Chrámy, kostely, kaple
- Kunhuta Haličská
- Panoš
Chrámy, kostely, kaple
Milí přátelé o Velikonocích jsem navštívila kapli Božího hrobu v Mimoni; tato kaple je přesnou kopii Božího hrobu v Jeruzalémě v době 17. století. Je to nádherná kaple rozhodně ji navštivte. A kdo tam byl? Tak a mi sem napíše můžeme si vzájemně sdělovat dojem. Díky.
Pro, rege!!!
Re: Kunhuta
ahoj!
Tak v Mimoni jsem nebyla, je to prece jen trochu z ruky. Mrkla jsem se na stranky, vypada to dobře! Docela by mě zajímalo, co ses od průvodce dozvěděla, jestli zhruba ty informace obsazene v clanku, nebo treba jeste nejake perlicky...
Jinak mým tipem na zajímavý kostel je chrám sv. Mořice v Kroměříži. Gotická stavba ve stylu Chartres (bez labyrintu a mnohonásobně menší... ), založena Přemyslem Otakarem II. a jeho ženou Kunhutou, cca 1270 (možná dříve). Mrkněte se na wikipedii.
Dalším zajímavým místem je klášter Porta coeli v Předklášteří u Tišnova. Bohužel, zrovna v době mé návštěvy byl rekontruován, takže dovnitř jsem se nedostala. Strašně mě zaujal jeho velkolepý vstupní portál.
Tak v Mimoni jsem nebyla, je to prece jen trochu z ruky. Mrkla jsem se na stranky, vypada to dobře! Docela by mě zajímalo, co ses od průvodce dozvěděla, jestli zhruba ty informace obsazene v clanku, nebo treba jeste nejake perlicky...
Jinak mým tipem na zajímavý kostel je chrám sv. Mořice v Kroměříži. Gotická stavba ve stylu Chartres (bez labyrintu a mnohonásobně menší... ), založena Přemyslem Otakarem II. a jeho ženou Kunhutou, cca 1270 (možná dříve). Mrkněte se na wikipedii.
Dalším zajímavým místem je klášter Porta coeli v Předklášteří u Tišnova. Bohužel, zrovna v době mé návštěvy byl rekontruován, takže dovnitř jsem se nedostala. Strašně mě zaujal jeho velkolepý vstupní portál.
J.
Re: Kunhuta
Tam jsem byl už několikrát.Myslím,že je to v překladu brána do nebes,nebo schody do nebes.Teď už nevím.Ale je to opravdu krásné místo.Hlavně ten klid!jitøenka píše: Dalším zajímavým místem je klášter Porta coeli v Předklášteří u Tišnova. Bohužel, zrovna v době mé návštěvy byl rekontruován, takže dovnitř jsem se nedostala. Strašně mě zaujal jeho velkolepý vstupní portál.
Bez piva to není ono.
Re: Komon
Tam jsem ještě nedošel.Ale úžasný to je taky na kultovním tišnovským kopci Květnice.jitøenka píše:Je to zcela určitě "Brána do nebes" (latina je moje kamarádka). A máš naprostou pravdu - ten nebeský klid. Mimochodem, poblíž Ivančic je druhý klášter s podobným jménem "Rosa coeli". [-o<
Bez piva to není ono.
- Zany
- Vévoda
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
takových míst je spousta i na mnohem méně atraktivních lokalitách, kde by je nikdo nečekal. Dagmar by mohla potvrdit hned několika příklady z našeho výletu minulou sobotu v okolí Č. Brodu:
románská trojlodní! bazilika Nanebevzetí P. Marie v Tismicích, malebný románsko-gotický kostel Nalezení sv. Kříže v Bříství, zřícenina gotického kostela sv. Martina ve Vyšehořovicích...
Ale i mnohá jiná místa často v blízkém okolí či okrajových částech Prahy, kde by nikdo tak zajímavé památky nečekal, jen namátkou pár románských památek co mi vyvstane v paměti:
kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech, kostel sv. Bartoloměje v Kyjích, kostel sv. Maří Magdalény v Přední Kopanině, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mohelnici nad Jizerou, kostel sv. Mikuláše ve Vinci, kostel sv. Petra a Pavla v Řeznovicích, kostel Narození Panny Marie v Holubici
románská trojlodní! bazilika Nanebevzetí P. Marie v Tismicích, malebný románsko-gotický kostel Nalezení sv. Kříže v Bříství, zřícenina gotického kostela sv. Martina ve Vyšehořovicích...
