Národy a Evropa po druhé světové válce

pravěk, starověk, novověk, moderní období

Moderátor: Ježek

Stanislav
Zeman
Příspěvky: 105
Registrován: 05 lis 2007 21:35

Národy a Evropa po druhé světové válce

Nový příspěvek od Stanislav »

Dovolte abych i já zde řekl své pocity. Tato diskuze se točí kolem vztahů Sudetských němců a Slováků k politice Prahy za 1.republiky. Potažmo, přispěla-li tato politika k chuti se odtrhnout od tehdejšího státu. Myslím si, že vliv měla pouze zástupný a že Slovensko i Sudety by se odtrhli tak jako tak.

1. U Sudet to vidím tak : Sudetští němci žili po stalatí tam kde se cítili být doma, mluvili svým jazykem bez ohledu jeli centrální moc ve Vídni nebo v Praze a věřím, že se cítili být nějak svázáni s Čechy (že jsou tam doma prostě všichni).
Pak přišel k moci Hitler. Musela to být silně charismatická osoba. Neumím si jinak vysvětlit, jak by se jinak mohl on "neněmec", člen malé pivní "pidistrany" dostat tak rychle k moci. Musel mít dar ovlivňovat myšlení velkého množství německy mluvících lidí.
A musel ovlivnit i "lidi politické" v Sudetech.
Lidmi politickými (omlouvám se , nic jiného mne nenapadlo), myslím poměrně malou skupinu lidí, kteří jsou v každém národě - lidé aktívní, snažící se být v centru dění, většinou dobré řečníky (používající s oblibou slova jako vlast, národ a kteří dokáží ovlivnit myšlení dalších), mocichtivé, mající představu že oni mají ty druhé vést, a mající na zřeteli hlavně svůj prospěch.
A tato malá skupina (kolik u nás může být členů politických stran - 1 či 2 lidé ze sta?) nejen, že ovlivňovala celé dění v Sudetech, ale vytvářela i obraz o této části republiky. A bylo jim jedno, jestli jim Praha dělá pomyšlení, či naschvály.
A myslím, že německá vojska byla přivítána v Sudetech stejně, jako tomu bylo v Rakousku, kde určitě jazykové ani národnostní třenice neměli.

2. A osamostatnění Slovenska? - nevím jestli většina Slováků, při vzniku ČSR si přála společný stát s Čechy, Moraváky a Rusíny, či by dali radši přednost třeba Maďarům. Ale myslím, že už v té době chtěla velká většina spíše samostatnost. Ale vznikl stát, kde centrální moc sídlila daleko za řekou Moravou. A pražská vláda byla pro slováky to oni. Domnívám se ostatně, že ani Čechové ve své většině nepřilnuli k Vídni a Habsburkové se svou vládou byly zase pro hodně Čechů oni.
No a když to bylo s ČSR už hodně nahnuté a nám už zůstali jen francouské a anglické lži, využily tehdejší "lidé političtí", kteří byli zrovna u koryta, prostě příležitost k osamostatnění. Navíc to těmto lidem mohlo přinést prodloužení doby moci. A věřte že to nemyslím špatně, ani to nechápu jako zradu na společném státě.
Jak bych se měl třeba dívat na Masaryka, který loboval za vznik ČSR a tím vlastně pracoval proti zájmům soustátí Rakouska-Uherska, jehož byl občanem?

A na závěr něco o vztazích mezi Slováky a Čechy.
Nevím proč to je (narážky a pod.) - asi, že jsme sousedé a máme k sobě nejblíž. Ale věřte, a z osobní zkušenosti vím, že obdobné vztahy mají Finové a Švédové nebo Belgičané a Holanďané.
Dost dlouho jsem pracoval v B.Bystrici a tam sem pochopil, že je to určitý folklor a rejpnutí ze zvyku - promluvíte-li česky. A s těmi, kteří to nejčastěji používali, jsem si později nevíce rozuměl.

A teď se můžete pustit i do mne - laika a nehistorika.
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Stando nemám ti co vytknout.Dobře jsi odhad sudetské němce.Jenom bych doplnil.Ty snahy po rozštěpení by asi nebyly,kdyby se nepřišlo v dobách obrození s výše zmíněnou kmenovou teurií,v které se shlédli naši obrozenci u J.G.Herdera německého filosofa,který vytvořil i teorii o mírumilovných slovanech jako budoucnosti Evropy.Tady se skutečně čistou němčinou nemluvilo.Mám spis jednoho místního folkloristy,který sbíral pověsti,říkadla písně kolm r.1850.Tomu by žádný dnešní němec nerozuměl.A on na to i z rozboru jazyka upozornil -jsme potomci němců ,slovanů ,keltů,kteří zde společně žili.Jenže musili se přihlásit k obcujícímu jazyku,bez ohledu na etnický původ.Zkrátka se tu vytvořil národ,který ani nikdy neexistoval.To,že se hlásili k němčině byl,dle mého důvod druhé kolonizační vlny,kdy sem v 17 stolpřicházeli odborníci tkalci,barvíři skláři atd.převážně z německých zemí.Ti sem jako budoucí majitelé firem německý jazyk zavlekli a protože měli hospodářskou moc,tak jej prosazovali.A když přišla teorie o právu národů na sebeurčení tak ji chtěli uskutečnit.Když po 2WW vysídlovali tyto občany,vím,že na ně za Drážďany,kam je odsud vozili,křičeli ti říští .Pozor češi jdou.Zavřete a Vám doma nic neukradnou.Nic je neomlouvá ale v podpoře Henleina .Nicméně stejně se chovali Slováci,Slezané.Asi vše v pořádku nebylo,škoda,že jsme se nepoučili z vlastního traumatu v RU.
A jak mám ve zvyku přidám vlastní zkušenost.Koupil jsem před lety vedlejší dům-budeme tam mít jarní setkání.V létě se ozval syn někdejšího majitele,jakýsi Ramisch,který odešel jako patnáctiletý,jestli bych mu ještě naposledy neumožnil pobyt tam ,kde se narodil.Se smíšenými pocity jsem svolil.Přijel milý starý pán,omluvil se že tam spát nebude,psychicky by mu to nedělalo dobře.Plakal,když viděl třešeň na kterou lezl,byl rád,že je to udržované.Byl velký fanda historie a tak jsme každý večer dlouho diskutovali.Nakonec mi přinesl knihu návštěv,že mi tam něco napsal a rozloučil se.Chodil jsem okolo té knihy dva měsíce,než jsem si to přečetl.Začal poděkováním atd,ale končil-Uvědomil jsem si po pár dnech tady,že se mi stýská po Durinsku,po jeho lesích,kopcích.Můj domov je tam.Myslím,že tak smýšlí naprostá většina z nich
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Pampalíny
Měšťan
Příspěvky: 18
Registrován: 23 srp 2006 19:54
Bydliště: Beskydy

Nový příspěvek od Pampalíny »

No trochu Vám do toho skočím:
Tito mírumilovní Němci příležitostně vyháněli Čechy z pohraničí dávno před Hitlerem (Ovčáček - Děčínsko) a mám to "štěstí" že znám pozadí několika německých "krajanských" sdružení a milí pánové to v žádném případě nejsou...

----
Více méně to píšete pěkně, ale nemohu souhlasit s tím co razí dnešní Němci - my nic, to až Hitler...

Na to jak uvažovali obyč. němci je velmi dobré si zajít za veterány (Čechy, Poláky, Moravany), kteří sloužili ve Wermachtu a hned to dostane jinou šávu. V roce 1944 byl pro ně Hitler pasé a blbec, ale okupace slovanských území a velkoněmecká říše byla jednoznačná priorita. To nebylo o Hitlerovi, ten jim jenom nabídl to po čem skutečně toužili.
Uživatelský avatar
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně
Příspěvky: 410
Registrován: 17 dub 2007 15:44

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Já mám sadu Němců v rodině. Vlatně všichni sourozenci mé babičky byli Němci, a to Němci echtovní. V rámci rodiny jsme se měli hodně rádi, ale vždy nám dávali trochu najevo takové blahosklonné pohrdání.

