ad 1. Nevadí, ale já jsem ještě staroškolní, a tak se raději zeptám.Saltzmann píše:Takže pěkne popořádku...elizabeth píše:Takže v Opavských Přemyslovcích slibované citace...
1. Tykání není žádný problém, taky tykám a doufám, že to nevadí...
2. Díky za odpověď i s přesnými citacemi. Je radost na něco takového reagovat (případně si to i dohledat). Bohužel zde na fóru je to spíše výjimečné než běžne...
3. Máš pravdu. Ale aby to nebylo z mé strany tak jednoznačné, tak řekněme, že Baletkuv postoj k Záviši je poněkud subjektivní... A snad i historikům můžeme přiznat alespoň malé právo na jistou míru subjektivnosti...
4. Co se týče Baletkova "postoje" k Mikuláši, tak si ale pořád myslím, že jsi "slyšela trávu růst"...
5. Co se týče bojů 1283-1285 je to dle mého složitější a zůstávám na svém dřívějším názoru, že to nelze zcela chápat jako zradu. Co bylo Kunhutinou prioritou je těžké říct, tak jako je těžké soudit, proč (že) opustila Václava...
6. Určitě doporučuji Wihodova Mikuláše I. (ČCH 2/2001), řeší mnohé z toho, čím jste se v nedávné době zabývali (a v mnohém opisuje sám sebe z Hradů českého Slezska)...
ad 2. Já se snažím psát své zdroje, někdy pravda ne tak pořádně jako teď, protože u těch starších knížek německých a rakouských někdy opsat jen celý název bývá problém, natiž ještě vydavatele...
ad 3. Obávám se, že to ale není ani tak jeho neobjektivita, jako neobjektivita naší historiografie vůči Závišovi. Pokud mé zdraví dá, pokusím se aspoň malinko o nápravu
ad 4. Možná to bude tak trochu dáno mým subjektivním pohledem na Mikuláše, proč to nepřiznat, nějak mi k srdci nepřirostl...
ad 5. Asi si to nebudeme vzájemně vyvracet, více pohledů na věc, věci samotné nikdy neškodí
ad 6. Určitě přečtu, děkuji, ale teď jsem tak trošku v pokušení udělat u Mikuláše odkaz na literaturu a některé listiny a zbytek nechat na autorovi článku o Mikuláši I. Opavském, ať mu přílišnýma podrobnostma nelezu do zelí. Ale určitě si o Wihodovy články a knihy obzor rozšířím. Je totiž ostuda, když člověk zná historii jižních Čech, ale o svém nejbližším okolí ví pendrek...