Wartenberg potřetí

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Uživatelský avatar
Vikinga
Poddaný
Příspěvky: 5
Registrován: 06 kvě 2008 01:19

Wartenberg potřetí

Nový příspěvek od Vikinga »

Jsem tu dnes poprvé...rozprava na téma Wartenbergové/Vartenberkové/ze Stráže, Ralska atd. jsem pročetla a ... :-k Moje prapraprababička se jmenovala Wartenebrgová (podle dalších 3 dokumentů také Wartegerová nebo Wartenbergerová, vyberte si) Prohlížím internet už léta, ale nenašla jsem jediné vodítko, kam si tuto dámu mám zařadit. Nepíše se "von" , nepíše se s jednoduchým "V" a ani "Waldstein-Wartenberg". Protože dataci jejího narození lze v maximálním rozumném rozmezí umístit do let 1850-1875, ráda bych se zeptala, jestli jste při svých historických bádáních někdo někdy někde narazil na jakoukoli použitelnou zmínku. Ono hledat v archivech nějakou Vincencii z Prahy je docela problém :-) Jediná "stopa" (spíš obláček páry) je http://www.dolnivilemovice.cz/prilohy.php#h4 kde se vyskytuje Vincenc Wartenberg (bohužel +Waldstein) v Třebíči. Jinak je tedy Wartenbergů plný svět ... ale co čechy v polovině 19.tého století? Těším se na "bouřlivou" diskusi :mrgreen:
Uživatelský avatar
Przemysl de Nyestieyky
Král
Příspěvky: 1089
Registrován: 09 čer 2006 15:05
Bydliště: in Alta civitate
Been thanked: 1 time

Re: Wartenberg potøetí

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

Vikinga píše:Jinak je tedy Wartenbergů plný svět ... ale co čechy v polovině 19.tého století? Těším se na "bouřlivou" diskusi :mrgreen:
Tak nevím jestli lze očekávat bouřlivou diskusi, jelikož jsi neuvedla vlastně nic, čeho by se dalo chytit a spíš jsi zamotala příliš věcí do jednoho chumlu. Přemýšlel jsem, jestli mám na to vůbec reagovat. Mám dojem, že směšuješ dvě naprosto odlišné věci, a to - šlechtickou a občanskou (rodinnou) genealogii.

Pokud někde v matrikách narazíš např. na Josefa Lemberka, je skoro pravděpodobné, že se nejedná o příslušníka šlechtického rodu pánů z Lemberka (nehledě na to, že tento rod už vymřel).

Ani nevím, zda se u onoho výčtu jmen jedná o transliteraci, o čemž pochybuju. Dále nelze souvislost Vincencie shledávat v mužském jméně Vincenc...
V případě rodinné genealogie je nutno postupovat velice pečlivě a důkladně na základě mnohých písemností. Já hledal předky svých příbuzných - Hartigy a nejenže nejsou příbuzní se stovkami jiných rodin v Čechách, nemají už vůbec nic společného se šlechtickým rodem, který tu sídlil přes 300 let.

Doporučuji tedy začít pěkně popořádku > rodný a křestní list svého dědy a babičky a dále postupovat ve vyhledávání archiválií v příslušném okresním archivu, pak v oblastním archivu, kde je vhodné umět číst v kurentu, jinak je návštěva naprosto zbytečná, ...a u všeho si dělat pečlivé, detailní a přehledné poznámky s přesnými odkazy.
Uživatelský avatar
Vikinga
Poddaný
Příspěvky: 5
Registrován: 06 kvě 2008 01:19

Nový příspěvek od Vikinga »

Dobrý večer, děkuji za reakci.Pokud jde o rodinnou genealogii, tak jsem samozřejmě před lety začala dědečky, babičkami,rodnými a oddacími listy atd.V jedné větvi jsem se dostala až do roku 1673. Nicméně u téhle paní Wartenbergové jsem skutečně skončila pouze s informací o jménu a že byla z Prahy. Proč to slučuji se šlechtou?V rodině se traduje taková zkazka o šlechtičně, která se na letním sídle zamilovala do chudého cihláře a přes nevůli rodiny si ho vzala (rodina se jí proto zřekla a vydědila ji, jediná věc, kterou si vzala, jsou prastaré vzácné housle, které mám dodnes doma :-({|= ) a zemřela chudá "v komoře na jabkách" (doslovná citace mého dědečka, který si to z dětství pamatoval)
Ač se o historii zajímám, jistě se nepovažuji za odborníka, proto také jsem se obrátila na toto forum o radu, informaci či zkušenost.Možná jsem svůj příspěvek nesprávně formulovala (za což se tedy omlouvám), ale skutečně mi JE jasné, že mužské jméno Vincenc ještě neznamená příbuznost s nějakou Vincencií.Poukazovala jsem jen na jediný odkaz z čech z adekvátní doby, který se mi za léta hledání na internetu podařil najít,nic víc. :cry:
Uživatelský avatar
Vikinga
Poddaný
Příspěvky: 5
Registrován: 06 kvě 2008 01:19

Nový příspěvek od Vikinga »

...a ještě se zapomenu přihlásit :D :D :D
Uživatelský avatar
Przemysl de Nyestieyky
Král
Příspěvky: 1089
Registrován: 09 čer 2006 15:05
Bydliště: in Alta civitate
Been thanked: 1 time

Ztracená šlechtièna...

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

Anonym píše:Poukazovala jsem jen na jediný odkaz z čech z adekvátní doby, který se mi za léta hledání na internetu podařil najít,nic víc. :cry:
Tak tedy dobře milá Vikingo, omlouvám se za svůj odměřený tón v počátku mé odpovědi...
Ta historka je zajímavá, je dokonce možné, že skutečně šlo o Wartenberskou krev, nebo alespoň jen částečně.
Zkus ještě uvést o jaký dokument se jedná, na němž byla ona zmínka, přesné znění jména a v jaké souvislosti je jméno uvedeno.

Pro tyto případy by mohly být nápomocny i almanachy české šlechty pro konkrétní období.
Jinak zkusit i server Genea.cz, kde je dost potřebných pomůcek... ale kdysi se tam dalo podat dotaz formou inzerátu... teď už to tak možná nefunguje...
Ale asi i tak nosím dříví do lesa :wink:
Uživatelský avatar
Vikinga
Poddaný
Příspěvky: 5
Registrován: 06 kvě 2008 01:19

Nový příspěvek od Vikinga »

Děkuju :wink: Dám ty dokumenty v úterý na web, dneska vyrážím na cesty :-)))) Přeji všem hezký víken :pivko:
Uživatelský avatar
Vikinga
Poddaný
Příspěvky: 5
Registrován: 06 kvě 2008 01:19

Nový příspěvek od Vikinga »

Dobrý den, konečně se mi podařilo najít slíbené kopie (po stěhování dlouhé hledání :cry: ) http://www.vikiweb.ic.cz/genea/index.htm
Snad to bude čitelné
kanuk
Zeman
Příspěvky: 128
Registrován: 27 pro 2007 04:16
Bydliště: Vancouver, BC

Genealogie

Nový příspěvek od kanuk »

Dost kompletní genealogii asi budete moct vyšárat tak do poloviny 18. stol (1750), kdy bylo nějakým potentátem uzákoněno vedení matrik narozených, zemřelých a sňatků. Zdejší historici asi budou znát přesnější informace. Staré matriky jsou k nahlédnutí v krajských archivech. Je to sice zdarma, ale pochybuji, že by úřadovali o víkendech, takže to vyžaduje obětování kusu dovolené (pro většinu zaměstnaných člověků). Do dob dřívějších se asi dostanete jenom náhodou, v nějaké monografii o městech, kde vaši předkové sídleli. Jako já jsem se dostal až do r. 1375 v monografii o Moravské Třebové, se kterou jsem se setkal v Kanadě.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

asi Tě dost zklamu-je tam chyba.Původně Vartegerová,pak z ní udělali Vartenberkovou
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Przemysl de Nyestieyky
Král
Příspěvky: 1089
Registrován: 09 čer 2006 15:05
Bydliště: in Alta civitate
Been thanked: 1 time

Wartegerová

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

Georg píše:Původně Vartegerová,pak z ní udělali Vartenberkovou
Podle chronologie listin to tak vypadá, ale řekl bych, že to bude obecně zajímavější. Úřady s tím jménem měly poměrně dost problémy, zvláště za první republiky s tím zápasily až dost laicky.
Zajímavé také je, že i přes úřední obtížnost přepisu (zřejmě pro nezvyklost jména v daném kraji) důsledně dodržovaly počáteční písmeno "V" v původním tvaru - "W".
Zkusím se příležitostně po tom poohlédnout, ale asi nebude vyhnutí, zapátrat v Praze, odkud Vincencie pochází, a prohlédnout tamní matriky. Nejlépe přímo pro konkrétní městskou část. Vincencie není zas tolik rozšířené jméno, což je v hledání jenom positivum. Chtělo by to vyhledat její zápis (o ní) v Knihách narozených a pokřtěných. Vlastně by mohly posloužit i jakékoli Snubní protokoly nebo Ohlášky snoubenců... ale pořád to neunikne ponoru do archiválií. :)
Pro tuto dobu to ještě není obtížné a není k tomu potřeba nijak zvl᚝ zkušeností.
Návštěvník

Nový příspěvek od Návštěvník »

Pro "kanuk"a - s těmi archivy máte pravdu, anštěstí já pracuju o víkendech a všední dny mám relativně volné - nicméně je mi jasné, že to hledání bude časově hooooodně náročné :cry:
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4021
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 65 times
Been thanked: 18 times

Re:

Nový příspěvek od Ježek »

Vikinga píše: 06 kvě 2008 22:48 V rodině se traduje taková zkazka o šlechtičně, která se na letním sídle zamilovala do chudého cihláře a přes nevůli rodiny si ho vzala (rodina se jí proto zřekla a vydědila ji, jediná věc, kterou si vzala, jsou prastaré vzácné housle, které mám dodnes doma :-({|= ) a zemřela chudá "v komoře na jabkách" (doslovná citace mého dědečka, který si to z dětství pamatoval)
No ale to by v rodině zůstalo příjmení/přídomek toho cihláře nikoliv šlechtického rodu Vartenberků, ne?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Simplex
Pán
Příspěvky: 228
Registrován: 07 srp 2022 10:43
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Wartenberg potřetí

Nový příspěvek od Simplex »

Co k tomu říci? Ježek připravoval odpověď cca 15 let???
Možná by bylo dobré založit Markvartice, ať se pobavíme.

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: AmazonBot, Google [Bot] a 4 hosti