A o pozadí některých "krajanských" sdružení, stejně tak jako o některých osobách v SdL a restitučních kauzách vím i já své. A jsou to věci, které bych raději zapomněla, kdyby to šlo...

Mohu mít tisíckrát pochopení pro kroky českých králů při dosidlování pohraničí, ale rozhodně nám to nepřineslo nic dobrého. Stejně tak jako nám nijak nepomohl handlířský způsob obnovení české (československé) státnosti po WWI a WWII.
Volo, multum, statim!
Uživatelský avatar
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně
Příspěvky: 410
Registrován: 17 dub 2007 15:44

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Co se týče sudetských Němců - obávám se pánové Stando a Georgu, že si je trošku idealizujete.

Manželův děda koupil chalupu v Křižanech pod Ještěděm v r. 1926!!!!! Ani to ovšem nazabránilo tomu, že po plyšáku nám jacísi exoti začali lézt na zahradu a fotit barák. Když na ně jednou manžel vypochodoval už hodně vytočený, lámanou češtinou začali blekotat cosi o vyhnancích. Tak na ně manžel chvilku řval, že v r. 1926 je z Křižan rozhodně nikdo nevyhnal, barák že koupil děda v tomtéž roce od jednoho za...tracenýho skopčáka, oni se sbalili a vypadli.

Pojem Sudetendeutsch vymyslel dávno před Hitlerem (kolem r. 1912) jeden jablonecký učitýlek, který byl skutečným zakladatelem ultranacionalistických aktivit v českém germanisovaném pohraničí. Titíž lidé měli na svědomí docela krvavé střety v pohraničí v letech 1918-1919 - rovněž dávno před Hitlerem. A s jásotem se těcho dění účastnila většina Němců tam žijících, nikoli pár agresivních jedinců. Já Němcům nevěřím a ymslím, že pro to mám noho důvodů jak v nedávné, tak v dávné historii.
Volo, multum, statim!
Stanislav
Zeman
Příspěvky: 105
Registrován: 05 lis 2007 21:35

Nový příspěvek od Stanislav »

Omlouvám se, je mojí chybou, že jsem příspěvek - hned napoprvé - napsal tak špatně, že nebyl pochopen. Víte, že mne ani nenapadlo, že se zastávám "němců"?
Snažil jsem se odpovědět na příspěvek Pampaliniho, ale vložil jsem jej nějak špatně, tak zmizel. Ostatně nebylo to nic světoborného a tak se mi nechce psát znovu.
Závěrečnou část bych ale uvést chtěl.
Prosím, bude-li možno se vyhnout zevšeobecňování, skuste to. Myslím tím (toto udělali Němci Čechům a toto zase Češi Němcům a pod.) Vím, že to často nejde a i já to mnohdy použiju. Ale nevím proč - nemám to rád.
Možná je to tím, že jsem v Bavorsku vycítil, jak tito Němci rozlišují. Tam jsem například slyšel " Pro Evropu byly vždy nebezpečné jen tři národy - Prusové, Rusové a Srbové " nebo " My nemáme rádi ty studené čumáky ze země vody (narážka na země piva,vína a vody), ostatně jsme s nimi společně dost dlouho bojovali". Ale pochopitelně i tam jsou takoví ti zapšklí a panovační páprdové, ktří si myslí, že místo narození z nich udělalo něco víc. Takže jsem tam taká slyšel " na Čechy je třeba bič".
Ale takoví lidé žijí přece všude. Viděl jsem, jak přezíravě pohlíželi něktří omezení Čechové na partu Ukrajinců, kteří čistili okna.

