A opravdu to byl slib věrnosti? Na tuhle informaci jsem dosud nikde nenarazil (což ověšm moc neznamená - jednak jsem ji mohl přehlédnout a jednak jsem ji nehledal

Moderátoři: elizabeth, Katerina, Ježek
Ano, podivam se. Je to z Velkych dejin zemi Koruny ceske, Vratisl. Vanicka, dil III. , ja nemam moznost dat Ti sem odpoved driv jak v pondeli.Maršálek píše:Elizabet napsala: To zatim ne, ale uz mame docela presne vyclenen interval, je to mezi 13.7.1303, kdy Albrecht slozil slib vernosti Bonifacovi VIII.
A opravdu to byl slib věrnosti? Na tuhle informaci jsem dosud nikde nenarazil (což ověšm moc neznamená - jednak jsem ji mohl přehlédnout a jednak jsem ji nehledal). Můžeš mi prosím poslat odkaz na zmíněnou listinu?
Díky roli vlastenecké a konstruktivní šlechty.Maršálek píše:nu to už obočujeme, ale třeba Karel IV. si u nás taky neprosadil zákoník, zatímco v Říši ano...a peníze ve smyslu jednotné měny také zdaleka nebyly přínosem jenom pro města - ostatně právě města se v Polsku jako stav nikdy neprosadila.
Mluvíme-li o Říši, pak zdaleka nemluvíme jenom o šlechtěJežek píše:Díky roli vlastenecké a konstruktivní šlechty.Maršálek píše:nu to už obočujeme, ale třeba Karel IV. si u nás taky neprosadil zákoník, zatímco v Říši ano...a peníze ve smyslu jednotné měny také zdaleka nebyly přínosem jenom pro města - ostatně právě města se v Polsku jako stav nikdy neprosadila.
To není odbočování o tématu, spíš utíkáš z boje![]()
Česká šlechta byla taky jiná klasa než ta říšská...
Maršálek píše:Elizabet napsala: To zatim ne, ale uz mame docela presne vyclenen interval, je to mezi 13.7.1303, kdy Albrecht slozil slib vernosti Bonifacovi VIII.
A opravdu to byl slib věrnosti? Na tuhle informaci jsem dosud nikde nenarazil (což ověšm moc neznamená - jednak jsem ji mohl přehlédnout a jednak jsem ji nehledal). Můžeš mi prosím poslat odkaz na zmíněnou listinu?
Sám jsem ji o ní dosud nevěděl, ale pokud jde o její zpřístupnění tipuji především MGH (Monumenta Germanica historia) a druhak na vatikánský archiv. Takové listiny se nemuseli vyhotovovat ve dvou provedeních (pro příjemce a pro zhotovitele), ale bylo běžné je zapisovat do register a kopiářů (kancelář která listinu z rozkazu panovníka vyhotovuje ji opíše do vlastní knihy register - přesné znění, datum, atd. - kvůli potřebě ověřování) a kancelář příjemce ji navíc zapíše do své knihy kopiářů (nejenom evidence, ale i obsah). Je to dáno logickou potřebou, protože listina je dokladem právního aktu. Proto je přímo v listině obsaženo kdo a komu se k čemu zavazuje, jaké jsou sankce za porušení tohoto závazku (příkazu, odkazu, atd.), kdo je svědkem tohoto právního počinu (svědci obvykle přivěšují své pečetě), kdy a kde byla listina vydána (veřejně pečetěna) a jakým způsobem je koroborována - pečetěna. Tyto údaje zároveň zvyšují ochranu listiny, protože když je v jejím obsahu uvedeno, že ji jako svědci pečetí konkrétní pánové a jejich peče na listině chybí, nebo neodpovídá peče vydavatele (v listině je: koroborujeme pečetí svou majestátní a sekretní - přitom je tam fyzicky jenom sekretní peče), je to důvod prohlásit listinu za neplatnou a její právní obsah tak zpochybnit. Omlouvám se za OT, ale tohle je poměrně důležitá informace pro badatele, kteří s listinami pracují. Proto je vždy v citaci listiny její umístění a číslo signatury a v popisu pak nejenom stručný obsah, ale i zmíněné údaje, včetně pečeti a způsobu její koroborace. bez těchto údajů je informace o tom, že někdo z takové listiny čerpal jako z pramene velmi nevěrohodná, pokud ji totiž dotyčný skutečně neměl v ruce, nebo neměl k dispozici její edici, pak jenom spekuluje (viz naše debata o inkvizici v souvislosti s Richenzou - zetím jsem nikde nenarazil na citaci pramene Hledíkové, jen na její závěry)elizabeth píše:Tak tu listinu potvrzujici slozeni slibu vernosti jsem u zpravy o tomto cinu ve Vanickovi nenasla, cemuz se dost divim, protoze je tam uvedeno presne datum na den a pan Vanicek byva v potvrzovani listin s cisilkem a odkazem, kde se dokument nachazi, aby se na nej mohl kazdy pripadny zajemce podivat, dost poradny a peclivy. Ale u tohohle datumu se slibem vernosti nic. Patram dal, ale to muze byt dost problem, protoze slib vernosti mohl byt uchovan nejspis u papeze ale treba i nekde v Risi?? Acomo, co Tvuj zdroj, ma nejaky odkaz na dokumeny?
Podle mě to není až tak nelogické - Gutě v době Závišova uvěznění bylo jen asi 16 let, navíc byla naočkovaná z domova, bohabojná... Kdoví, jak by se chovala ve stejném případě, kdyby byla o pár let a taky zkušeností bohatší. Možná bych to omlouvala naivitou a nezkušeností, což se ale o jiných pánech včetně Rudolfa říct nedáelizabeth píše:Guta Habsburska: Nemam ji rada, ja osobne a to z podobnych duvodu jako Acoma. Navic pro tu jeji chorobnou nenavist k Zavisovi nevidim duvodu. Leda, ze by zas zapracovaly povery nejake chuvy ( Jezku, promin) nebo doby. Protihabsburska koalice v Zavisove hlave nebo to, ze ho mel Vaclav ( tou dobou jeste) rad, neni dostatecnym duvodem pro takovou nenavist, ktera pali zavoje. Hodnoceni kronikaru, prinesu v pondeli, vcera odpoledne jste nerekli, ze tady budete pomlouvat tuhle "habsburskou kost". Ale je mi ji i lito. Pravdou je, ze i ji nakonec Vaclav II. "usotousil" ( mozna s tim slovem budou zas problemy, tak "umoril"), jako kazdeho, koho kdy mel rad. Ty caste porody ji myslim uplne znicily.
Milenky: To je vec, ktera se vetsinou do sveta netroubi, takze proto asi tak malo zprav. Odkud vime, ze ta ofic. metresa mela jmeno Anezka? Snad z Chvalovic nebo Chvalkovic?
Prekvapilo me treba to, ze Anezka Palcerik mozna vubec nebyla z rak. rodu Kuenringu, ale uplne jineho rakouskeho rodu, aspon jedna jistota. Navic jedna z dcer Premysla s Anezkou si po smrti Oldricha z Drnholce vzala nejakeho Kuenringa. Neni to zvlastni?