Hron - pùvod jména

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Uživatelský avatar
honyk
Měšťan
Příspěvky: 26
Registrován: 02 zář 2007 13:10
Bydliště: Dobruška

Hron - pùvod jména

Nový příspěvek od honyk »

Rád bych se zeptal na literaturu, kde bych mohl najít nějaký etymologický výklad křestního jména Hron. Jedněmi z prvních doloženýh nositelů jsou Hron z Náchoda (1241-1289), dále Hron z Pacova (13. stol.) a Hron ze Zbenic (1293). Zde je patrné, že nejde o místní specialitu, ale vyskytuje se nahodile i v jiných koutech země. Přesto velmi řídce.
Napadá mě snad jen zdrobnělina jména Hroznata. Toto jméno se však zkracovalo spíše jako Hroch a navíc až od poloviny 14. století. Nevím jak s tématem souvisí následující, ale našel jsem text, kde je uveden Jan řečený Hron z Květuše.
Došel jsem i k původu názvu slovenské řeky Hron, který je prý germánského původu (Granahwa, tj. "jehličnatá" voda - snad podle toho, že voda této řeky vytéká ze smrkových lesů a přináší odtamtud množství jehličí).
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4022
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 65 times
Been thanked: 18 times

Nový příspěvek od Ježek »

Hren, syn Jana, se objevuje na listině z Opavy z roku 1195 a z Olomouce z roku 1207.
Gron na té samé (1207) a na další z Kroměříže roku 1209.
Gronek svědčí na listině vydané na Vyšehradě v roce 1185.

Z Hroznatou bych to moc neztotožňoval, ale více Vám nepomohu.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Przemysl de Nyestieyky
Král
Příspěvky: 1089
Registrován: 09 čer 2006 15:05
Bydliště: in Alta civitate
Been thanked: 1 time

Re: Hron - pùvod jména

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

honyk píše:....řeky Hron, který je prý germánského původu (Granahwa, tj. "jehličnatá" voda - snad podle toho, že voda této řeky vytéká ze smrkových lesů a přináší odtamtud množství jehličí).
Nevím kde´s na to narazil, ale i já hledal poměrně bezúspěšně.
Taky jsem byl doveden k druhé nejdelší, třista-kilometrové slovenské řece - Hron.
Tomu bych se asi nebránil, protože si myslím, že základ slova je nutno hledat právě tam... sice nejde o "export" ze Slovenska, ale jeho název se vyskytuje už v době římské! Přesněji řečeno v 2. století n.l. Podobně jako jiné řeky, i tato dostala název mnohem dříve, než se zde usídlilo slovanské nebo podobné obyvatelstvo.

Původní tvary Gron, Gran ap. tedy pocházejí z nějaké vlastnosti, etymologicky cizího původu, proto je nelze "rozšifrovat" slovanským jazykem. Blíže tomu bude "keltština", germánština, starověká latina nebo maďarština (?).

Zajímavý výklad i "historii" slova přináší tento server: :arrow: link.
Tam se sice nemluví o smrkových lesích, ale o "stěrkovitém dně řeky" a troufnul bych si říci, že to bude název mnohem výmluvnější. Smrk má slovní kořenový základ někde jinde a navíc > smrkový porost byl v té době poměrně vzácný! Smrková monokultura, pro nás tolik typická, je dominantou až posledních staletí (v Čechách spjatá s rodem Harrachů).
Hron sice pramení v poměrně vysoké nadmořské výšce (980 m.), tam by se sice řídký jehličnatý porost dal očekávat, ale v nižších polohách (které byly osídleny a podle jejichž charakteru bylo voleno jméno) je výskyt jehličnanů, natož tehdy vzácného smrku a ještě v mokřadních polohách kolem řeky - téměř naprosto vyloučen...

Podle mě je nutno hledat význam slova někde tam, jak jsem naznačil... ale je potřeba počítat s tím, pro dobu 13. století (nebo jak poznamenal Ježek - už století předcházející) bude význam slova nějakým způsobem již přenesený.
Jinak, z genealogického hlediska, lze hledat rodinný původ slova, který má mnohem větší význam a domnívám se, že ve zmiňované době (12-13. st.) sami nositelé (ani zadavatelé) již nemuseli mít pojem o významu jména.
Rozhodně nelze, podle Palackého chybné interpretace, slučovat Hronovce s Ronovci a odvozovat původ slova od německého "ronne."
Uživatelský avatar
Jiří Motyčka
Král
Příspěvky: 1124
Registrován: 29 čer 2006 20:29
Bydliště: Budíkov
Been thanked: 3 times

Re: Hron - pùvod jména

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

K tomu si dovolím jenom poznámku pro doplnění či drobné upřesnění.

Když se filosof - stoik Marcus Aurelius stal císařem Imperia Romana, musel vést krvavou válku s pronikajícími Germány. Chtěl být filozofem, ale byl v prvé řadě vojákem. Aurelius se svými legiemi musel r. 171 po Kr. překročit Dunaj, aby ztrestal nepřestávající nájezdy Markomanů, Kvádů a Sarmatů. Definitivního vítězství nad těmito germánskými kmeny Marcus dosáhl v r. 180 po Kr. Boje ho zavedly v čele svých legií až k řece Hronu. Krátké chvíle mezi boji si krátil ve svém velitelském stanu sepisováním svých filozofických spisů.
Jeho dodnes překládané dílo Hovory k sobě samému nese v podtitulu tento text: "Psáno v zemi Kvádů u řeky Hronu". (BTW - první filozofické dílo vzniklé na území dnešního Slovenska.)

Proč tento dlouhý úvod? Název řeky Hronu v Aureliově latinském originále zní Granuas...
Ježek píše:...Gron na té samé (1207) a na další z Kroměříže roku 1209
Gronek svědčí na listině vydané na Vyšehradě v roce 1185...
Przemysl de Nyestieyky píše:...Zajímavý výklad i "historii" slova přináší tento server: :arrow: link....
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: DotBot a 7 hostů