Děkuji
Stanislav
Zeman
Příspěvky: 105
Registrován: 05 lis 2007 21:35

Nový příspěvek od Stanislav »

Ještě, abych svůj nešastný vstup, do této diskuze ukončil nějak optimisticky.
Jednou jsme v Rosenheimu, hledali na ulicích pravé Němce. Ty urostlé, modrooké blonďáky. A náhle mi Helmut povídá : No vidíš, já jsem Ti přece říkal, že tady už od války žádní praví Němci nežijou. Prý si je naše vláda pěstuje někde u Brerchstesgadenu, ale prej se rozpadají jako Lenin.
Ovšem to byl mladíček, který o válce jen slyšel.
Uživatelský avatar
Pampalíny
Měšťan
Příspěvky: 18
Registrován: 23 srp 2006 19:54
Bydliště: Beskydy

Nový příspěvek od Pampalíny »

Stanislav píše:" Pro Evropu byly vždy nebezpečné jen tři národy - Prusové, Rusové a Srbové "
Vsuvka opravdu odjinud:
Zajímavé, docela to zapadá do jednoho článku, který pojednával o tom, proč Německo tak dychtivě pomohlo rozpoutat válku v Jugoslávii a válku o Kosovo.
Jedna z myšlenek byla, že se Němci snaží hodit pověst nejhoršího evropského národa na někoho jiného... Že by byl prapůvod už v okřídleném bavorském rčení? 8)
Uživatelský avatar
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně
Příspěvky: 410
Registrován: 17 dub 2007 15:44

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Stanislav píše:Omlouvám se, je mojí chybou, že jsem příspěvek - hned napoprvé - napsal tak špatně, že nebyl pochopen. Víte, že mne ani nenapadlo, že se zastávám "němců"?
Snažil jsem se odpovědět na příspěvek Pampaliniho, ale vložil jsem jej nějak špatně, tak zmizel. Ostatně nebylo to nic světoborného a tak se mi nechce psát znovu.
Závěrečnou část bych ale uvést chtěl.
Prosím, bude-li možno se vyhnout zevšeobecňování, skuste to. Myslím tím (toto udělali Němci Čechům a toto zase Češi Němcům a pod.) Vím, že to často nejde a i já to mnohdy použiju. Ale nevím proč - nemám to rád.
Možná je to tím, že jsem v Bavorsku vycítil, jak tito Němci rozlišují. Tam jsem například slyšel " Pro Evropu byly vždy nebezpečné jen tři národy - Prusové, Rusové a Srbové " nebo " My nemáme rádi ty studené čumáky ze země vody (narážka na země piva,vína a vody), ostatně jsme s nimi společně dost dlouho bojovali". Ale pochopitelně i tam jsou takoví ti zapšklí a panovační páprdové, ktří si myslí, že místo narození z nich udělalo něco víc. Takže jsem tam taká slyšel " na Čechy je třeba bič".
Ale takoví lidé žijí přece všude. Viděl jsem, jak přezíravě pohlíželi něktří omezení Čechové na partu Ukrajinců, kteří čistili okna.

Děkuji
Ježišmarjá, já to nemyslela jako kritiku nebo útok, probůh!
Možná s nimi máte s Gerogem trošku jiné zkušenosti, zvl᚝ když žijete v pohraničí.
Já mám holt takové, jaké mám a nemohu jim věřit. A alespoň u těch, které jsme měli možnost poznat, vím, že svou nenávist (zejména vůči SLovanům) a pocit nadřazenosti myslí smrtelně vážně stejně tak, jako nesmíření se s koncem WWII. Rovněž vím, že to, co se dělo za WWII, by s naprosto klidným svědomím zopakovali. Momentálně jsou spokojeni alespoň s tím, že WWII de facto vyhráli, protože se díky USA vzpamatovali ekonomicky daleko dříve, než všechny jimi napadené státy. POkud se Německo dostane do větších ekonomických potíží, budeme mít velký problém. Asi i proto se EU snaží oživit východní část Německa, zdevastovanou v 90. letech po připojení k NSR.

Jo, to znám - s něčím se píšu třeba hodinu a pak stačí jedna drobná chybička, jedno překlepnutí se a výsledek práce je v háji #-o :roll: :wink:
Volo, multum, statim!
Uživatelský avatar
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně
Příspěvky: 410
Registrován: 17 dub 2007 15:44

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

S těmi Srby to říct Bavorák přede mnou, tak bych po něm asi těžce vystarrtovala. Protože to bylo právě Německo, kdo spolu s Vatikánem jako JEDINÝ stát jednostranné odtržení Chorvatska od Jugoslávie. Asi ne nadarmo je známo zrovna o Chorvatech a Bavorech, že mají velmi nostalgický vztah k nacismu a WWII.
Volo, multum, statim!
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Národy a Evropa po druhé svìtové válce

