Napo_Leon píše:Že třetí přemyslovsko-lucemburská generace nedokázala splodit mužského potomka nebylo ani tak vinou neplodnosti manželek nebo samotných členů rodu, ale víceméně souhrou řady faktorů, neštěstí a smůly.
Asi tak nějak - jen bych to trochu modifikovala , nebyla schopna splodit mužského potomka legitimního původu.
JInak u toho zde tolik diskutovaného Václava IV., ostatně - je to jeho téma- je v případě jeho prvního sňatku vzít v úvahu ještě jednu věc.
Jeho první sňatek se stejně starou Johanou Bavorskou byl uzavřen v roce 1370 v Norimberku, takže oběma aktérům bylo v té době 9 ! let. Je logické, že sňatek tehdy těžko mohl být konzumován, jak dlouho se čekalo, můžeme jen spekulovat, protože těžko přesně určit, kdy v té době přesně dívky pohlavně dospívaly , nehledě na to, že to zcela určitě bylo, tak jako dnes velice individuální.
Můžeme ale spekulovat, že Johana od sňatku žila na pražském dvoře a vyrůstala spolu s Václavem, což , jak jsem se nedávno dočetla v jakési studii není zrovna nejlepší předpoklad pro budoucí manželské soužití. Prostě, pokud spolu chlapeček a holčička rostou, tak se navzájem sexuálně moc nepřitahují.
I když to platí ve větší míře pro ještě mladší děti, a pak nemůžeme v této souvislosti nevzpomenout kronikáři zmiňovaný údajně "chladný" (přes těch několik dětí

) vztah Václava I. a Kunhuty Štaufské. Jenže co jim tehdy zbývalo, že ..
Takže bylo celkem možné, že si ti dva, Václav s Johanou šli raději z cesty..
Ovšem proč se nezadařilo ani v tom druhém sňatku : který uzavírá třicetiletý Václav žení s třináctiletou Žofií také Bavorskou .. to už je jiná.
Třeba ale už měl malých holek dost - pokud by bylo alespoň něco pravdy o té lazebnici(ích) - tak bych to myslím i dávalo nějaký smysl. A co my víme, jestli některého z mistrů lazebníků pak nakonec nezdobil ten protáhlý lucemburský nos ??

(to ted´žertuji..
Jo a jinak - zprávička, kterou dám i na Jana - když už jsme u těch levobočků , tak se nám náhle (tedy alespoň pro mne) na francouzských a anglických a včera jsem našla i na německých genealogiích zjevil další Janův levoboček - po Mikulášovi ještě Jindřich z Bruselu - také ovšem "odložený" do církve - roku 1358 jako kanovník - nic bližšího zatím nemám - něco mi uniklo ??
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.