Jan VI. Holý z Valdštejna

Przemysl de Nyestieyky
Biskup olomoucký, 1303 - +1311

Ač je dnes jméno biskupa Jana z Valdštejna vepsáno zlatým písmem do mramorové desky u vstupu do olomoucké katedrály sv. Václava, vůbec vlastně není jisté, jestli se jednalo o potomka rodu Valdštejnů. Pozoruhodné je, že ač se jeho predikát všude vžil, přestože se jedná pouze o hypotézu, kterou žádná studie rodokmenu nebere v potaz.Olomoucký kanovník Jan VI. řečený Holý (Haly) z Valdštejna byl po smrti Dětřicha (Theodora) zvolen za devatenáctého olomouckého biskupa, toho jména již šestého. Jeho pontifikát trval mezi lety 1303-1311. Právě za jeho působení, roku 1306, došlo v domě kapitulního děkanství na olomouckém hradě k tragickému zavraždění mladého krále Václava III, posledního Přemyslovce.

Biskup Jan byl zpočátku (1307) s ostatními Moravany nakloněný Habsburské vládě, do měst vpustili i německá vojska, ale po shlédnutí, jak se tato vojska chovala, se většinou zas obrátili k Jindřichovi Korutanskému, jako svému pánu.O biskupu Janu Holém se nikde příliš nedočteme, jelikož se moc nepouštěl do politiky. O to víc se věnoval svému pastýřskému úřadu. K olomoucké scholasterii připojil farní kostel ve Šlapanicích, což přispělo ke zkvalitnění vyučování na dómské škole a pak ustanovil, aby arciděkanství, scholasterie a kustodie byly osazovány výhradně olomouckými sídelními kanovníky.

O svůj kostel byl velmi starostlivý a mluví se o něm jako o člověku mimořádně rozvážném. Přesto se prý o duchovní rozkvět diecéze příliš nezasloužil. Jeho rozpory z biskupskými leníky navíc zavinily zhoršení hospodářské situace biskupských statků natolik, že biskupství po této stránce zavedl na okraj zkázy.Zemřel měsíce října léta Páně 1311, pochován v olomouckém biskupském kostele před oltářem sv. Ludmily. Dnes tam tento oltář již nenalezneme, stejně tak ani jeho náhrobek.Valdštejnská genealogie sice zná Jana z Valdštejna (1304-1340), nikoliv však tohoto biskupa. Ač jej nalézáme na rytině z 16. století v díle Paprockého se čtvrceným erbem se střídajícími se motivy znaku biskupského sídla a lva, kterého měli i Valdštejnové ve znaku, samotný Jan Holý se nikdy žádným predikátem nenazýval.

Tato teorie vznikla částečně podle tzv. Liber Memorabilium ze šumperského dominikánského kláštera, kde se o Janovi mluví jako o někdejším vyšehradském proboštu z rodu Valdštejnů.

Šumperský klášter prý podle legendy založili r. 1230 bratři Hugo s Jaroslavem z Valdštejna. Opuštěný klášter byl pak obnoven právě biskupem Janem Holým, proto i některá historiografie se k této teorii přiklání, jelikož obnovit klášter mohl jenom potomek zakladatelův. Přesto má i tato teze řadu dalších trhlin…