Nový příspěvek od Georg »

Diskuze se odchýlila od původního tématu národnostní politiky.Proto prosím o přesun od Stanislavova příspěvku sem.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Kateøina_z_Landštejna píše:
Rovněž vím, že to, co se dělo za WWII, by s naprosto klidným svědomím zopakovali.
Až bude hrát Slovan Liberec,nebo lépe Bílí Tygři tak přijď,je jich tam hodně,pvzbuzují naše,na hokej mají permice na celý sektor.Až budou volat SLOVAN!SLOVAN! tak jim to řekni ,já to přeložím.Asi by nás ani Vítek v plné zbroji nezachránil :D
Ale vážně,objevilo se tu ohromné množství námětů.Ale nejprve bych zareagoval na některé ty zkušenosti.Jacísi exoti fotili barák.Ještě dopadli dobře,protože tady dostali několikrát přes držku a omylem i jeden prac.ministerstva/měl moc pěkný auto/.Tenkrát jsem to musel z titulu funkce řešit.O co šlo.Po uvolnění hranic přijížděli již většinou potomci bývalých majitelů se podívat na rodiště či původ rodiny a dělali si fotky i proto jak to dnes vypadá.Jenže nedovedli pochopit,že u nás se rozběhly restituce,do toho Berd Posselt,kterýho sice v německu nikdo nezná,ale tady natropil dost zla.Moc to pochopit nechtěli.Nebo víš proč to fotili?Měli přijít slušně to je pravda a vysvětlit.Otázka je znalost jazyka.
U Stanislava je vidět,jak říkáš ,zkušenost.A k tomu Bavoráci Prusi.Jel jsem jednou v kamionu z Berlína na Stralsund.Řidič měl zapnutý takový dorozumící se telefon mazi kamioňáky.A najednou se ozvalo typicky bavorským přízvukem"Je eště tam ta kolona?"To jste neviděli těch nadávek co eterem schytal-že je z Bavor a co dělá v Prusku.Takže stejná zkušenost.
K tomu zdevastovanému vých.německu.To je omyl.Ze západu tam za 15 let přišla částka 50.!!! rozpočtů celé ČR/Zdroj:hosp.noviny/.A ti západní to přesně viděli v % na výpl. pásce.Sami mnohdy tvrdí,že jsou národy dva Ossis a Wessis.Doklad ,že na vytvoření nového národa stačí dvě generace.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Nový příspěvek od Viola »

Georg píše:A ti západní to přesně viděli v % na výpl. pásce.Sami mnohdy tvrdí,že jsou národy dva Ossis a Wessis.Doklad ,že na vytvoření nového národa stačí dvě generace.
No, to je právě ten důvod, proč se schopnější Ossis stěhují do "Západního", neschopnější nebo méně odvážní zůstávají, jsou bez práce a inklinují k neofašismu... Ale to už sem úplně nepatří.
Uživatelský avatar
Pampalíny
Měšťan
Příspěvky: 18
Registrován: 23 srp 2006 19:54
Bydliště: Beskydy

Nový příspěvek od Pampalíny »

VIOLA - terminus technicus - neonacismus; fašismus v Německu nikdy nebyl (nejblíže k němu měl asi tak Freikorps) :wink:
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

Ono to sem Violo docela patří.Třeba za Berlínem u berlínských jezer je nezaměstnanost 40%.To se tady neděje.Bývalý vých Berlín je vylidněn a 60% lidí je uznáno sociálně slabými.Celé vesnice se vylidňují,mladí odchází na západ,sami říkají,že je tam lepší mentalita a pracovní uplatnění.Ti staří zůstávají,oslavují zlatou DDR,domy okolo jezer skupují Wessis,dělají z nich luxusní haciendy a je tam dost třenic.Přitom jeden národ.A nebo Wessis a Ossis?
My tu nadáváme,ale když poznáš realitu,tak zjistíš,že mnohdy jsou na tom tady lidé líp.A to i přes ty finanční injekce,které tak trochu vyšli nazmar a jsou předmětem sporu z jedné i druhé strany.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
Georg
Kníže
Příspěvky: 474
Registrován: 22 bře 2007 22:04
Bydliště: Martinovo údolí

