Jiøí Motyèka wrote:Nezabránila tak vlastnì zbyteènému krveprolití na obou stranách?
Pøesnì tak. Myslím že tak uèinila s nejvìtší rozvahou a zhodnocením situace v dané chvíli. Královu zlost to asi nesnížilo, protože se mu hrad dobýt nepodaøilo a on byl odkázán na vpuštìní do hradu z milosti své manželky, což produkovalo jen další vlnu zlosti podnìcovanou navíc mužskou ješitností.
Ale já jsem to nepsal pro odsouzení aktu, jak se Eliška zachovala. Já jsem jen upøesòoval Tvou poznámku, protože nebyla pravda, že by královnì ani hrad nepomohl pøed králem, který jej dobyl sotva k nìmu pøitáhnul.
Jiøí Motyèka wrote:Byl jsem pøesvìdèen, žes velký obdivovatel tohoto "obhroublého" krále, který najednou ztratil jemné rytíøské mravy francouzské výchovy. Kdypak se mu to pøihodilo?

Teï s mì dostal. Ano, krále Jana si vážím a obdivuji ho, protože jeho situace v Èechách byla nezávidìníhodná a v cizinì si vlastním pøièinìním vydobyl jméno rytíøe rytíøù.
Ale proto neomlouvám jeho chování k Elišce a Karlovi. Vždy? se zaèal chovat hùø než macecha v pohádkách! (nebo by se patøilo øíci macecha Rejèka?) Kam se hrabal na Janovo chování pøedešlý Korytan? (Kterému pozdìji Jan nadbíhal jak utržený ze øetìzu). Ale co bych chtìl èekat od mladého krále, sice udatného rytíøe a znamenitého politického diplomata, zato nejspíš neschopného milostnému vztahu, který ve svém stihomamu naslouchal i bezpáteønímu kariéristovi Jindøichu z Lipé?
(Ještì že tu teï na fóru nejsou holky).
Jiøí Motyèka wrote:Przemysl de Nyestieyky wrote:...já jako domácí vìzení nevidím adekvátní termín k dvoumìsíènímu vìznìní v tmavém sklepì a pak...
...píše Beneš Krabice z Weitmile ruku v ruce a ve vzácné shodì s velkým znalcem kronik Przemyslem. A já dodávám:
"Vono to tak zlý asi nebylo!" ...
Máš pravdu nebylo. U Karla platilo obzvláš?, že co jej nezabije, to ho posílí. To co vybudoval ze svého království, nebylo dìdictví po otci. Zdaleka ne. Vlastnosti, které ho vedly byly spíše pøemyslovské než lucemburské. (Lépe øeèeno, matèiny než otcovy). Karel byl na muže povahou velice citlivou,
po matce. Kdežto jeho synové spíš s genetickou výbavou z dìdeèkovy strany.
A... máš pravdu, mìl jsem se kouknout do krabice s weitmilskou kronikou

pøibylo by mi víc argumentù na obhajobu. A to jsem neužil èeskou kroniku kronik opata Petra.