M. Marek: Cudzie etniká na stredovekom Slovensku

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

M. Marek: Cudzie etniká na stredovekom Slovensku

Nový příspěvek od Ježek »

Matica slovenská 2007

Miloš Marek ve své knize sleduje strukturu osídlení středověkého Slovenska.Palčivý problém dneška, soužití Maďarů a Slováků je vyřešen Šalamounsky – Maďaři jsou počítáni jako cizí etnikum, ačkoliv „území Slovenska bylo tehdy přirozenou součástí mnohonárodnostního středověkého uherského království a nebylo izolované od tehdejšího dění, ba právě naopak, participovalo na něm a bylo zasáhnuté všemi těmi etnickými pohyby a přesuny, které se udály nejen v tehdejším Uhersku, ale byly charakteristické pro celý široký evropský rámec“ (v originále to je slovensky, ale bojím se, že bych to komolil). Práce je psaná z prismatu dnešního Slovenska, autor vysloveně uvádí, že nezkoumá oblast, Spiše a Oravy, která připadla Polsku po první světové válce.

Autor si dobře uvědomuje všechny slabiny možného přístupu – ví, že při zápisu jmen byla důležitá národnost písaře, zdůrazňuje, že názvy míst jako Slovenské x Německé nemusí vypovídat o etnicitě obyvatel, ale označují právo, kterým se řídili poddaní (domáci x emfytetické).

Středověké Uhersko bylo multikulturním státem, arpádovští panovníci se vysloveně snažili osidlovat zemi za pomoci cizích etnik, tak jak to uvádí knížecí zrcadlo Štěpána, jako rozsáhlou a nádhernou zemi Uhersko líčil v polovině 13. století papež Inocent IV.

Kniha začíná maďarským etnikem, první vlna maďarské migrace začíná záhy po pádu Velké Moravy, nenarušuje sídelní strukturu, spíše kontroluje strategická místa (cesty, brody). Druhá vlna následuje po roce 995 a trvá do 11. století. Záhy dochází k symbióse maďarského a slovenského etnika, když oba národy začínají pohřbívat společně. Maďarské osídlení je rozsáhlé na jižním Slovensku, na východním Slovensku není tak výrazné, vrcholí v 13. století.

Nejvýznamnějším cizím etnikem na Slovensku jsou Němci (především Sasové, Bavoři a Rakušané), kteří dosidlují sídelní strukturu a nadto tvoří několik jazykových ostrovů – nejvýznamnější je Spiš, okolí Bratislavi a Rudohorie. Německá kolonisace je nejsilnější ve 13. a 14. století, podobně jako u nás, v průběhu pozdního středověku začíná získávat i v německých oblastech domácí živel.

Třetím významným etnikem jsou Rusové a Valaši. Varjagové a Rusové byli družiníci prvních arpádovců, významná je ovšem kolonisace severovýchodního Slovenska v 14. století těmito lidmi.

Ostatní etnika hrála většinou vedlejší roli a byla asimilována domácím obyvatelstvem – to platí o orientálních národech, které měli chránit hranice - Kováři, Jasi, Oguzi, Sikulové, Pečeněhové, (Kumánů nebylo na Slovensku příliš). V době tatarského vpádu se tento způsob obrany ukázal jako neúčinný, tato etnika jsou přesidlována, ztrácejí svůj status, jsou přesidlována a splývají s domácím obyvatelstvem.

Některé národy se věnovali pouze určitým činnostem – Chvalízi a židé finančnictví, západoevropské národy (souhrnný název Valoni) obchodu.

Zanedbatelní byli na Slovensku Češi, Chorvaté, Poláci, Řeci. Jenom zajímavost pro českého čtenáře – vesnice nazvané Čechy (a pod.) se nacházejí a nacházeli pouze na území, kde byli většinovým obyvatelstvem Maďaři. Jinde buď rychle splynuli nebo nebylo třeba rozlišovat.

Celkově jde o zajímavou knihu, metodologicky výborně zvládnutou, která pro běžného čtenáře bohužel je z podstaty tématu často výčtem jednotlivých lokalit, kde žila jednotlivá etnika.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Re: M. Marek: Cudzie etniká na stredovekom Slovensku

Nový příspěvek od Ingolf »

Ježek píše: Třetím významným etnikem jsou Rusové a Valaši. Varjagové a Rusové byli družiníci prvních arpádovců, významná je ovšem kolonisace severovýchodního Slovenska v 14. století těmito lidmi.
To jsou myšleni Rusíni? Časově by to odpovídalo. Etnicita Rusínů je předmětem diskusí doteď, část se jich cítí jako vlastní národ, část jako větev Ukrajinců.
Varjagové a Rusové u dvora Arpádovců – Varjagové byli původem švédští Vikingové, pravděpodobně se nazývali také Rusové, kteréžto jméno přešlo až pak na slovanské etnikum. Se slovanským osídlením Slovenska bych je nespojoval.
Rusíni přišli jakožto slovanské etnikum, se jménem počítám odvozeným od jména Rus, ale nemusí to odkazovat přímo na moskevský stát, protože to jméno už prošlo několika modifikacemi – na Bílé Rusi žijí dodnes Bělorusové; na pomezí Polska a východních Slovanů ležela Červená Rus (myslím, že hrad Přemyšl tam byl), o tu válčili už varjažští Rurikovci s českými Boleslavy; Ukrajince jmenovali Rusové i jako „Malé Rusy“, kterým se to pochopitelně nelíbilo, protože se necítí být někým menším..
Ježek píše:
Nejvýznamnějším cizím etnikem na Slovensku jsou Němci (především Sasové).
Jenom poznámku, to jméno Sas zase nemusí být etnické, nějak se prý vztahovalo na všechny německy mluvící kolonisty.. Obdobně jako ti Valoni pro všechny západoevropské obchodníky.
Ježek píše:Kováři
Nejsou to Cikáni?, jako hlavní řemeslnou činnost vykonávali práci s kovem, vyráběli i zbraně. Mezi Cikány je časté jméno Kováč nebo Kovács, to odkazuje na jejich původní povolání.
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Re: M. Marek: Cudzie etniká na stredovekom Slovensku

Nový příspěvek od Ježek »

I Rusíni.

Kováři jsou podle té knihy Chazaři.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Ingolf
Král
Příspěvky: 1351
Registrován: 24 srp 2008 12:16
Been thanked: 13 times

Re: M. Marek: Cudzie etniká na stredovekom Slovensku

Nový příspěvek od Ingolf »

Článek k Sikulům na Slovensku - http://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme ... elnik.html" onclick="window.open(this.href);return false;
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: MagpieRSS a 0 hostů