Ale i mnohá jiná místa často v blízkém okolí či okrajových částech Prahy, kde by nikdo tak zajímavé památky nečekal, jen namátkou pár románských památek co mi vyvstane v paměti:
kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech, kostel sv. Bartoloměje v Kyjích, kostel sv. Maří Magdalény v Přední Kopanině, kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mohelnici nad Jizerou, kostel sv. Mikuláše ve Vinci, kostel sv. Petra a Pavla v Řeznovicích, kostel Narození Panny Marie v Holubici
- Zany
- Vévoda
Re: Komon
tak aspoň virtuálně pro představu:KOMOÑ píše:Tam jsem ještě nedošel.Ale úžasný to je taky na kultovním tišnovským kopci Květnice.jitøenka píše:Je to zcela určitě "Brána do nebes" (latina je moje kamarádka). A máš naprostou pravdu - ten nebeský klid. Mimochodem, poblíž Ivančic je druhý klášter s podobným jménem "Rosa coeli". [-o<
klášter premonstrátek Rosa coeli s kostelem P. Marie, Dolní Kounice. Hodně zajímavá stavba mimo jiné i tím, že si řeholnice ke své ochraně na kopci nad klášterem nechaly postavit hrad
- Zany
- Vévoda
kdyby měl někdo zájem blíže poznávat památky podobného typu, je na to z mého fundamentalisticky kastelologického pohledu vhodné období - na hrady a zříceniny zarostlé zelení nemá cenu v létě jezdit, pak zbývají zámky a kostely.
Pro mě osobně je jeden z nejlákavějších cílů např. kostel sv. Jakuba v obci Jakub - Církvice poblíž Kutné Hory. Poblíž je spousta dalších zajímavých míst, které stojí za shlédnutí, má-li tedy někdo zájem, a se projeví.
Pro mě osobně je jeden z nejlákavějších cílů např. kostel sv. Jakuba v obci Jakub - Církvice poblíž Kutné Hory. Poblíž je spousta dalších zajímavých míst, které stojí za shlédnutí, má-li tedy někdo zájem, a se projeví.
- Jiří Motyčka
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
Jakub, Církvice
Ano, připojuji se k Zanymu a mohu vřele doporučit, nebo i o tomto kostelu se údajně uvažovalo jako o dalším českém zápisu do UNESCO.Zany píše:...Pro mě osobně je jeden z nejlákavějších cílů např. kostel sv. Jakuba v obci Jakub - Církvice poblíž Kutné Hory. Poblíž je spousta dalších zajímavých míst, které stojí za shlédnutí, má-li tedy někdo zájem, a se projeví.
Návštěvu s průvodcem a výkladem lze domluvit telefonicky. Pak máte možnost se podívat i dovnitř v době, kdy v něm není bohoslužba...
Děkuji pánům za tip
(bohužel, ani jedno z uváděných míst jsem zatím nenavštívila, i přesto, že z Čech vlastně pocházím) a opět přidávám svůj.
Co takhle zabrousit na Moravu do míst prastaré jantarové stezky. Holešovskou městskou památkovou zonou vede naučná stezka s několika zastávkami.
- Šachova synagoga - 1560, úpravy 1737, poslední 1995
-zde je k vidění expozice Židé na Moravě
třípodlažní- předsálí s hlavním sálem -
-ženská galerie
-talmudská škola- předměty každodenního života, rozšíření Židů na Moravě v průběhu století... (velmi zajímavé!)
- židovský hřbitov -co do velikosti a starobylosti je hned po Praze, nejstarší náhrobek cca 1600, přičemž nejnovější výzkumy odhalily původ hřbitova cca 1400. Při vstupu na hřbitov obřadní místnost přestavěná z původní márnice r. 1903.
- obě výše zmíněné památky jsou lokalizovány v židovské čtvrti se zachovanými obytnými domy ze začátku 20.století.
28.7. - 2.8. 2008 se zde koná již 8. ročník Týdnu židovské kultury. Předpokládaný program - tématem by měla být Etika a výchova v židovské rodině. Ze třiceti zamýšlených akcí by mělo být 13 koncertů, 8 besed a přednášek, 3 filmy, 3 taneční vystoupení, 2 bohoslužby a jedna divadelní hra. V čele předsednictva festivalu zasedne opět spisovatel Arnošt Lustig.
(bohužel, ani jedno z uváděných míst jsem zatím nenavštívila, i přesto, že z Čech vlastně pocházím) a opět přidávám svůj.
Co takhle zabrousit na Moravu do míst prastaré jantarové stezky. Holešovskou městskou památkovou zonou vede naučná stezka s několika zastávkami.
-ženská galerie
-talmudská škola- předměty každodenního života, rozšíření Židů na Moravě v průběhu století... (velmi zajímavé!)
- židovský hřbitov -co do velikosti a starobylosti je hned po Praze, nejstarší náhrobek cca 1600, přičemž nejnovější výzkumy odhalily původ hřbitova cca 1400. Při vstupu na hřbitov obřadní místnost přestavěná z původní márnice r. 1903.
- obě výše zmíněné památky jsou lokalizovány v židovské čtvrti se zachovanými obytnými domy ze začátku 20.století.
28.7. - 2.8. 2008 se zde koná již 8. ročník Týdnu židovské kultury. Předpokládaný program - tématem by měla být Etika a výchova v židovské rodině. Ze třiceti zamýšlených akcí by mělo být 13 koncertů, 8 besed a přednášek, 3 filmy, 3 taneční vystoupení, 2 bohoslužby a jedna divadelní hra. V čele předsednictva festivalu zasedne opět spisovatel Arnošt Lustig.
J.
