No teď když se dívám zpětně nebylo to tak zléViola píše:Můžeš rovést v čem konkrétně?Kunhuta Halièská píše:Moje nejhorší skušenost s výkladem byla asi na Hrubém Rohozci!!!

Moderátor: Zany
No teď když se dívám zpětně nebylo to tak zléViola píše:Můžeš rovést v čem konkrétně?Kunhuta Halièská píše:Moje nejhorší skušenost s výkladem byla asi na Hrubém Rohozci!!!
Velice nezáživný, trapné poznámky a měla tam spoustu chyb ve výkladu.Viola píše:V jakém smyslu? Co třeba říkala? přidej perličkyKunhuta Halièská píše:Mám špatnou skušenost s hradem Buchlov výklad zdejší průvodkyně byl tak neprofesionální prostě hrozný!
Neni to vynalez nasi doby. Delali to uz starozitni Rimane - na stenach lazni, hospod, latrin a nevestincu v Pompei je pres 10 tis. napisu, vyrytych pred obecne znamou zkazou mesta. Jsou to napisy typu "Sabinus hic" (Byl jsem tady - Sabinus), nebo poznamky o te nebo one hetere ...Michal píše:No mně nejvíc vadí ti "návštěvníci", kteří chtějí za každou cenu zanechat po sobě nějaké stopy, tak ryjí do všeho co vidí, ...
Co vím tak hrady jsou "počmárané" obecně ve všech evropských řečech.
Ano já vím, na některých hradech jsou i dobové "rytiny", třeba v Olomouci.jur píše:Neni to vynalez nasi doby. Delali to uz starozitni Rimane - na stenach lazni, hospod, latrin a nevestincu v Pompei je pres 10 tis. napisu, vyrytych pred obecne znamou zkazou mesta. Jsou to napisy typu "Sabinus hic" (Byl jsem tady - Sabinus), nebo poznamky o te nebo one hetere ...Michal píše:No mně nejvíc vadí ti "návštěvníci", kteří chtějí za každou cenu zanechat po sobě nějaké stopy, tak ryjí do všeho co vidí, ...
Co vím tak hrady jsou "počmárané" obecně ve všech evropských řečech.
Lidstvo neustale kraci cestou pokroku, ale lidi zustavaji porad stejni ...Michal píše: ... evokuje ten Řím nebo národní kulturní památka, kde by přirozená úcta ke společnému historickému dědictví měla návštěvníkovi udržet ruce v klidu.
Vzpomínám si, že průvodce zmiňoval jako poslední kapku k uzavření vstupu do těch nevětších skvostů Karlštejna postříkání kaple. sv.Kateřiny nějakým sprejem - od dvou Italů... Nechtěla bych, aby to vypadalo nějak xenofobně, ale kolik Čechů jste viděli, jak něčím ryjí do sochy sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě? Já ani jednoho,zato cizinců požehnaně...Michal píše:Mám pocit, že to byl taky jeden z hlavních důvodů uzavření kaple sv. Kříže na Karlštejně a posléze omezení vstupu. Lidi ryli do fresek a odlupovali zlacení z omítky.Co vím tak hrady jsou "počmárané" obecně ve všech evropských řečech.
No, to je ostuda, když ti, které národ považuje za velikány dávají takový příklad ostatním.Zany píše:Ostatně i na tebou zmiňovaném Karlštejně, Michale, je na spojovací chodbičce ke kapli sv. Kateřiny vizitka tuším J. Nerudy nebo jiného z našich velikánů 19. století.
Nie je to o hradoch, ale... podobnú dojemnú starostlivosť prejavujú študenti o chúlostivé partie koňa sochy veľkého husarského generála 18.st Andreasa Hadika reichsgrafa de Futak v Budapešti. Tie sa musia vždy lesknúť. Tak-tak starať sa o pamiatky vedia aj tam. A tu sú výsledky ich opatery :jur píše:V Marseille u plaze stoi kopie sochy Davida (Michelangelo). Obcas mu mistni studenti postrikaji genitalie sprayem - prevazne na cerveno. Mestske sluzby to potom pracne cisti - a studenti za nejaky cas zase ...![]()
Clovek nevi, jsou ti Francouzi kulturni narod, nebo nejsou?![]()
Na svatbě je skutečně nejdůležitější vzájemný souhlas manželů. To ostatní včetně závoje a doprovodného obřadu je druhotné. Svátost vzniká udělením souhlasu vzájemně a manželským slibem. Kněz nebo jáhen je tam jen na dotvrzení, že se tak stalo. Podobně svědci a následný protokol pro matriku.Dagmar píše:Karlštejn je moje srdcová záležitost.Vdávala jsem se tam a termín byl vybrán na narozeniny Karla IV. Už je to hodně let,ale stále si pamatuji , jak mi návštěvníci i s průvodcem šlapali po závoji a během obřadu v kapli mlel něco průvodce. Nikdo z výkladu nic neměl a já jsem se asi podle církevního zákona asi ani nevdala. Bohužel nikdo nerozumněl , jak průvodci, tak ani oddávajícímu knězi. Nakonec výprava odešla a kněz dokončil svoji řeč, ale mám stále pochybnosti, že nenavázal , tam kde byl přerušen.
V jaké kapli? Dnes se svatby konají v purkrabství.Dagmar píše:Karlštejn je moje srdcová záležitost.Vdávala jsem se tam a termín byl vybrán na narozeniny Karla IV. Už je to hodně let,ale stále si pamatuji , jak mi návštěvníci i s průvodcem šlapali po závoji a během obřadu v kapli mlel něco průvodce.
Podle textu jsem usoudil, že to bylo ještě v kapli Panny Marie v malé věži. Ve velké věži by to bylo těžko. Na purkrabství neznám kapli, tam jsou veselky nejspíš civilní, tady šlo o církevní.Viola píše:V jaké kapli? Dnes se svatby konají v purkrabství.Dagmar píše:Karlštejn je moje srdcová záležitost.Vdávala jsem se tam a termín byl vybrán na narozeniny Karla IV. Už je to hodně let,ale stále si pamatuji , jak mi návštěvníci i s průvodcem šlapali po závoji a během obřadu v kapli mlel něco průvodce.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot, Google [Bot], SeznamBot a 0 hostů