Krátké představení
Moderátoři: Zany, elizabeth, Ježek, Katerina
Tak já si také přihodím polínko. Jsem na tomto foru bílá vrána z několika důvodů
1) Většině ostatních dopisovatelů, ne-li všem, bych mohl být otcem, mnoha i dědečkem.
2) Dějepis mne nikdy nijak zvláš nezajímal, ale zaujaly mne spisy A. Stiftera, z nichž vyplynuly otázky
a) jaký je historický podklad povídky "Der Hochwald"?
b) Jak to bylo s tím prvním Vítkem?(Witiko - Vítek)
Nebo o ten Navarov jsem se začal zajímat proto, že kdysi dávno jsem tam měl cestu.
Jinak se vyznačuji tím, že mám sklon kecat do věcí, kterým sice nerozumím, nic o nich nevím, ale mám dojem, že někteří učení přispěvatelé toho vědí ještě míň. Taky mám zděděnou vlastnost říkat to, co si myslím, a nikoliv to, co je ode mne očekáváno. Proto jsem opustil zemi českou, domov můj, kde po 40 let tato vlastnost byla nejen velmi nezdravá. ale i "dědičná", t.j. mohla ovlivnit i děti. V mém novém působišti je jenom nezdravá.
A nakonec, mnoha dopisovatelům bych doporučoval, aby se o český pravopis zajímali aspoň tak, jako se zajímají o českou historii.
1) Většině ostatních dopisovatelů, ne-li všem, bych mohl být otcem, mnoha i dědečkem.
2) Dějepis mne nikdy nijak zvláš nezajímal, ale zaujaly mne spisy A. Stiftera, z nichž vyplynuly otázky
a) jaký je historický podklad povídky "Der Hochwald"?
b) Jak to bylo s tím prvním Vítkem?(Witiko - Vítek)
Nebo o ten Navarov jsem se začal zajímat proto, že kdysi dávno jsem tam měl cestu.
Jinak se vyznačuji tím, že mám sklon kecat do věcí, kterým sice nerozumím, nic o nich nevím, ale mám dojem, že někteří učení přispěvatelé toho vědí ještě míň. Taky mám zděděnou vlastnost říkat to, co si myslím, a nikoliv to, co je ode mne očekáváno. Proto jsem opustil zemi českou, domov můj, kde po 40 let tato vlastnost byla nejen velmi nezdravá. ale i "dědičná", t.j. mohla ovlivnit i děti. V mém novém působišti je jenom nezdravá.
A nakonec, mnoha dopisovatelům bych doporučoval, aby se o český pravopis zajímali aspoň tak, jako se zajímají o českou historii.
Den dobrý všem,
tak já nemám coby zájemce o historii a její témata nijak vyhraněnou
specializaci. Jsem spíš takový všežravec. Podobně jako v hudbě -od Bacha až po Vlacha-; tak i v historii české i světové se můj zájem
vine od prehistorie až do WW II.
Nepokládám se za znalce historie, ani nejsem profesionál, a tak jsem
rád, že jsem našel tyhle stránky,tohle forum, protože si tak mohu
doplnit svoje kusé a povrchní znalosti; popřípadě se dozvědět i
mnohé nové skutečnosti.
tak já nemám coby zájemce o historii a její témata nijak vyhraněnou
specializaci. Jsem spíš takový všežravec. Podobně jako v hudbě -od Bacha až po Vlacha-; tak i v historii české i světové se můj zájem
vine od prehistorie až do WW II.
Nepokládám se za znalce historie, ani nejsem profesionál, a tak jsem
rád, že jsem našel tyhle stránky,tohle forum, protože si tak mohu
doplnit svoje kusé a povrchní znalosti; popřípadě se dozvědět i
mnohé nové skutečnosti.
Jsem mbalon a zajímám se o historii svatých řádů, zaměřuju se na dosah následků vikingských nájezdů na evropu, nemám moc rád nacionalismus, který tu zůstal od komunistů, doufám, že toto fórum ukazuje dějiny Slovenska a Čech objektivně a ne až slepě vlastenecky. Doufám, že tady bude dobrá diskuze a už teď se těšim
.