Nový příspěvek od Georg »

[quote="Pampalíny"
a mám to "štěstí" že znám pozadí několika německých "krajanských" sdružení
Tak k tomu.Pozadí neznám,ale protože mne zajímá co způsobují čtu jejich časopis Heimatnachrichten.Dostal jsem se k tomu přes historii,vychází tam dost tém. článků,které zde známi nejsou.Takže obsah posledního čísla.Začíná vždy"ideologický " úvodník.Tentokrát na téma,že nepečujeme o hroby němců a nějaké masové hroby jsou utajeny.Většinou je to prudší na téma vyhnání,bezpráví,právo na vlast.Snaží se to "objektivně "zdůvodnit citací různých dohod a zákonů bohužel jednostraně.Dalším článkem je Slováci jsou vstřícnější,okrocích slov.vlády k slov. němcům.Dále Cestování do Sloupu.O hradu Sloup /dokument MDR/.Pak Dva čeští skláři vystavují v Drážďanech Rudolf a Leopold Blažek¨- o rumburském rodáku a Litom.biskupovi Dr.Anthon Weberovi,němec-Emil Orlík,významný malíř,rodák odsud-Vzpomínka na školníka Matějku,přezdívaný švec,spravoval dětem boty,měli ho rády,čech a závěrem poděkování starostce Zákup Vladimíře Hudákové za pozvání na oslavy vzniku města ,popis akce a článek Mgr.Jiřího Šimka o mal. výzdobě Z8kup.zámku.
Promiňte,že jsem se rozepsal,ale takto konkrétně vypadá jejich časopis,nechci teoretizovat,jak řekl Stanislav.Objektivně -v ideol.úvodnících neustále jednostranně šéfové rozvíjí pocit křivdy.
Ale budu upřímný,je to selanka proti tomu co o náš píší naši emigranti,češi,zejména v USA.Mnohé se nedá pro vulgarismy otisknout.Jenom výňatky ze dneška
Po článku Sebevědomý český blbec jsem dostal řadu souhlasících emailu (ze zahraničí) a řadu nesouhlasících (z Česka, odkud jinde?). Tak to je pokaždé.
Ostatně, už sv. Václav poznal, že přebyteční voli se dají poslat ze země pryč a také to tak praktikoval. Dalo by se tedy říci, že vývoz volů z české kotliny je tradicí,
Myslím,že stačí.
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
jur
Pán
Příspěvky: 233
Registrován: 18 kvě 2007 09:49
Bydliště: Polonia

Nový příspěvek od jur »

Georg píše:Objektivně -v ideol.úvodnících neustále jednostranně šéfové rozvíjí pocit křivdy.
Nejen sefove - udrzovani pocitu krivdy je cilena politika nemeckeho statu. Status vyhnance je dedicny, nejvyssi nemecti funkcionari se bezne ucastni sjezdu tech vyhnanych, a porad vzpominaji "unsere Schlesien, Pommern, Masuren, Danzig und so weiter".
Z vychodnich uzemi predvalecneho Polska bylo vyhnano par milionu lidi, vzpominaji je s nostalgii, tyto zeme byly nekolikset let soucasti Rzeczypospolitej v dobach, kdy prozivala nejvetsi slavu a chvalu, ale zadne spolky vyhnancu u nas nejsou. Polaci nedostali v praxi zadne odskodneni. Mel je odskodnit polsky stat, ale z prazdneho ani Salomoun nenalije, teprve po 1989 zacaly prvni soudni procesy, kdo devede dokazat, jaky majetek tam nechal, muze dostat nahradou nejake pozemky ze statniho fondu zeme - hlasi se pro to jedinci.
Polaci se s presunem smirili, Nemci ne - co to je v tom germanskem narode? Ja osobne souhlasim s Katerinou z Landstejna - Nemcum neverim (Rusum take).
Timeo Danaos et dona ferentes.
Stanislav
Zeman
Příspěvky: 105
Registrován: 05 lis 2007 21:35

