Kosterní pozùstatky Zikmunda Lucemburského jsou ztracené, mìly by se nacházet na území Rumunska.

Moderator: Katerina
Tento známý citát Eneášùv je ještì zajímavìjší tím, že císaøe líèí objektivnì a vyváženì. To je velice pozoruhodné o to víc, že Zikmund sám sebe pasoval do role jakéhosi ochránce a defensora katolické církve a svìtského meèe proti kacíøùm. To velkému znalci èeských pomìrù nebránilo v tom, aby Zikmunda vylíèil i jako známého "dívkaøe", vínapitele a toho, kdo nedodržoval úmluvy...acoma wrote:Byl Sigmund postavy výteèné, ...(tolik Aeneas Sylvius Piccolomini...
Pøeneseno .. pro další diskusi.the Dark Lord wrote:A kdo se diví? Byl sice DE IVRO naším panovníkem, ale DE FACTO . . . .
Po celou dobu jsme s ním byli ve válce a na trùn doopravdy usedl až rok pøed smrtí.
Tak já s ní zaènu.Katerina wrote:Pøeneseno .. pro další diskusi.the Dark Lord wrote:A kdo se diví? Byl sice DE IVRO naším panovníkem, ale DE FACTO . . . .
Po celou dobu jsme s ním byli ve válce a na trùn doopravdy usedl až rok pøed smrtí.
Je tøeba si ozøejmit 2 základní teze: 1. Zikmund byl nezpochybnitelným dìdicem trùnu zemí Koruny èeské a 2. o svém panovníkovi rozhodoval zemský snìm (a už s jednalo o pøijetí, potvrzení nebo volba panovníka z nové dynastie, po vymøení staré po meèi).Katerina wrote:...Ten spor byl a ted se omlouvám za to zjednodušní - mezi husitským hnutím a královskou a pøedevším císaøskou mocí...
To je právì to. Zikmund se nemohl postavit na stranu husitù, i kdyby chtìl. Byl øímským králem, poté císaøem, což jasnì urèovalo stranu, na které mohl - a musel stát. Je samozøejmì otázkou, jak by se zachoval, kdyby mìl opravdu na výbìr, ale to sem nepatøí. Jeho pozice byla daná a tím byl dán i jeho vztah k husitùm. Nesmíme zapomínat na to, že kdyby se vehementnì zastával husitù, byl by sám prohlášen kacíøem.Katerina wrote:Nebyli jsme s ním ve válce - to je nepøesné - dost èeských a hlavnì moravských rodù bez problémù akceptovalo jeho následnictví po bratru Václavovi.
Ten spor byl a ted se omlouvám za to zjednodušní - mezi husitským hnutím a královskou a pøedevším císaøskou mocí.
Zikmund totiž , tak jako jeho otec byl øínským císaøem.
Ano, souhlasím. Proto Husa nakonec obìtoval jako pìšáka na politické šachovnici, kde na té Zikmundovì stranì oné pomyslné šachovnice stála i øímská kurie.Viola wrote:...Málo se ví, že alespoò zpoèátku kostnického koncilu se Zikmund Husa zastával, žádal o jeho propuštìní, poté aspoò o veøejné slyšení. Zikmund jako øímský král lavíroval mezi jednotlivými stranami a tlaky, pøièemž hlavním cílem kostnického koncilu bylo vyøešení papežského schizmatu, nikoliv Husova otázka...
Nebyl a ani nemohl být. Já si zase naopak myslím, že to, co následovalo po první pražské defenestraci v r. 1419, se mu nezdálo ani v jeho nejdìsivìjších snech a nedokázal si to pøedstavit ani v nejbujnìjší fantazii. Z jeho "tajné" korespondence je zøejmé, že uvažoval následovnì (parafrázuji): "Husa obìtuji a se zbytkem kacíøské spoleènosti se hravì vypoøádám pozdìji, až tady ta 'komedie' v Kostnici skonèí". O jak hluboce mylný kalkul se jednalo, záhy se pøesvìdèil na vlastní kùži za nìkolik málo let...Viola wrote:...Já osobnì bych øekla, že Zikmund si byl vìdom možných dùsledkù...
Nevím, zda to je "zásluha" pøímo obrozencù, ale jednostranné odsuzování je vždy zavádìjící a u císaøe Zikmunda to platí možná ještì víc, než u jeho dìda...Viola wrote:...Obávám se ale, že jednostranné odsuzování Zikmunda je - stejnì jako jeho dìda Jana - pøežitkem pøedevším z dob národního obrození.
... sice ponìkud zjednodušenì pojaté, ale populárnì dosažitelného pozmìòujícího pohledu se mu dostalo v Kapitolách z dìjin národního úpìní od Zdeòka ŠmídaKaterina wrote:...hledìt na nìj pohledem Jiráskovým èi národního obrození by nebylo fér a že Zikmund na své spravedlivé ohodnocení poøád ještì èeká.
Jiøíku promiò, já obèas nìjak rychleji píšu než myslím.Jiøí Motyèka wrote:Katerina wrote:...To s tìmi požièanými peniazmi mì trošku dojalo, celý dìdeèek...Obávám se, že teï si nejsem úplnì jistý, co máš na mysli...
Tak to je naprosto evidentní.Katerina wrote:...No èetla jsem si tu diskusi, na kterou jsi mì odkázal, peèlivì ! ...
Zato já ten dvouøádkový pøíspìvek úplnì pøehlíd.Katerina wrote:...a jeden diskutující ze Slovenska si tam postìžoval, že si Zikmund pùjèil snad od nitranských nìjaké peníze a že je nikdy nevrátil, a paralela s dìdem Janem byla na svìte...
To je chyba, protože i mocný císaø Zikmund mìl problémy se šlechtou a byl jí zajat ...Jiøí Motyèka wrote:Na svoji omluvu uvádím (pokud to vùbec omluvit jde), že Zikmundovým úsekem z jeho CV týkající se kralování v Uhrách se nezabývám, a to ani okrajovì.
Vím, jsem si toho vìdom.Ježek wrote:...To je chyba, protože i mocný císaø Zikmund mìl problémy se šlechtou a byl jí zajat ...
Ježek wrote:Copak se mìl jako nejvyšší svìtský pøedstavitel (alespoò teoreticky) køesanstva postavit proti církvi, obhajovat kacíøe a odpadlíka (by mìl pravdu)?
K výše uvenému a koneènému Zikmundovu postoji bych ještì rád uvedl svìdectví z pera oèitého svìdka na koncilu v Kostnici Petra z Mladoòovic ...JM wrote:Ano, souhlasím. Proto Husa nakonec obìtoval jako pìšáka na politické šachovnici, kde na té Zikmundovì stranì oné pomyslné šachovnice stála i øímská kurie.Viola wrote:...Málo se ví, že alespoò zpoèátku kostnického koncilu se Zikmund Husa zastával, žádal o jeho propuštìní, poté aspoò o veøejné slyšení. Zikmund jako øímský král lavíroval mezi jednotlivými stranami a tlaky, pøièemž hlavním cílem kostnického koncilu bylo vyøešení papežského schizmatu, nikoliv Husova otázka...Nebyl a ani nemohl být. Já si zase naopak myslím, že to, co následovalo po první pražské defenestraci v r. 1419, se mu nezdálo ani v jeho nejdìsivìjších snech a nedokázal si to pøedstavit ani v nejbujnìjší fantazii. Z jeho "tajné" korespondence je zøejmé, že uvažoval následovnì (parafrázuji): "Husa obìtuji a se zbytkem kacíøské spoleènosti se hravì vypoøádám pozdìji, až tady ta 'komedie' v Kostnici skonèí". O jak hluboce mylný kalkul se jednalo, záhy se pøesvìdèil na vlastní kùži za nìkolik málo let...Viola wrote:...Já osobnì bych øekla, že Zikmund si byl vìdom možných dùsledkù...