To je pravda, ale řekla bych, že politicky výhodnějších sňatků by mohl mít vícacoma píše:I manželství s Beatrix bylo politicky výhodné.

Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
Jo, to je pravda, například s tou Habsburkovnou, co mu nutily..Viola píše:To je pravda, ale řekla bych, že politicky výhodnějších sňatků by mohl mít vícacoma píše:I manželství s Beatrix bylo politicky výhodné.
Ale to my přece vímeMaršálek píše:více sousedů mělo půvabné dcery a Jan byl zbožňovaným miláčkem téměř na všech západoevropských panovnických dvorech
V pozadí určitě stáli cisterciáčtí opati ze Sedlce a Zbraslavi, kteří jako první - ještě tajně - jednali s Jindřichem VII., biskup Jan IV. z Dražic a někteří představitelé nejvyšší české šlechty, napadají mě Jindřich z Rožmberka, Albrecht ze Žeberka, je otázkou, jakou roli hrál Jindřich z Lipé, nebo se oficiálně projevil až po navázání kontaktů s Jindřichem VII. opaty. Není úplně jasné, od koho přišel první impuls, nicméně bych hlavní aktéry hledala mezi těmito osobami.Georg píše:Přátelé!Víte někdo jak,či čím přičiněním byl pozván na český trůn?
Jeho jméno se opravdu v počátcích jednání neuvádí, nýbrž až když bylo jasné, že jednání probíhají. Já se domnívám, že se svým vlivem a mocí v tom prsty měl - alespoň skrz dobré informátory.Georg píše:Já jsem vyčetl z práce jednoho našeho předchůdce místního badatele z 18. stol.,že za tím stál právě jindřich z Lipé.
Tohle už podle mě není úplně pravděpodobné, protože popud ke spojení Čech s Lucemburky musel vyjít od nás - pro Jindřicha VII. jsme jistě byli zajímavá země, leč s legitimním králem, takže si nemyslím, že by on apriori uvažoval o změně na českém trůně ve prospěch svého příbuzného.Georg píše:Když pak Jindřich VII lucemburský hledal rozšíření svého vlivu do Čech,stal se mu tajným spojencem právě JzL
Tak tohle jsem zatím neslyšela. Georgu, kde ses tohle dočetl? No a k té Dalimilově kronice, no nevím nevím...Georg píše:Není bez zajímavosti,že tajná jednání s Petrem z Aspeltu vedl vedle Jana IV. z Dražic právě Jindřich z Varnsdorfu,dobrý známý JzL ,dle T.Edela autor Dalimilovi kroniky psané na objednávku JzL.
M. Sovadina se domnívá, že Žitavsko získal JzL před nástupem Jana L., pravděpodobně za Korutance, ale možná již za Váslava III. či Rudolfa. Jeho držba byla ovšem za Jana oficiálně potvrzena.Georg píše:Po zvolení Jana Lucemburského od něj neprodleně dostává žitavsko
Nechci rejpat, ale je někde jinde doložen pobyt Jindřicha z Varnsdorfu u Lucemburků? Z tohohle pojednání mi nic jasného bohužel nevyplývá, jsou to domněnky, které samozřejmě mohou být pravdivé, ale chtělo by to aspoň nějaký pramen. Já jsem se nikde o poselstvu, v němž měl Jindřich z V. hájit zájmy JzL, bohužel nedočetla. Jak už zmínila Katka, jeho zájmy nepochybně zastupoval Jan z Vartemberka, i když můžeme mluvit o jiném čase.Georg píše:Posílám Violo odkaz na práci našeho znalce místní historie Tomáše Edela
http://kzv.kkvysociny.cz/archiv.aspx?id ... r=1&idci=1
Jasně, z toho výcucu člověk moc nepozná, to je jasnýGeorg píše:Podívej se na hrad Rohnau.Stojí tam-hrad dostal od Jindřicha Vii,při příležitosti korunovace jeho syna Jana za krále českého Jindřich z Lipé...Proč asi? A stejné je to u Žitavy.
A k tomu Edelovi.Chtělo by to asi nějakou knížku,to je jen stručný výpis.
Tak tady to je - Sovadina a prameny :Viola píše: Jasně, z toho výcucu člověk moc nepozná, to je jasný. Právě s tou Žitavou vycházím ze Sovadiny, který právě uvádí držbu Žitavy JzL už v roce 1309 a nevylučuje ji ani předtím, ale ten pramen nevím, neb jsem tu knihu měla jenom půjčenou.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 1 host