ahoj všem přátelům historie, byl jsem hezky přivítán adminem a proto považuju za slušnost se trochu představit. Na úvod bych chtěl říci, že studentem už nejsem hodně dlouho a že historie je mým koníčkem od školních let, přes ní jsem se dostal k heraldice a přes dalšího koníčka , fotografování k zájmu o hrady.Skrze heraldiku je mým velkým koněm dovídat se co nejvíc o šlechtických rodech.Mými oblíbenými jsou páni z Holštejna, ale ne ti od Hruta z Kněžic, ale ti dřívější od Crha, kastelána na Děvičkách(páni z Čeblovic)Dále pak tajemné jednotlivé osoby např.
Jan I. z Polné, Přibyslav z Křižanova (podle jedněch snad Markvartic, proč by ale potom měl v erbu tři vlaštovky(ptáčky?)?)A takových jednotlivých tajemných a neprojasněných osob je v naši historii spousta.
Oblíbeným tématem jsou také napoleonské války.
Jan I. z Polné, Přibyslav z Křižanova (podle jedněch snad Markvartic, proč by ale potom měl v erbu tři vlaštovky(ptáčky?)?)A takových jednotlivých tajemných a neprojasněných osob je v naši historii spousta.
Oblíbeným tématem jsou také napoleonské války.
Problém s naším èasem je ten, že budoucnost už není co bývala.
Ahoj všem ...
... i já byl hezky přivítán adminem ... mile mě to překvapilo.
Mám tři "nejoblíbenější" osobnosti a tři různá období, ale rád podiskutuji o všem možném. První osobností je Vilém z Landštejna, druhou ( stejně oblíbenou ) je královna Richenza a třetí je Boleslav I. o kterém si myslím, že právě on by zasloužil být označován "patronem naší země".
Nejvíce mě zajímají období ... a) sv. Václava, Boleslava I. a II. b) poslední Přemyslovci a první Lucemburkové c) 2. sv. válka
Saša Ivan / Greywolf
... i já byl hezky přivítán adminem ... mile mě to překvapilo.
Mám tři "nejoblíbenější" osobnosti a tři různá období, ale rád podiskutuji o všem možném. První osobností je Vilém z Landštejna, druhou ( stejně oblíbenou ) je královna Richenza a třetí je Boleslav I. o kterém si myslím, že právě on by zasloužil být označován "patronem naší země".
Nejvíce mě zajímají období ... a) sv. Václava, Boleslava I. a II. b) poslední Přemyslovci a první Lucemburkové c) 2. sv. válka
Saša Ivan / Greywolf
Sem tu nový takže pár slov o tom jaká období mě zajímají.
1.Novověk (od Moháče po Napoleonské války)
2.Husitství
3.Dějiny Polska
4.Dějiny 20.století
Osobně mě spíš historie zajímá spíš s pohledu "vojenského historika" (v mém případě laika) takže o církvních dogmatech nebo rozdílech mezi pozdně románským a raně gotickým kostelem si asi nepopovídáme (i když gotická architektura se mi strašně líbí
)
1.Novověk (od Moháče po Napoleonské války)
2.Husitství
3.Dějiny Polska
4.Dějiny 20.století
Osobně mě spíš historie zajímá spíš s pohledu "vojenského historika" (v mém případě laika) takže o církvních dogmatech nebo rozdílech mezi pozdně románským a raně gotickým kostelem si asi nepopovídáme (i když gotická architektura se mi strašně líbí

Ahojte...ja sa zaujímam najmä o stredovek 12. až 15.storočie....najmä hrady zámky,povesti a legendy.taktiež som poločlenom jednej šermiarskej skupiny...no najviac sa venujem lukostreĺbe...od tohto fóra očakávam,že si tu nájdem dobrých priateĺov a niečo sa naučím a obohatím svoje poznatky z histórie...
