Redernové

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Redernové

Nový příspěvek od Georg »

Redernové,tento rod,který je označován jako český.slezský,ale je nejspíše severoněmecký měl v našich dějinách krátkou 70 letou epizodu.Přesto se,jak jsem s překvapením zjistil dostal až do znaku libereckého kraje.To kolo není zakem kolovrátku-textilu ,ale jejich erbovním znakem.Možná ho tam mají proto,že do lib. kraji přivezli z německa znalost manufaktur,především textilních,ale i sklářských.Melchior Redern si vzal za manželku r.1582 Kateřinu Šlikovou.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2718
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Nový příspěvek od Viola »

...a měli spolu syna Kryštofa. A protože byli protestanti, Kryštof s matkou Kateřinou byli nuceni Čechy opustit (Kryštof se měl bělohorské bitvy zúčastnit a bránit panství až do konce roku 1620), jejich majetek byl konfiskován ve prospěch Albrechta z Valdštejna. Všichni tři jsou pohřbeni v Kostelu Nalezení sv. Kříže ve Frýdlantu.
Uživatelský avatar
Borso
Panoš
Příspěvky: 51
Registrován: 16 led 2008 20:57

Nový příspěvek od Borso »

Pro Georga!
Musím Tě sklamat, ale to kolo je tkz. mluvící znak - německy se kolo jmenuje Rad a oni se německy psali jako von Rädern a opravdu pocházeli ze Slezka.
Jejich erb bylo původně stříbrné kolo o osmi loukotích na modrém štítě a v klenotu na přilbě měli ono kolo na paví kytě. Přikryvadla na přilbě byla také modrostříbrná. Později (od roku 1562 - po povýšení do panského stavu) měli štít čtvrcený - 1+4 pole s původním znakem, 2+3 pole štípené vlevo zlaté s polovicí černé orlice, pravá polovice čtvrcená se stříbrným břevnem, na kterém jsou dvě skřížené červené ostrve.
Jsem kdo jsem, nic víc a ani nic míò.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Vím,že je to kolo.Mne to překvapilo,protože spousta lidí si tu myslí/v lib.kraji/,že je to znak textilního prtůmyslu.Navíc ten rod není tak významný,je tu kolébka rodů daleko významnějších.Ale původně je to skutečně severoněmecká šlechta,která přišla do Slezka v 15.stol.Měla državy v Polsku Čechách i Braniborsku.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DotBot a 4 hosti