Václav IV., Karel IV. A Jošt Lucemburský
Moderator: Katerina
Ano, z pohledu mé malièkosti nechvalnì proslulý Lucemburk pøedevším tím, že pøestože byl svým bratrancem, øímským a èeským králem Václavem jmenován jako jeho øíšský generální zástupce pro Itálii, neváhal se proti svému královskému pøíbuznému postavit vedle Rožmberkù do èela odbojné panské jednoty v r. 1394. Za tyto "zásluhy" obdržel úøad hejtmana Èeského království. Co více dodat pro dokreslení charakteru tohoto Lucemburka?acoma wrote:...Pøiznávám, že jinak o nìm nic moc kloudného nevím.Akorát, že byl provorozený, ctižádostivý až "na pùdu" a stal se dokonce øímským králem...
Možná mìl být dùslednìjší...Jiøí Motyèka wrote:...neváhal se proti svému královskému pøíbuznému postavit..
Ano, to nelze vylouèit. Když mnì ale, nemùžu si pomoct, povahovì pøipadá trochu podobnej svému bratranci Zikmundovi Lucemburskému, a to navzdory tomu, že otcem Jošta Lucemurského byl Jan Jindøich...Przemysl de Nyestieyky wrote:...možná že by byl schopnìjší než Václav IV...
Moc si tu funkci neužil, což jsem nevìdìla. Zvolen byl 1. øíjna 1410 a 18. ledna 1411 umøel.Jiøí Motyèka wrote:[
Øímským králem se stal v r. 1410...
Knížku jsem si koupil pøímo v Matici Moravské, která ji vydala r. 2002 (v Kosmase neustále vyprodána), ale nejspíš ji už nìjaký badatel pøede mnou prohlížel.acoma wrote:http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=131521
Tak pro Vaši infromaci, z èlánku už je kniha, a výtvarnì nádherná (bohužel 420 CZK) Prohlížela jsem si jen obrázky skoro 45 minut.Katerina wrote:Zase v jednom historickém sborníku - Historica Mediaevalia - ale jak jsem psala neobjednával si to sám, ale spolu s bratránkem z Berry.acoma wrote:Ty jo. O Meluziínì jsem vìdìla, ale ne, že objednavatelem byl Jošt.Kdes to vyšárala?