S trochou špatného svědomí si uvědomuji, že jsem asi měla napsat sem dříve, než jsem Vám začla vstupovat do nejrůznějších diskuzí.
Tedy - historií se vážně zabývám teprve několik let... Stěžejním bodem mého zájmu je středověk pozdní - projekty křížových výprav, které byly reakcí na "nový" osmanský element, situace v Levantě a Malé Asii v tomto období a tolerance vs. koexistence mezi křesťany a zde žijícími náboženskými skupinami. Osobnost středověkého cestovatele a meze jeho adaptability, porozumění etnického, i náboženského. Odlišné vnímání pohanství vs. kacířství. Vzhledem k předchozímu nutně také pozdně středověká špionáž, diplomacie a spisy etnografické povahy. Protože ve své současné práci vycházím z burgundských pramenů, mým druhým tématem je stoletá válka, především její druhá půle, burgundský dvůr a jeho role v tomto konfliktu a v soudobé koncilní politice.
V českých dějinách tomuto odpovídá doba vlády posledních Lucemburků, ve které se cítím asi nejjistěji, můj záběr je však o něco širší, začíná zhrubá vládou Přemysla Otakara II., končí s dozníváním husitských válek. Vymezuji se teď ale spíš podle svých znalostí, protože zajímá mne vskutku celý středověk. Ráda se vždy něco přiučím a ráda si nechám vyvrátit chybný nebo neúplný názor. nebývá o ně nouze.
Z témat, která si tajně hýčkám, ale nepatří k mé oficiální činnosti - středověké dějiny židů, gotická malba, trubadúrská, především okcitánská poezie a francouzské kronikářství, řada témat, kterým se dnes rádo říká "antropologická" - vnímání čistoty, smrti, emocí, přírody, zvířat, počasí.. hrady jižních a jihozápadních Čech. z potřeb mého řemesla také nutně středověká paleografie - především latinská a francouzská.
V současné době se snažím ze sebe udělat rozumný titul na Ústavu českých dějin FFUK v Praze. jisté vazby mám i k Centru medievistických studií v tomtéž městě /ale.. ne, nejsem prof. Žemlička a nesedím tam v publikační radě
O něco mladší jsou má filologická studia - latiny a francouzské filologie, opět na FFUK (pochopitelně se zaměřuji na francouzštinu středověkou). Tady vám snad mohu nabídnout své služby, pokud byste kdykoli potřebovali pomoci s nějakým překladem
Závěrem chci poděkovat Ježkovi za milé přivítání, které v dnešní neosobní době na neosobních fórech nebývá zvykem, a vám všem za otevřenou, příjemnou a přitom odbornou atmosféru, kterou na tomto fóru vytváříte. Sama zde hledám především
1) diskuzi - neboť odezva je dle mého nejlepší cestou k vytříbení názorů,
2) mezi svými přáteli mám kunsthistoriky, kteří mne občas přepadají s prosbami o čtení mluvících pásek a nápisů na nově odkrytých malbách. s tím často souvisí erby donátorů, na které jsem se svými chabými heraldickými znalostmi krátká - proto se může stát, že zde budu nahazovat obskurní erby a volati o pomoc!
3) zájmovou spřízněnost - nevěřili byste, jak bývá medievista téměř osamocen, a to i mezi historiky.