Hrad Rožmberk

Hradiště, hrady, tvrze a jiná sídla nobility. Dnešní propagace a obnova.

Moderátor: Zany

Colber6

Hrad Rožmberk

Nový příspěvek od Colber6 »

A copak víte o souvislostech hradu Rožmberka a bývalého hradu ve Vitorazi (Weitra). Při archeologických průzkumech pod vitorazským zámkem se "vyrýsoval" půdorys hradu téměř identický s dolním hradem rožmberským !!! Přitom hrad ve Vitorazi je starší, a zdá se, jakoby Rožmberk byl kopií vitorazského hradu na české straně. Něco podobného známe z mladší doby : bývalý klášterní kostel (dnes obnovené poutní místo) ve Svatém Kameni na Českokrumlovsku (velmi blízko rakouských hranic) se stal vzorem pro téměř stejný (ale menší) mladší kostel na rakouské straně. Je na dohled od Sv.Kamene. Velmi pozoruhodné souvislosti !!! A za další : jak se jmenovala osada na místě dnešního města Rožmberka před výstavbou hradu Rožmberka. V osadě měla totiž existovat plebanie již k roku 1150 !!! A patřila tehdy k Čechám nebo k Rakousům ? Víme přeci, jaké "šachování" s hranicemi ve 2.pol.12.stol. při jižní hranici Čech probíhalo, a málo je o tom konkrétně známo. Pasovští ministeriálové byli s kolonizacemi pohraničních hvozdů velmi čiperní až drzí ... a nejvíce se asi odvažovali samotní Vítkovci ... ale museli k tomu mít dobrý důvod : nějakou vlivnou přízeň v Čechách, která měla konexe i u panovnického dvora, a mohla jim tak krýt záda ... já si příchod Vítkovců do Čech spojuji se dvěma válečnými taženími z Čech do Itálie (dobytí odbojného Milána)v 50-tých a 60-tých letech 12.stol., poněvadž průchod rakouskými zeměmi tak velkého a slavného vojska musel být nezapomenutelnou událostí, a jistě se k němu přidávali na cestě další dobrodruzi a podnikavci, které nemusíme mezi šlechtou ani klérem tehdejší doby v Rakousích dlouho hledat ... zajímavé je, že všichni (vyjma Čechů), kdo pocházeli z oblastí severně od Alp, byli zvláště v Itálii označováni za Němce ... a zdejší kurtizány je prý bezpečně poznali podle tří příznaků : pomiluje jak sedlák, odbude si své jak osel a zaplatí jak kníže ... to se prý Čechů netýkalo, a všude z nich měli obavy, neboť jim bylo démonicky přezdíváno "černí chlapi"...
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 3980
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 47 times
Been thanked: 16 times

Re: Hrad Rožmberk

Nový příspěvek od Ježek »

Na Rožmberku je zajímavé, že v době krátce po svém založení, disponoval hned třemi purkrabími, bratry Benedou, Benešem a Budislavem (CDB V, č. 284)
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: Hrad Rožmberk

Nový příspěvek od Viola »

Ježek píše:Na Rožmberku je zajímavé, že v době krátce po svém založení, disponoval hned třemi purkrabími, bratry Benedou, Benešem a Budislavem (CDB V, č. 284)
Najednou?
Uživatelský avatar
Laurentius
Vévoda
Příspěvky: 949
Registrován: 03 úno 2009 19:14
Been thanked: 3 times

Re: Hrad Rožmberk

Nový příspěvek od Laurentius »

Opravdu najednou. Teď jsem se na to díval. Omyl písaře je zřejmě vyloučen, protože 1260 se uvádí opět „Benata et Benisius purchyrauii in Rosenberch“. Pak se ve 13. století uvádí dál Beneda už sám jako purkrabí a po něm nastupuje jeho syn Václav. Ti jsou z rodu z Weichsel (Višní).
Ten Budislav by mohl být totožný s Budislavem, kterému dal Vok 1261 ves Pabenberch (Babenberch). Jména Beneš a Budislav se uvádí také ve druhé polovině 13. století z rodu Horachů (Harachů).
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů