Dětmat z Merseburku: Kronika

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Dětmat z Merseburku: Kronika

Nový příspěvek od Ingolf »

Dětmar z Merseburku: Kronika. Argo, Praha 2008.
http://www.argo.cz/knihy/121826/kronika/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kratší recenze - http://www.novinky.cz/kultura/163055-de ... chove.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Dětmarova kronika psaná v letch 1013-1018 je v mnoha ohledech netypická. Nedá se totiž úplně klasifikovat a nemá ani pořádný koncept, ale je vysoce hodnocena..

Dětmarova Kronika není státoprávní obhajobou vládnoucí dynastie - jako u Sasů Widukind, u nás Kosmas, na Rusi Nestor.
Není ani souvislým popisem dějin, kde na sebe události navazují.. Třeba Kosmas se dá krásně číst od začátku do konce, zatímco Dětmar skáče sem tam. Třeba popisuje vládu Otu I. a dojde ke smrti jeho syna, mohučského arcibiskupa Viléma. Pak dojde ke smrti Oty I. a začne popisovat osudy jeho blízkých - a najednou dojde k tomu, že se arcibiskupského úřadu ujal jeho syn Vilém..
Kosmas se taky dá číst jako příběh, kde jsou osoby jasné nebo už popsané. Dětmar mi nejde číst bez neustálého nahlížení do poznámkového aparátu, kde jsou blíže rozepsány osoby, o kterých se autor třeba nikdy předtím slůvkem nezmínil..

Wihoda v předmluvě komentuje, že "státoprávní úvahy bez varování přecházejí ve výklad věšteckých znamení nebo poučné historky od rodinného krbu".
Právě tenhle mix mi ale připomíná jeden styl psaní, a to jsou dnešní noviny nebo týdeníky. Každým týdeníkem proniká jeho ideová orientace, ať už liberální nebo konzervativní, aniž by to byl nějaký politický think-tank. Dětmarovou kronikou taky proniká obdiv k saské dynastii, aniž by to dosahovalo intenzity Widukinda. Dětmarem i týdeníky pronikají osobní komentáře k dění, osobní pocity a názory.. Do toho nějaké zajímavosti ze společenského dění a nějaká ta senzace - Dětmar vzhledem ke své době a profesi píše třeba o nadsmyslových věcech, kdy farář jde na jitřní mši a vidí na hřbitově zástup neznámých lidí, kteří zpívají liturgické písně vítají ho mezi sebe.. A farář zanedlouho opustí svět..
Číst Dětmara mi přijde jako číst několik čísel týdeníků nebo spíš měsíčníků, vzhledem k časovému rozsahu díla. A to dovede podat plastický obraz..

Dílo se skládá z nekolika knih. shrnuje desáté století a začátek nového, a posledních šest knih píše Dětmar z vlastních zážitků nebo má informace od svědků. Týká se to let 1012-1018, kdy Jindřich II. vedl nerozhodné boje s Boleslavem Chrabrým.
Z té části po r. 1012 už ale trochu víc čpí tendenčnost, naopak ze souhrnu předešlých dějin je vidět nadhled, větší snaha o souhrn, více zajímavostí.. Prostě starší část je více dějepisná, zatímco novější více letopisná, kronikářská..

***

Některé informace z díla - píše o osobách, které mají vztah k Čechám. Řezenský biskup Michal je tu známý tím, že bránil vzniku pražského biskupství, protože Čechy spadaly pod řezenskou diecézi a on by tak o celé Čechy přišel. Dětmar o něm píše, jak bojoval s Uhry, přišel o ucho, předstíral zraněný mrtvého, byl odhalen, svedl úporný boj s Maďarem a vyhrál ho.

Míšeňský markrabí Ekkehard (985/7-1002) je známý tím, že český kníže Boleslav III. si od něj nechal dát Čechy v léno. Podle Dětmara pocházel Ekkhard z jižního Durynska, vzal si Schwanhildu, vdovu po bývalém míšeňském markrabím Dětmarovi I. (976-978). R. 1002 byl hlavním protikandidátem Jindřicha II. na říšský trůn.
Ekkehard a Schwanhilda měli dceru Luitgardu, tu Ekkehard zasnoubil s Wernerem z Walbecku. Jak ale stoupala Ekkehardova obliba a postavení u dvora, začal sňatek oddalovat a hledat jiného nápadníka. Když byl Ekkhard s císařem Otou III. v Itálii, Werner Luitgardu unesl. Příbuzní je pronásledovali a byli ochotni únosce pozabíjet. Spor byl urovnán jednáním, Luitgarda se svatbou souhlasila, což bylo stěžejní. Werner musel požádat o odpuštění a spor skončil.
Ty únosy asi nebyla nějaká romantika, únos Jitky Břetislavem I. odskákalo pár českých družiníků smrtí. Únosce chápal odmítnutí dohodnutého sňatku jako potupu, že není dost dobrý pro nevěstu. A rodina unesené to asi chápala jako hrubý zásah do rodinných vztahů a do své svobody.

Dětmar je také hlavní zdroj při popisu Jindřichova tažení do Čech r. 1004, kdy byl vyhnán Boleslav Chrabrý a nastolen Jaromír..
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Dětmat z Merseburku: Kronika

Nový příspěvek od Viola »

Nechceš tu recenzi dát jako krátký článek na hlavní stránku?
Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Re: Dětmat z Merseburku: Kronika

Nový příspěvek od Ingolf »

No musel bych to upravit, je to hodně rozházený, a ten konec bych vůbec vynechal.. Ještě uvidím..
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: MagpieRSS a 1 host