Laurentius píše:Aha. Je z CDB V-2, č. 505.
Tak dobře, já tu větu přepíšu.
Noscat igitur tam presens hominum etas quam in Christo successura posteritas, quod ego Vlricus de Noua Domo, quecumque dominus Wittigo, pie memorie pater meus, ceteri quoque et heredum suorum domui hospitalis sancte Marie Thevtunicorum Ierosolimitani contulit, ecclesie parrochiali in Noua Domo cum omni iure ac dote et attinenciis suis ratum habens, factum ipsorum predecessorum meorum,
habito expresso consensu et voluntate filii fratris mei Zezema, una et filiorum meorum Wittigonis et Vlrici, libere in perpetuum corroboro et confirmo, nichil iuris mihi aut ipsis filio fratris mei et filiis meis aut heredibus eorundem in eadem parrochiali ecclesia et omnibus suis pertinenciis retinendo aut in posterum usurpando.
Uff
Jestli je něco z CDB stačí mi příště napsat číslo a stranu, mám totiž celé doma. Ale zas bych to přeložila až večer, neboť bych to dříve neměla k dispozici. Tak mohu doplnit překlad již teď. Nevím, zda je úplně správně (a ty gerundiva nebo gerundia nebo co to je, jsem přeložila dost volně, páč jsme je ještě nebrali, jsem zatím kniha 2 po lekci 5, takže těsně po supinech a přechodnících minulých a ač zvládám jevy jako infinitiv s akuzativem nebo nominativem, tak některé věci ještě ne, ale to přijde...
)
Přibližně je to tedy takto:
"Ať tedy zná jak současná doba lidí tak v Kristu následovná doba budoucí, že já Oldřich z Hradce, jakékoliv (věci) pan Vítek, blahé paměti otec můj a také ostatních svých dědiců, klášteru Johanitů přinesl, kostelu farnímu v Hradci se všemi právy a také darem a tím, co k nim přináleží, potvrzujíce (ratum habeo je potvrdit), čin/skutek těch samých předků mých, drženým se zřetelným souhlasem a podle vůle syna bratra mého Sezemy, a jednoho z mých synů Vítka a Oldřicha, svobodně a na věky dosvědčuji a potvrzuji, (že) žádné právo mně nebo synům toho samého bratra mého a synům mým nebo dědicům jejich na týž farní kostel a všechno, co k němu přináleží, si nebudeme chtít vzít zpět nebo v budoucnu uchvátit násilím."