))
..už sa neviem dočka,kedy vás všetkých spoznám
nebudem viac keca...škoda klávesnice na počítači...ale je všeobecne známe,že kdo sa vela pyta vela sa dozvie 

Ahoj,
svůj dějepisný zájem bych označil jednou větou jako člověk a jeho myšlení. Tedy v jaké žije společnosti, jak ho ta společnost formuje, jak se jaká společnost liší od těch ostatních, vzdálených a už geograficky, nebo v čase. Dále mě konkrétněji zajímá duševní a duchovní život, společenské rituály, symboly, každodenní život atd.
Z časového hlediska nejvíc období předstátní, rodové společnosti, a v návaznosti na to její rozbití a začlenění společnosti do instituce státu. S tím pak i přeměna v duchovní oblasti, namísto pohanství v evropských podmínkách křesanství. V rámci křesanství pak vznik hereze a taková moje libůstka do dalšího období jsou tajné společnosti (svobodní zednáři, rosenkruciáni apod.)
svůj dějepisný zájem bych označil jednou větou jako člověk a jeho myšlení. Tedy v jaké žije společnosti, jak ho ta společnost formuje, jak se jaká společnost liší od těch ostatních, vzdálených a už geograficky, nebo v čase. Dále mě konkrétněji zajímá duševní a duchovní život, společenské rituály, symboly, každodenní život atd.
Z časového hlediska nejvíc období předstátní, rodové společnosti, a v návaznosti na to její rozbití a začlenění společnosti do instituce státu. S tím pak i přeměna v duchovní oblasti, namísto pohanství v evropských podmínkách křesanství. V rámci křesanství pak vznik hereze a taková moje libůstka do dalšího období jsou tajné společnosti (svobodní zednáři, rosenkruciáni apod.)
- mortimer.r
- Sedlák
...
Tak já se zajímám především o Skandinávii od období Vikingů, tj. 7.-11.st až po konec 14.st.. Dále pak o dějiny Anglie saskými králi počínaje Plantangenety konče, o Skotsko, Wales a Irsko. Zajímám se též o Křížové výpravy a tak něják lehce o Francii v období posledních Kapetovců a Stoleté války. V českém středověku se tak něják dokážu zorientovat, ale moje doména to rozhodně není.
Tak ja, ac ziji mimo CR jiz 19 let, se zajimam o cirkevni dejiny v Evrope jiz 22 let, literaturu shanim po celem svete, kdyz zrovna ve Skandinavskych zemich toho moc neni, a zcela nahodou jsem narazil na tento cesky server, kdyz shanim zase knihy z CR po netu, a ctu ruzna historii stredoveku se zabyvajici fora, nebot zrovna historie stredoveku v Evrope mne zajima.
Uvítání
Děkuji za milé uvítání. Jsem ráda, že jsem Vás na netu náhodou našla. Zajímají mě dějiny (a historické "drby") odjakživa. Hlavně ty, o kterých se nesmělo mluvit na veřejnosti (jako malou mě hlídal děda v parku a vedl velkolepé rozhovory o politice první republiky). Moc ráda se dovím nové věci. Mám mnoho oblíbených osobností o kterých tu píšete. Samozřejmě mě zajímají také širší souvislosti a světové dějiny a tvrdím, že všechno souvisí se vším a nahodilosti (a maličkosti) podmiňují běh dějin. Děkuji, že tu s Vámi můžu být.
Všechno je jinak.
Poznávej cesty Páně.
Poznávej cesty Páně.
Zdravim vas vsechny ve spolek. Mno ja se sem dostal pri shromazdovani materialu k jednomu dokumentu na kterym ted pracuju a s povdekem jsem tu nasel par velmi zajimych informaci. Me zajima vlastne skoro vsechno ale ted se musim soustredit na benediktiny, Matyase Korvina, Smila Osovskyho, Katerinu z Valdstejna, pernstejny a dalsi ktery se vazou k Trebici.
re Zany
Zany, zdědila jsem ruinu (naštěstí ne moc velkou) a 10 let s ní bojuju a žiju. Momentálně mi opět část "padá na hlavu" a všechny zákonodárce bych "pověsila za uši do průvanu", nebo je nechala žít reálný život. V centru tvého zájmu nejsem, ale možná jsi (nebo někdo z hr. a z.) navštívil mé příbuzné.
Všechno je jinak.
