Vilém z Landštejna
V letech 1351-56 byl nejvyšším pražským purkrabím Karla IV.
Zdroj ... http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste ... i-karla-iv
Copyright © 2004-2008 Národní knihovna ČR
Moderátor: elizabeth
Promiň,Greywolf píše:Však jsem také příspěvek nadepsal ... Vilém z Landštejna ...![]()
O něm to vím a jen jsem dohledával od kdy do kdy.
U Vítka máme potíže ...
Navíc byli Landštejni dlouhodobě s Lipovci (minimálně od Falknštejnovy aféry) ve velmi dobrém vztahu, takže i to mohlo být Vítkovi v souvislosti se získáváním funkcí dost na škodu. Kromě toho - Vítek je v poznámce o jeho podílu na obraně Hradu popisován jako starý muž (snad i proto utržil četná zranění), což také mohlo ovlivnit rozhodování o tom, zda mu svěřit funkci purkrabího.Katerina píše:Píše, že Vítek statečně bránil Hrad proti Míšňanům, ale měl málo lidí, takže po dalším útoku pražských německých měštanůto nakonec neustál. Hrad zůstal Korutanci a ten ho svěřil nejprve Heřmanovi ze Zvířetic, kterému podle Dalimila prý důvěřoval.
Jo, jo byl bud starý nebo hodně nemocný - vždyt do dvou let po těchto událostech umírá.Kateøina_z_Landštejna píše:
Navíc byli Landštejni dlouhodobě s Lipovci (minimálně od Falknštejnovy aféry) ve velmi dobrém vztahu, takže i to mohlo být Vítkovi v souvislosti se získáváním funkcí dost na škodu. Kromě toho - Vítek je v poznámce o jeho podílu na obraně Hradu popisován jako starý muž (snad i proto utržil četná zranění), což také mohlo ovlivnit rozhodování o tom, zda mu svěřit funkci purkrabího.
Proč by měl ale Vilém svědčit, když v té době vládl "stříbrnou růží" jeho otec Vítek z Landštejna ? To nebývá běžné. Mohl bych prosím vědět, o které listiny se jedná ?Kateøina_z_Landštejna píše:Obrany Znojma se zúčastnil, svědčí v listopadu 1307 na několika listinách. Což vylučuje, aby se narodil později než r. 1290.
Já se obávám, že bratra Petra i smrt syna Vítka není doložena... Nebo se mýlím?Greywolf píše:1322 - se nezúčastnil bitvy u Mühldorfu. Jako jeden z mála významných českých pánů zůstal doma a střežil jihočeské zemské stezky ( proti případnému útoku z Rakouska). Stříbrnou růži zastupoval jeho bratr Petr ( údajně v kontingentu Plichty ze Žerotína ).
1346 - v bitvě u Crécy ( Kresčak ) přichází o syna Vítka a bratra Petra
Smrt Vilémova bratra Petra a syna Vítka ( stejně jako dalších ) opravdu není doložena. Není ale ani potvrzeno, že by po bitvě u Crécy jeden nebo druhý žil. Petr z Landštejna je naposledy zmiňován na jedné kupní smlouvě k nějakému menšímu pozemku v okolí Paříže z roku 1345 ( mám pouze info, dokument nemám k dispozici ) ...Viola píše:Já se obávám, že bratra Petra i smrt syna Vítka není doložena... Nebo se mýlím?Greywolf píše:
O bratru Zbyňkovi vůbec nic nevím ...Mildi píše: Napr.:
Konkrétne mi nesedí Vilémov brat Petr, ja viem o jeho bratovi Zbyňkovi, ktorý padol u Crécy. Je Vilémov syn Vítek niekde doložený medzi padlými u Crécy?
Citace Oddělení referenčních a meziknihovních služeb Národní knihovny ČR ...Greywolf píše:Katerina píše ... Takže Vítkovo purkrabství asi nedoložíme.
... uvidíme co na to poví Národní knihovna ČR a můj "tajný zdroj". Jen prosím o trošku trpělivosti ...
Bitva u Crécy se zde již řešila ...Mildi píše:1346 - v bitvě u Crécy ( Kresčak ) přichází o syna Vítka a bratra Petra
Je Vilémov syn Vítek niekde doložený medzi padlými u Crécy?
Zde ... http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtopic.php?t=144acoma píše:Podle Bauera meli zaroven s Janem zemrit i Jindrich z Rozmberka, Jindrich Bitovsky z Lichtenburka a Jindrich z Klinberka. Mate nekdo stejne info? A jinde jsem nasla jeste Hermana z Milicina.
Na žádný dokument ... kde by byla uvedena nějaká jména ... jsem zatím nenarazil ...Ježek píše:V celkovém přehledu nevím, těžko to bude někdo sepsáno...acoma píše:Zajímalo by mne, kdo všechno z českých šlechticů zemřel společně s Janem Lucemburským v bitvě u Kresčaku. Víte někdo, kde se to dá dohledat? Díky.
Leda porovnat genealogické tabulky jednotlivých rodů, takže nic jednoduchýho...
Tak já bych se nejdřív zastavila u prvních dat.Greywolf píše:Úprava č.1 ...
Pozn.
... černé - tučné ... potvrzeno !!!
... červené - tučné ... uváděno ve více článcích, ale zatím nepotvrzeno listinami nebo jinak
Doplňujte prosím, rozporujte, kritizujte … na základě Vašich poznatků ( podložených důvěryhodnými zdroji ) budu životopis průběžně upravovat.
Vilém z Landštejna – stručný životopis v datech ...
1296 ( 1300 ) - pravděpodobné datum jeho narození
… otec … Vítek z Landštejna
… matka … ???
1307 - se ( se svým otcem Vítkem zůčastnil obrany obléhaného města Znojma ( neověřeno )
1310 - se ( se svým otcem ) zůčastnil zápasu s míšeňskou posádkou Pražského hradu ( neověřeno )
1313 - se účastní vojenské výpravy Jana Lucemburského, spěchajícího s hotovostí do Itálie na pomoc svému otci císaři. Při ní ( na zpáteční cestě ) mělo i dojít ke zranění jeho otce Vítka, který po návratu následkům zranění podlehl ( 1314 … ??? ).
1315 - se po smrti otce stává „vládnoucím páne stříbrné růže“
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů