Markéta Marková: Hranice a hraničení v českých zemích ve středověku

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Markéta Marková: Hranice a hraničení v českých zemích ve středověku

Nový příspěvek od Ježek »

Markéta Marková: Hranice a hraničení v českých zemích ve středověku, NLN, Praha 2022, 200 stran.
https://www.nln.cz/knihy/hranice-a-hran ... tredoveku/

Kratší knížka nebo rozsáhlejší studie, která na základě interdisciplinárního výzkumu (písemné prameny, lingvistická analýza, mapy, plánky, archeologické poznatky) popisuje široký fenomén hranic ve středověku.

Historický úvod řeší hranice ve starověku, během Římské říše až do středověku s přesahem do novověku. Celou knihou se prolíná postupné zpřesňování hranic, v důsledku především kolonizace, zatímco v 12. století jsou hlavně zemské hranice vedeny "uprostřed lesa" nebo existují území nikoho (confinia), o století později už je hranice jasně vymezená, pomocí hřebenů hor, vodních toků nebo uměle vytvořených hranic. Podobný proces Marková zmiňuje i pro hranice farností, zatímco v průběhu 13. století jsou konflikty ještě poměrně časté, na konci téhož století už mizí.

Vytyčování hranic se zpravidla účastnila komise z obou stran, která využívala přirozených přírodních útvarů - skále, řeky, potoky, výrazné stromy. Kde to nebylo možné, tam se stavěly velké hraniční kameny nebo vršily kupy hlíny (kopce). Kromě toho se používaly i různé značky, ryté nebo malované X. Zmíněno je i využití ohňů jako záchytných bodů při vytyčování hranice.

Druhá kapitola se věnuje zemských hranicích - Čech a Moravy, které byly (zvlášť v případě Čech) jedny z nejstabilnějších v Evropě (i díky přirozeným hranicím) a v dalších kapitolách je pozornost zaměřena na hranice menších celků - diecézí, panství, újezdů až k vesnicím, lesům nebo polím.

Kniha Markéty Markové zajímavě, vyčerpávajícím způsobem (já bych třeba víc zkoumal moravské zemské desky, ale nic zásadního by to nepřineslo, zmiňují se tam stejné jevy jako v jiných pramenech) shrnuje problematiku na pomezí politických, správních, hospodářských dějin a dějin mentalit, v některých případech nabízí nové interpretace pomocí méně známých pramenů (Schatzberg). Poměrně časté jsou i porovnání s dalšími středoevropskými zeměmi - především Polsko, Slovensko, Maďarsko, Pomořansko a Meklenbursko, což knize umožňuje zapojit český vývoj do širšího kontextu (ukazuje se, že nebyl nijak zásadně odlišný).
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Simplex
Rytíř
Příspěvky: 200
Registrován: 07 srp 2022 10:43
Been thanked: 10 times

Re: Markéta Marková: Hranice a hraničení v českých zemích ve středověku

Nový příspěvek od Simplex »

Vůbec jsem netušil, že to má vyjít, ale autorka se tématem zabývá dlouhodobě a některé její studie na toto téma se dají stáhnout. Za svobodna a pod dívčím jménem Špůrová se zabývala dvorem krále Václava I., i to se dá stáhnout.
https://cas-cz.academia.edu/MarketaMarkova
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: MagpieRSS a 0 hostů