Nový příspěvek od Stanislav »

Jure (či Juro)
napsals
Polaci se s presunem smirili, Nemci ne - co to je v tom germanskem narode? Ja osobne souhlasim s Katerinou z Landstejna - Nemcum neverim (Rusum take).
Když jsem si to přečetl, mojí první reakcí bylo, že si do Tebe rejpnu. Hned mne napadlo-štvou ho jen "jejich" odsunutí Němci, nebo i naši Sudetští němci nebo třeba i Alsasané. A jak široce chápe germánský národ, jsou to jen národy mluvící čistou němčinou, nebo to chápe nějak šířeji a nejhorší jsou třeba Dánové? Ale vím jak jsi to myslel a tohle by bylo ode mne velmi ubohé.
Věřím však, že pocity které máš Ty nebo Katka (a myslím i velká část Čechů a drtivá většina Poláků) zahladí u dalších generací milosrdný čas. Prostě 2. sv.válka je ještě moc živá a její důsledky na nás stále ještě doléhají.
Věřím , že když naše vojska (tedy Rakouské monarchie) vás v roce 1809 napadla, musela nás spousta Poláků nenávidět (zejména rodiny nějak postihnuté, tehdejšími zvěrstvy). Mimochodem, v té době bylo právě Bavorsko jedním z vašich spojenců. Ale dnes už si na to nikdo ani nevzpomene.
A tak jako zapadávají již veškeré národní emoce způsobené 1. sv.válkou, zapadnou po čase i emoce způsobené tou druhou.
Naposledy upravil(a) Stanislav dne 16 lis 2007 09:55, celkem upraveno 1 x.
jur
Pán
Příspěvky: 233
Registrován: 18 kvě 2007 09:49
Bydliště: Polonia

Nový příspěvek od jur »

Stanislav píše:štvou ho jen "jejich" odsunutí Němci, nebo i naši Sudetští němci nebo třeba i Alsasané.
Stanislave, Nemci stvou nejen mne, stvou vsechny sousedy, Spolecnost uhli a ocele - pozdeji EU - vznikla ve velke mire ze strachu pred Nemeckem, pred nemeckou rozpinavosti. Trochu jsem cestoval po Evrope, a pisu to s plnym presvedcenim, podlozenem rozhovory jak s obcany Alsaska, Czechy - sousedy znam, nase zkusenosti take.
Pritom nejde o samotne odsunute, ale o to, jak je vlada Bundesrepubliky vyuziva - to je myslim z meho postu jasne.
Je pochopitelne, ze lide, kteri byli odsunuti ze Sudet, ze Slezska, Pomoranska atd. citi sentiment ke svemu Heimatu. Ale to, ze nemecka vlada se snazi od nova napsat dejiny a postavit rovnitko mezi polskymi a nemeckymi vyhnanymi, uz pochopitelne neni. Nekoncici pozadavky na vraceni majetku, ktery tu museli nechat, take nelze pochopit - soucasna nemecka vlada je pravnim nastupcem vlady III Rise, a je na ni, aby s tim skoncila.
Dnesni mapa nasi casti Evropy je pomnikem, ktery si postavil nemecky Fuehrer za podpory vetsiny tehdejsi nemecke spolecnosti, ktera ve svobodnych volbach si zvolila nacisty, vsadili na Drang nach Osten, dostali po tlapach, a potom placou, ze je odtud vyhnali. Pri tom se chovaji, jako by ocekavali, ze jim budou jejich obeti otirat slzy. :D
Uživatelský avatar
Pampalíny
Měšťan
Příspěvky: 18
Registrován: 23 srp 2006 19:54
Bydliště: Beskydy

Nový příspěvek od Pampalíny »

Jen tak pod čáru: Kamarádka měla jít na rok studovat do Německa (dělá historii). Dějiny 20. století tam na VŠ končí v roce 1933, což je také trochu tristní :c)
Naposledy upravil(a) Pampalíny dne 16 lis 2007 10:13, celkem upraveno 1 x.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DotBot a 0 hostů