Maria píše:...Zápisy mnohdy se liší nejen rokem, ale i jmény.
Zde by bylo třeba být trochu konkrétnější. Přiznám se, že jsem se Kostí moc nezabýval, ale asi u všech hradů je do jisté míry nějaká odlišnost v datech i dějích. Jednou se totiž uvádí rozmezí let po hypotetické stránce, jindy v ohraničení písemně doložených let...
..druhá Žofie z Opočna.Též se uvádí i Dobruška.
O pánech z Dobrušky a Opočna právě vyšla kniha
viz ZDE. Takže a se jedná o "Opočno" nebo "Dobrušku", pořád jde o tentýž rod.

Držitelé hradu dostali panství do velkých dluhů
Máš na mysli Petra z Vartemberka, nebo jeho dceru se zeem?
je tam nějaká souvislost..
Jak už jsem řekl, moc jsem se tím nezabýval, ale jednu souvislost mezi oběma Petry jsem našel v nějakém pochybení, patrně se záměnou jmen, u Hradů a zámků (1984).
Mnozí nevěří na duchovní bytosti

Záleží na tom, co si pod duchovní bytostí představuješ... Těch je celá škála, ale v ateistické společnosti je nutno počítat s tím, že na co si dotyčný nesáhne, ...neuvěří.

A pokud narážíš na Komoñův příspěvek, tak on to je takový provokatér

> ale nadhodil otázku fortifikačního systému hradu Kosti. V souvislosti s Kostí se také v novější době rozebírala problematika vzniku - počátku celého hradu, jelikož se archeologickým výzkumem ukázalo, že před kamenným hradem ze 14. století stálo na těchto místech jiné sídlo. Také se pak nedostatečně mluví o jakémsi předsunutém opevnění hradu...
Možná by´s mohla být trochu sdílnější a třeba se nám nějaké informace podaří sestavit.