Re:
Já preferuji Budeč. Nejstarší kostel v Čechách, který zůstal vcelku. Jen má ubouranou apsidu a přistavěnou věž. Je to kostel, kde zřejmě opravdu byl často svatý Václav. Teď je zjišten v našem regionu nejstarší zachovaný v Kopčanech, na Slovensku. Původní Velká Morava, legračně ovšem je to kostel saskýZany píše:kdyby měl někdo zájem blíže poznávat památky podobného typu, je na to z mého fundamentalisticky kastelologického pohledu vhodné období - na hrady a zříceniny zarostlé zelení nemá cenu v létě jezdit, pak zbývají zámky a kostely.
Re:
Nádhera, vřele doporučuji. Jak synagoga, tak hřbitov jsou jedinečné.jitřenka píše:Děkuji pánům za tip
-ženská galerie
Re: Jakub, Církvice
Připojuji se k Zanymu a Jiřímu . Kostel sv. Jakuba v Církvicích mi vyrazil dech.Opravdu unikát a těžko lze popsat slovy, to se fakt musí vidět. Se Zanym jsme navštívili i vnitřek kostela /lze opravdu domluvit návštěvu jen telefonicky/a paní průvodkyně se ptala, zda chceme kratší výklad nebo delší. Tak jsme si vybrali delší a po 1.5 hod jsme neměli už ani žádné dotazy. Podobný kostel , pokud si dobře pamatuji je v této lokalitě ještě jeden. Myslím, že se jmenuje také sv. Jakub a je v Rovném. Zany, pokud se pletu, tak mě prosím oprav. Návštěvu tohoto kraje, kteří máte možnost , vřele doporučuji. Např. románská bazilika v Tismicích , to je déja vu do Itálie.Jiří Motyčka píše:Ano, připojuji se k Zanymu a mohu vřele doporučit, nebo i o tomto kostelu se údajně uvažovalo jako o dalším českém zápisu do UNESCO.Zany píše:...Pro mě osobně je jeden z nejlákavějších cílů např. kostel sv. Jakuba v obci Jakub - Církvice poblíž Kutné Hory. Poblíž je spousta dalších zajímavých míst, které stojí za shlédnutí, má-li tedy někdo zájem, a se projeví.
Návštěvu s průvodcem a výkladem lze domluvit telefonicky. Pak máte možnost se podívat i dovnitř v době, kdy v něm není bohoslužba...
Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
- Zany
- Vévoda
Re: Chrámy, kostely, kaple
ano, jde o kostel sv. Jakuba ve Stříbrné Skalici - Rovném. I tam lze domluvit návštěvu telefonicky. Do Tismic se dá dostat jen příležitostně např. při Dnech evropského dědictví, ale není to takový zázrak, oproti románskému vnějšku je interiér silně zbarokizován, z mého pohledu tam stojí za zmínku snad jen románské sloupy a dva heraldické náhrobníky
Pokud debatujete o románských stavbách, pak se podívejte na http://romanske.blog.cz/.
O vstupech do památek je informováno a podstatné vidíte na fotkách a schématech.
O vstupech do památek je informováno a podstatné vidíte na fotkách a schématech.
-
- Vévoda
Docela mě uchvátila stará kniha - Lehner - ani nevím jak se to jmenuje, ale je to přehled všech románských kostelů. I těch, které už byly zbourány a ještě za jeho života stály. Dostal na to prachy od mocnářství a svou práci udělal velmi dobře. Třebaže dnes někteří nesouhlasí s jeho datací, tak si myslím, že se to ještě mnohde opraví zpátky na jeho pečlivě dokumentovaný názor. Románské umění merhautové a Třeštíka zdaleka nedosahuje takové šíře a pečlivosti.vopička píše:Pokud debatujete o románských stavbách, pak se podívejte na http://romanske.blog.cz/.
- Zany
- Vévoda
V tom s tebou nebudu souhlasit. Ponecháme-li stranou otázku rozdílných datací, není Lehnerovo dílo úplné, chybí v něm četné významné lokality, které byly v Lehnerově době známé (o místech, kde byl románský původ rozpoznán po Lehnerovi nemluvě).
-
- Vévoda
Nejsem expert, zřejmě máš pravdu. Mě na tom výrazně zaujal názor na rotundy Holubice, Vrapice, Budeč, Na Filipa a Jakuba na Smíchově, kostel Na zábradlí a podobné lahůdky. Kvalita měření síly zdí a podobné. Jak moc to je nebo není úplné to neumím odhadnout. Ale rozsah knihy Merhautové a Třeštíka je ještě menší, spíše výběrový.Zany píše:V tom s tebou nebudu souhlasit. Ponecháme-li stranou otázku rozdílných datací, není Lehnerovo dílo úplné, chybí v něm četné významné lokality, které byly v Lehnerově době známé (o místech, kde byl románský původ rozpoznán po Lehnerovi nemluvě).
-
- Vévoda
Jak se ten katalog jmenuje?Zany píše:jistě, tak byla ta knížka také koncipovaná, jako výběrová, neměl to být žádný úplný katalog, ten ostatně Merhautová pro Čechy napsala už před tím
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 24 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ingolf