Poznávej cesty Páně.
Poznávej cesty Páně.
Dziêkujê za zaproszenie.
Jestem z Polski, z miasta Poznañ, w którym to mieœcie urodzi³a siê nasza wspólna królowa Eliška Rejčka. Dziêki Elizabeth, Ježkovi i Maršalkovi mog³em napisaæ na Wasz¹ stronê wypracowanie o Elišce...Jeszcze raz serdecznie dziêkujê, jestem dumny i wielce rad. Nie wiedzia³em, ¿e tylu z Was bowiem na dziœ a¿ 1300 osób jest zaciekawionych tym tematem, chocia¿ serce podpowiada³o mi, ¿e tê królewnê szczególnie mi³ujecie.
Mnie szczególnie zajmuje oprócz historii, filologia s³owiañska. Uczy³em siê bu³garskiego, rozumiem te¿ czeski, lecz wybaczcie w Polsce nie ma z kim porozmawiaæ, dlatego wiele rozumiem lecz gorzej z pisaniem. Podoba mi siê podobieñstwo naszych jêzyków, to¿same s³owa (jedna rodzina, zachodnio zapadno s³owiañska).
A z historii podoba mi siê œredniowiecze, g³ównie zajmowa³em siê polskimi Piastami, osob¹ króla Przemys³awa 2. Ciekawi¹ mnie powi¹zania i wspólne przygody Piastów z czeskimi Przemyœlidami.
Z historii Czech podoba mi siê tak¿e wiele innych zdarzeñ (dzia³alnoœæ Jana Husa i ruch husycki, ¿ycie Braci Czeskich w Wielkopolsce - Jan Amoš Komensky i jego zbór w Lesznie), w innym czasie, historia najnowsza - armia czeska w 2 wojnie œwiatowej, czeskie uzbrojenie pancerne (LT 35 i LT38, SKOT, TOPAS).
No jeszcze z tego wzglêdu, ¿e mam w rodzinie Litwinów zajmuje mnie historia i jêzyk litewski (Laba diena ! ). Wiem, ¿e mieliœcie w swojej historii na tronie te¿ Jagielloñczyka. To ciekawa dynastia.
I dziewczyny macie piêkne - pamiêtam z taborów harcerskich (skautowych) w Peklo, Klatky i Cieszkovicach w latach 80-tych.
Myœlê, ¿e siê tu sporo nauczê.
CZUWAJ !
Mnie szczególnie zajmuje oprócz historii, filologia s³owiañska. Uczy³em siê bu³garskiego, rozumiem te¿ czeski, lecz wybaczcie w Polsce nie ma z kim porozmawiaæ, dlatego wiele rozumiem lecz gorzej z pisaniem. Podoba mi siê podobieñstwo naszych jêzyków, to¿same s³owa (jedna rodzina, zachodnio zapadno s³owiañska).
A z historii podoba mi siê œredniowiecze, g³ównie zajmowa³em siê polskimi Piastami, osob¹ króla Przemys³awa 2. Ciekawi¹ mnie powi¹zania i wspólne przygody Piastów z czeskimi Przemyœlidami.
Z historii Czech podoba mi siê tak¿e wiele innych zdarzeñ (dzia³alnoœæ Jana Husa i ruch husycki, ¿ycie Braci Czeskich w Wielkopolsce - Jan Amoš Komensky i jego zbór w Lesznie), w innym czasie, historia najnowsza - armia czeska w 2 wojnie œwiatowej, czeskie uzbrojenie pancerne (LT 35 i LT38, SKOT, TOPAS).
No jeszcze z tego wzglêdu, ¿e mam w rodzinie Litwinów zajmuje mnie historia i jêzyk litewski (Laba diena ! ). Wiem, ¿e mieliœcie w swojej historii na tronie te¿ Jagielloñczyka. To ciekawa dynastia.
I dziewczyny macie piêkne - pamiêtam z taborów harcerskich (skautowych) w Peklo, Klatky i Cieszkovicach w latach 80-tych.
Myœlê, ¿e siê tu sporo nauczê.
CZUWAJ !
- von Spernak
- Poddaný