkenštejna není nic bližšího známo.Ostatní náhrobky opatů se nyní nacházejí v kostele.
V úctě P.Justin ,převor kláštera
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Hmm, tak to předláždění v roce 1880 je blbý , býti to později , tak už by se k tomu určitě nějaký archeologický dozor nachomýtl ..
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Ale neříkej mi, že by ho vyhodili... Náhrobník dárce kříže... Někde tam být musí!Katerina píše:Hmm, tak to předláždění v roce 1880 je blbý , býti to později , tak už by se k tomu určitě nějaký archeologický dozor nachomýtl ..
- Laurentius
- Kníže
- Been thanked: 6 times
Nebo je pod tou dlažbou. Kolik objevů už archeologie udělala, že oklepala omítku.
- Zany
- Vévoda
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Pod dlažbou spíš ne, tohle předlažďování postihlo v 19. století mnoho kostelů, náhrobníky byly v lepším případě osazeny druhotně do zdí kostelů, v horším případě rozbity a prodány na stavební materiál
Hirzo je tam furt.
-
- Královna
No jo, ale po Vyšáku v 18.století nepobíhal "posedlý" Ebl . Bohužel.Laurentius píše:Nebo je pod tou dlažbou. Kolik objevů už archeologie udělala, že oklepala omítku.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- elizabeth
- Vévodkyně
Jj, grafické zpracování "lidového" rčení "Je sťatej, jak Záviš z Falkenštejna"...
- Viola
- Královna
Jeden dotaz k údajné svatbě Záviše a Kunhuty někdy v době před narozením jejich syna Ješka. Už nevím, kdo přesně uvádí, že i kdyby se svatba uskutečnila, nebyla by platná kvůli absenci souhlasu obou rodin. Zajímalo by mě, z čeho takový souhlas vyplýval, jestli opravdu byla taková povinnost. Záviš byl jako dospělý muž s nežijícím otcem samostatný, Kunhuta jako vdova stejně (neměla nad sebou ani otcovskou, ani manželskou moc). Nevíte někdo, z čeho by tedy ta údajná neplatnost měla vyplývat?
-
- Královna
Nepřemýšlela jsem o tom ještě .. ale jelikož jí k tomu "platnému" druhému sňatku dával souhlas syn Václav - nabízí se otázka , jak to vlastně s těma vdovama právě v tomto období bylo ...???Viola píše:Jeden dotaz k údajné svatbě Záviše a Kunhuty někdy v době před narozením jejich syna Ješka. Už nevím, kdo přesně uvádí, že i kdyby se svatba uskutečnila, nebyla by platná kvůli absenci souhlasu obou rodin. Zajímalo by mě, z čeho takový souhlas vyplýval, jestli opravdu byla taková povinnost. Záviš byl jako dospělý muž s nežijícím otcem samostatný, Kunhuta jako vdova stejně (neměla nad sebou ani otcovskou, ani manželskou moc). Nevíte někdo, z čeho by tedy ta údajná neplatnost měla vyplývat?
a ještě mě napadl Habsburk - coby císař- ochránce vdov a sirotků, ale především, jako ten, kdo tvrdil, že Čechy jsou na něju spadlé leno .. obracela se na něj, když jí Ota sebral Václava... je otázka, nakolik to bylo právně závazné - nakolik jen jeho přání .
- Viola
- Královna
Já osobně bych ten Václavův souhlas vnímala spíše symbolicky, a ne jako podmínku platnosti takového sňatku. Obecně opravdu tehdy platilo pravidlo, že dospělá vdova je v podstatě samostatná, protože nad sebou nemá mužskou moc. Je možné, že u královen byla výjimka, ale nikdy jsem o ní neslyšela.Katerina píše: Nepřemýšlela jsem o tom ještě .. ale jelikož jí k tomu "platnému" druhému sňatku dával souhlas syn Václav - nabízí se otázka , jak to vlastně s těma vdovama právě v tomto období bylo ...???
a ještě mě napadl Habsburk - coby císař- ochránce vdov a sirotků, ale především, jako ten, kdo tvrdil, že Čechy jsou na něju spadlé leno .. obracela se na něj, když jí Ota sebral Václava... je otázka, nakolik to bylo právně závazné - nakolik jen jeho přání .
Habsburk - to je zajímavá myšlenka a platilo by to v případě, že by zde fungoval lenní systém.