Víš, Michale, mě velice mrzí, že když někomu v diskuzi o husitství se mnou dojdou argumenty, tak že vytáhne jiné, úplně z jiné lokality, z jiného roku a když to zase uvedu na pravou míru, přihodí se účelově jiné argumenty a tak furt dokola.
Já už jsem však dávno nad věcí, toto kontroverzní období už ve mně nevzbuzuje emoce jako dřív. To jsou atributy profesionality. Na valné části české internetové scény, která se nějak těchto otázek dotýká, jsem profláklý svými, taky prý "
ultras" názory na husitsví...
No, já už to ani neřeším a nechávám to spíš na posouzení těch, kteří mě znají osobně.
Michal píše:...k tomu bych chtěl připomenout mimochodem vraždu pana Oldřicha z Ústí nebo vyvraždění Chomutova, všude byl Žižka přítomen...
...ale já jsem se domníval, že jsme se bavili o Německém Brodě. Patrně jsme to už všechno dopověděli. Budiž.
Tak já, abychom zůstali styloví, bych ještě přihodil trumfové eso všech "spravedlivých a objektivních" kritiků Žižky, totiž smrt utrakvistického kněze(!), ale z protivné a poražené strany, kterého Žižka
osobně zabil přesně mířeným úderem palcátu do lebky po vítězné bitvě u Strauchova dvora...
Ale vrame se k vodní tvrzi Sedlci. Jejího dobytí se účastnili pravděpodobně pouze chiliastičtí - eufemisticky řečeno - blouznivci z Ústí, kteří měli u Oldy jakýsi nesplacený účet. Tak ho šli vyrovnant. Moderní historiografie však na události v Sedlci pohlíží s jistou dávkou skepse a nevylučuje vliv pozdějších legend.
No a jestli máš, co se týče Chomutova, na mysli
tohle, tak to se odehrálo bez vědomí neporazitelného...
P.S. Obávám se, že se začínáme poněkud odchylovat od tématu.