Ministeriálové

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Ministeriálové

Nový příspěvek od Ježek »

Kdysi jsme tu řešili tuto tématiku.
Marc Bloch v knize Feudální společnost o ministeriálech píše, že to byli většinou nevolníci ve službách svého pána - nejčastěji jako úředníci, výběrčí daní, řemeslníci, poslové, služebníci na panském sídle, kteří za svoji službu získali léno. Přitom mohl zůstat dále sedlákem, který svými povinnostmi bohatl. Nebo se vyšvihl na společenském žebříčku výše, začal se chovat a oblékat jako šlechtic a stal se rytířem jehož pracovním nástrojem už nebylo rádlo, ale meč. Často byli neurození ministeriálové protěžovány svými pány na úkor jejich vazalů - jako purkrabí hradů, velitelé jízdních doprovodů a td.
V Německu jsou označování jako Dienstmänner, mají ve společnosti významnou posici a dokonce se i stává, že někteří svobodní se stávají nevolníky, aby se mohli zařadit mezi ministerialitu.Jedním z nejvýznamějším ministeriálem byl Markvart z Anweileru: http://cs.wikipedia.org/wiki/Markward_z_Annweileru
Později definitivně došlo k rozpau ministeriality - mezi sedláky a již urozené rytíře (nižší šlechtu).
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Laurentius
Vévoda
Příspěvky: 949
Registrován: 03 úno 2009 19:14
Been thanked: 3 times

Re: Ministeriálové

Nový příspěvek od Laurentius »

O ministeriálech jsem toho už hodně napsal v souvislosti se Závišem z Falkenštejna a pasovským biskupstvím. Při zkoumání listin z oblasti Rakouska a Bavorska jsem došel k závěru, že v Rakousku a třeba i v Bavorsku okolo 13. století se slovo ministeriál používá už hlavně pro místní šlechtickou vrstvu vázanou na příslušného zemského pána (např. vévodu, arcibiskupa, biskupa). Ta je svým postavením většinou hned za ním a to až na řídnoucí počet svobodných šlechticů. Známé jsou i případy, kdy rod ze stavu svobodných šlechticů přechází do stavu ministeriálů (např. rod Ras, rod Lengenbach-Rehberg). Opačný přechod teď z hlavy neznám.

Řazení v listinách je potom rozděleno podle tohoto žebříčku:

1. král, vévoda, arcibiskup, biskup apod.
2. hrabata a svobodní pánové
3. ministeriálové
4. milites
5. ostatní např. měšťané

Vyslovil jsem i domněnku, že rakouští ministeriálové jsou v podobném postavení jako náš panský stav - baroni v Čechách a na Moravě (v listinách barones terre, dominis terre, nobiles terre). Zastávají funkce komorníka, stolníka, číšníka, maršálka atd. Vůbec mě třeba nenapadá nikdo, kdo by v Rakousku zastával ve 13. století podobný úřad a nebyl přitom ministeriál.
Uživatelský avatar
Zany
Král
Příspěvky: 1167
Registrován: 07 říj 2007 19:37
Bydliště: Praha
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Ministeriálové

Nový příspěvek od Zany »

více k tématu by mělo být zde:
Kubů, František. Štaufská ministerialita na Chebsku. 1. vyd. Cheb: Chebské muzeum, 1997. 128 s. ISBN 80-85018-09-8
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_ ... l_base=SKC
Uživatelský avatar
Laurentius
Vévoda
Příspěvky: 949
Registrován: 03 úno 2009 19:14
Been thanked: 3 times

Re: Ministeriálové

Nový příspěvek od Laurentius »

O Chebu jsem chtěl taky napsat, protože to je taková dobrá ukázka ministeriální správy. O chebské ministerialitě jsou i na internetu dobré články a celkem dost kvalitních informací. Tím vlastně zjistíte jak to fungovala říšská ministerialita. Vlastní ministeriální správu používají i církevní „státy“ – salzburské arcibiskupství, pasovské biskupství, bamberské biskupství atd.
Je fakt, že každý správní celek má různé odlišnosti. Chebsko je označováno za čistou ministerialitu, ale běžná je i společná správa území a to svobodnou šlechtou a ministeriály (Rakousko, Norimberk).

Tady ještě doplňuji odkaz na stránky s články o říšské a chebské ministerialitě:

http://absolventi.gymcheb.cz/2010/zdkaj ... alita.html

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: BrandwatchBot a 3 hosti